Fotograferen met tussenringen doe je zo!

Een tussenring of ‘extension tube’ is een handige accessoire die je tussen je objectief en camera plaatst. Met een tussenring kun je gemakkelijk dicht bij een onderwerp komen en het groter in beeld brengen. Zo kun je close-up foto’s maken van bloemen en insecten zonder een macrolens. Hier lees je alles over het fotograferen met tussenringen.

Bekijk alle tussenringen

Wat is een tussenring?

Een tussenring is een holle buis zonder optische elementen, er zit dus geen glas in. Hierdoor heeft een tussenring vrijwel geen invloed op de scherpte en de beeldkwaliteit van je foto’s. Het is een goed en betaalbaar alternatief voor een macrolens. Wanneer je meerdere tussenringen met elkaar combineert krijg je wel wat minder licht op je sensor. Hier kun je gelukkig goed rekening mee houden bij het bepalen van je instellingen.

Hoe werken tussenringen?

Elk objectief heeft een minimale scherpstelafstand. Groothoeken en macrolenzen hebben bijvoorbeeld een korte minimale scherpstelafstand in tegenstelling tot telezoomlenzen. Door een of meerdere tussenringen tussen je objectief en camera te plaatsen wordt de minimale scherpstelafstand kleiner. Daardoor kun je met een tussenring van dichterbij scherpstellen op een onderwerp en het groter in beeld brengen.

Fotograferen met tussenringen doe je zo! - 2

Hebben tussenringen nadelen?

Wanneer je een tussenring of meerdere tussenringen gebruikt, wordt de scherptediepte kleiner. Dit betekent dat er maar een ontzettend klein gedeelte van het onderwerp scherp is. Je moet er tijdens het fotograferen goed op letten en misschien een iets hoger f-getal zoals f/5.6 kiezen. Een extra nadeel hiervan is dat je een langere sluitertijd moet instellen of de ISO-waarde hoger moet zetten om dit te compenseren. Zeker weten dat het goed zit met de scherpte? Gebruik een statief voor je camera en schakel hulpmiddelen in zoals de vergroting in de live view van je camera of focus peaking.

Kan ik tussenringen combineren?

Ja, je kunt tussenringen met elkaar combineren. Daarom worden tussenringen ook vaak in sets van drie verschillende tussenringen verkocht. Met elke tussenring kun je een stukje dichterbij komen. En combineer je ze, dan wordt de minimale scherpstelafstand nóg kleiner. Houd er rekening mee dat er lichtverlies optreedt wanneer je tussenringen combineert om macrofoto’s te maken. Dit kun je gelukkig goed compenseren door bijvoorbeeld de ISO-waarde hoger in te stellen of voor een iets langere sluitertijd te kiezen.

Welke lens kan ik gebruiken?

Tussenringen kun je met elke lens gebruiken. Het beste is om de tussenringen te gebruiken met een lens die een vaste brandpuntsafstand heeft, bijvoorbeeld een 50mm f/1.8 objectief. Over het algemeen geldt wel dat hoe hoger de kwaliteit van het objectief is dat je gebruikt in combinatie met een tussenring, hoe beter het eindresultaat zal zijn. Omdat de scherpstelling heel nauw komt is het aan te raden om een statief te gebruiken wanneer je aan de slag gaat zodat je bewegingsonscherpte kunt voorkomen!

Bekijk macrostatieven

Wat is de vergrotingsfactor?

Hoe groter de brandpuntsafstand van de tussenring is, hoe dichter je bij een bloem of insect kunt komen en hoe groter je het onderwerp of voorwerp kunt fotograferen. Een tussenring vergroot eigenlijk de vergrotingsfactor van een objectief. De exacte vergrotingsfactor van een objectief met tussenring kun je met behulp van een formule berekenen. Deze formule is als volgt: vergrotingsfactor objectief + (mm tussenring / brandpuntsafstand).

Stel je hebt een 85mm objectief met een 0.13x vergrotingsfactor. Met een 12mm tussenring wordt de vergrotingsfactor van het objectief als volgt: 0.13 + (12 / 85) = 0.13 + 0.14 = 0.22x vergroting. Gebruik je meerdere tussenringen? Dan tel je het aantal millimeters van alle tussenringen bij elkaar op voordat je de formule toepast.

Dit zijn populaire tussenringen

Meer lezen over macrofotografie?

Hoe maak je mooie macrofoto's?
Hoe maak je mooie macrofoto's?
Er komt best veel kijken bij het maken van een goede macro-opname. Waar let je allemaal op bij het maken van macrofoto’s?
Lees meer
Hoe werkt focus stacking?
Hoe werkt focus stacking?
Focus stacking is een speciale techniek om een meer scherpte in een foto te krijgen. Hoe werkt het? Dat lees je hier!
Lees meer