Het Beeldrecept van Jeroen Schouten

Cameranu
3 jaar geleden

In het Beeldrecept laten we elke keer een andere fotograaf aan het woord over een van zijn of haar favoriete beelden. In dit Beeldrecept vertelt Jeroen Schouten hoe hij deze unieke foto van lupines in Nederland heeft gemaakt!

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Na het fotograferen van de vele tulpenvelden in Nederland realiseerde ik me dat er eigenlijk nog veel meer bloemsoorten zijn die op een vergelijkbare manier vast te leggen zijn. Voor de tulpen zijn de velden met hyacinten en krokussen voor de meesten bekend, maar ik zocht eigenlijk naar een soort dat bloeit ná de tulpen. Na wat zoeken op internet kwam ik er al snel achter dat de margrieten, klaprozen en raapzaad nog maar het topje van de ijsberg zijn!

Vooral de lupine trok mijn aandacht vanwege de kleur en omdat ik lupines gefotografeerd heb in IJsland. Echter nog niet in de kleurstelling die ik vond op een foto op internet. Ik had enigszins een idee in welk gebied ik moest zoeken, maar niet een precieze locatie. Ik wist wel dat àls ik het zou vinden het echt een unieke foto zou worden! Ik was dus bereid er veel tijd en energie in te steken.

Op een zaterdag ben ik met mijn vriendin met de auto op pad gegaan en zijn we een heleboel weggetjes afgereden op zoek naar de lupines. We vonden een lupineveld dat net begon te bloeien maar de bloemen en afzonderlijke struiken waren vrij klein. Helaas...

Opnieuw op internet zoeken dus. Na wat speurwerk vond ik een locatie waarvan ik vrij zeker wist dat ze daar zouden bloeien. Het was inmiddels een paar weken later dus de bloemen zouden min of meer in de top van hun bloei moeten staan. We hebben een aantal nachten in de buurt geboekt en er een soort mini-vakantie van gemaakt. Direct op de eerste avond zijn we naar de plek toe gereden en daar stond een prachtig lupineveld in paarse, magenta en roze tinten!

Dit heb je nodig:

Wat waren je instellingen?

Omdat ik vanaf een statief werk en er werkelijk geen enkel briesje wind stond kon ik gebruikmaken van een relatief lange sluitertijd van 1/10e van een seconde. De ISO zet ik sowieso op 100 om zo min mogelijk ruis te krijgen. Die verander ik eigenlijk alleen als ik een snellere sluitertijd nodig heb als mijn onderwerp een klein beetje beweegt om bewegingsonscherpte te voorkomen. Omdat ik weet dat de lens die ik gebruikte een maximale scherpte heeft op f/8 kies ik vaak voor dat diafragma. In de meeste gevallen is je foto dan ook van voor tot achter scherp. Nu zat ik erg dicht op de lupines en na een testfoto had dit net niet voldoende scherpte van voor tot achter en besloot ik om meerdere foto’s te maken en die later te combineren door middel van focus stacking.

Lees meer over focus stacking

Waar heb je extra opgelet bij het maken?

Ik besteed altijd tijd en aandacht om een sterke compositie te creëren. Veel van mijn foto’s hebben een duidelijk onderwerp die een centrale plek (letterlijk en figuurlijk) innemen. Deze magenta gekleurde lupine stond aan de rand van het veld en sprong er voor mij meteen uit. Daarnaast zorgde ik dat elke individuele stengel van de lupine (het hoofdonderwerp) niet overlapt met een andere lupine stengel. Omdat ik eventueel ook een foto wilde hebben in de verhouding 4:3 hield ik voldoende ruimte aan de onderkant en bovenkant over. Daarnaast heb ik een laag standpunt ingenomen zodat de lupines net boven de horizon uitsteken. Hierdoor is het landschap erachter verdwenen en zie je alleen nog lupines en lucht.

Wat heb je aan nabewerking gedaan?

Ik heb vrijwel alle bewerking in Adobe Lightroom gedaan. Eerst zorg ik dat de kleuren en temperatuur van de foto in balans zijn. In dit geval wilde ik een koele onderkant en een warme bovenkant van de foto. Hiervoor heb ik een gradueel filter in Lightroom gebruikt om de onderkant koeler te maken.

Daarnaast maak ik met de tooncurve tool een S-curve om een klein beetje contrast toe te voegen. Ik zorg wel altijd dat ik onderbelicht zwart en overbelichting voorkom. Met het radiaalfilter breng ik onscherpte en een oranje kleur in de foto op de plek waar de zon vandaan komt. Dit geeft een zachte, warme gloed.

Vervolgens kopieer ik de bewerkingen naar de andere foto’s van de focus stack en breng de foto’s naar Photoshop. Hier laat ik Photoshop het werk doen om de focus stack te maken door achtereenvolgens Bewerking -> Lagen automatisch uitlijnen en Bewerking -> Lagen automatisch overvloeien te doen. Ik loop het resultaat vervolgens helemaal handmatig na want Photoshop doet de focus stack niet altijd helemaal goed. In Photoshop haal ik ook nog eventuele vlekken weg (met name in de lucht). Terug in Lightroom voeg in tenslotte een subtiele vignette toe.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Voor mij komt in deze foto alles samen. De goede voorbereiding, het bijzondere onderwerp, de strakke compositie, de felle kleuren en de uiteindelijke nabewerking.

Heb je nog handige tips?

Probeer jezelf te onderscheiden van anderen. In de landschapsfotografie komt het maar al te vaak voor dat composities (en locaties) gekopieerd worden. Ik snap dat sommige bekende fotografie hotspots met de standaard-compositie het best zijn vast te leggen. Ik heb me er zelf ook schuldig aan gemaakt. Maar zoek ook eens iets unieks zoals een andere compositie, een bijzonder weersverschijnsel of iets wat nog niet eerder op een bepaalde manier vastgelegd is. Bij een goede foto komt veel meer kijken dan alleen maar anderen nadoen!

Het Beeldrecept van Jeroen Schouten - 2

Over Jeroen

Hobbyfotograaf Jeroen Schouten is 33 jaar en komt uit Apeldoorn. Vijf jaar geleden probeerde Jeroen de camera van zijn vriendin uit en was hij meteen verkocht. Nu heeft hij een passie voor landschapsfotografie en dan vooral bos, bergen, bloemen en water. Jeroen voegt graag menselijke elementen toe aan zijn foto’s, zoals een kerkje in een landschap.

Met zijn Sony A7 III en Sony A6300 systeemcamera is Jeroen altijd op zoek naar het perfecte plaatje. Hij keert dan ook regelmatig op dezelfde plekken terug, zoekend naar de juiste (weers)omstandigheden voor zijn onderwerp. Eén van de redenen dat Jeroen het zo leuk vindt om te fotograferen, is om buiten in de natuur te zijn.

Bekijk de foto's van Jeroen en volg hem op Instagram.

Bekijk de producten

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.