Instellingen van een camera

Wat doen de instellingen van een camera precies? Wat betekent diafragma, sluitertijd en ISO? De kleinste aanpassing kan al een heel groot effect hebben. Om het eindresultaat te krijgen dat jij wilt, moet je goed begrijpen wat de basis instellingen van je camera doen. Zo krijg je de juiste belichting.

Wat is diafragma?

Het diafragma, weergegeven met een f-getal (bijvoorbeeld f/5.6), geeft de grootte van de lensopening aan. Door het diafragma aan te passen kun je kiezen hoeveel licht er op de sensor valt en hoeveel scherptediepte je in de foto krijgt. Een groot diafragma wordt aangegeven met een laag f-getal. Hoe groter de opening, des te meer licht er op de sensor valt en hoe kleiner het scherptegebied is. Meer lezen?

Alles over het diafragma

Wat is sluitertijd?

De sluitertijd is een hele belangrijke factor. Zo lang de sluiter van je camera open staat, komt er licht binnen op de sensor. Hoe lang de sluiter open staat, heeft veel invloed op het eindresultaat en het gevoel in een foto. Je sluitertijd bepaalt niet alleen hoe lang het licht doordringt tot de sensor van je camera, maar ook hoe een eventuele beweging in beeld komt: bewogen of 'bevroren'.

Fotograferen met een korte of snelle sluitertijd is juist ideaal in een omgeving met veel licht en bij het vastleggen van bewegende onderwerpen, zoals sporters of kleine kinderen. Zo wordt de beweging 'bevroren' en staat je onderwerp stil en scherp in beeld. In een omgeving met weinig licht zul je al snel met een iets langere sluitertijd werken om meer licht op te kunnen vangen. Fotograferen met een lange sluitertijd is handig bij nachtfotografie of bij het fotograferen van een waterval. Meer lezen?

Wat is sluitertijd?

Wat is de ISO-waarde?

De ISO-waarde is feitelijk de instelling waarmee je de gevoeligheid van je sensor bepaalt. Fotorolletjes van vroeger hebben een vaste ISO-waarde..., maar bij een digitale camera kun je de ISO tussentijds gewoon veranderen. Hoe gevoeliger de ISO-waarde (hoe hoger het getal) hoe meer licht de sensor opvangt. De ISO-waarde heeft echter ook invloed op de ruis van een foto. Hoe hoger je de ISO-waarde zet, hoe meer ruis je op je foto krijgt.

Alles over de ISO

Wat is belichtingscompensatie?

De belichtingscompensatie is een eenvoudige functie waarmee je een foto bewust iets donkerder (onderbelichten) of lichter (overbelichten) maakt. Je kunt de instelling bovendien heel snel wijzigen. Maar om te begrijpen wat je ermee kunt doen, moet je eerst iets weten over hoe een camera het licht meet voordat de automatische instellingen worden bepaalt.

De lichtmeting van een camera gaat als neutrale basis voor de belichting uit van een grijstint. Een foto met veel witte delen zal worden onderbelicht en een foto met veel zwarte delen zal worden overbelicht omdat de camera het onderwerp grijs wil maken - want dat is voor je camera de correcte belichting!

Het kunnen "plussen en minnen" is heel praktisch voor wanneer de camera iets te donker of te licht vastlegt in vergelijking met de werkelijkheid. Wanneer je iemand tegen de zon in fotografeert, is het bijvoorbeeld nodig om de belichting te plussen omdat de foto anders veel te donker wordt. Je kunt het ook creatief gebruiken voor extra sfeer in een foto. Zo kun je ergens meer accent op leggen. Probeer het maar eens!.

Alles over lichtmeting en belichtingscompensatie

Alles over de belichtingsdriehoek

Wat zijn stops?

Wat is de witbalans?

Met de instellingen voor de witbalans kun je ervoor zorgen dat de kleuren van een foto gelijk zijn aan de kleuren van de werkelijkheid. Alles wat in het echt wit is, wil je vaak ook als wit op de foto zien. In een omgeving met daglicht is de automatische witbalans van je camera prima in staat om de witbalans correct in te schatten. Ben je in een omgeving met kunstlicht en heb je de mogelijkheid om de witbalans in te stellen, dan is het aan te raden om de witbalans zelf te bepalen.

Witbalans wordt uitgedrukt in Kelvin. Licht heeft heel veel verschillende kleuren! Koel licht met een hoge kleurtemperatuur is blauw van toon en warm licht (denk aan een kaars of gloeilamp) met een lage kleurtemperatuur is meer rood. Wit licht valt daar precies tussen en heeft een kleurtemperatuur van ongeveer 5500 Kelvin.

Je kunt de witbalans manipuleren om een technisch goede foto te krijgen, maar je kunt er ook creatief mee omgaan. De witbalans is niet op elke camera handmatig bepalen. Er zijn wel camera’s met voorgeprogrammeerde witbalans standen waar je uit kunt kiezen zoals daglicht, schaduw, bewolkt, of fluorescerend (TL-licht). Je kunt de witbalans vaak ook automatisch laten bepalen door de camera.

Alles over de witbalans

De vijf basis-instellingen van een camera samengevat

  • Het diafragma bepaalt hoeveel licht er binnenkomt én hoe groot of klein het scherptegebied is.
  • De sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor van valt. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer kans op onscherpte door beweging
  • De ISO-waarde bepaalt de gevoeligheid van de sensor voor licht. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe meer ruis er ontstaat.
  • De belichtingscompensatie is een eenvoudige functie waarmee je een foto bewust iets donkerder (onderbelicht) of lichter (overbelicht) maakt.
  • Met de instellingen voor de witbalans zorg je er voor dat de kleuren van een foto gelijk zijn aan de werkelijke kleuren.

Meer lezen over instellingen?

Wat is brandpuntsafstand?
Wat is brandpuntsafstand?
De brandpuntsafstand bepaalt de grootte van je beeldhoek én hoe ver je in kunt zoomen. Dit wordt altijd in millimeters aangeduid.
Lees meer
Lichtmeting en compensatie
Lichtmeting en compensatie
Lichtmeting is essentieel en er zijn verschillende methodes. De gemeten waarde is de basis voor je verdere instellingen.
Lees meer