Inspiratie voor winterfoto's

Dave Zuuring
6 jaar geleden

In deze blog geef ik je inspiratie voor het maken van mooie foto’s in de winter. Geniet van de mooie natuur en respecteer adviezen om wel of niet de weg op te gaan. Ga je op pad? Maak dan mooie landschapsfoto’s, detailfoto’s van het rijp en neem vooral je filters mee!

Lees ook het blog: Fotograferen in de winter

Ga de stad in

Wie mijn blogs kent, weet dat ik landschappelijk ben ingesteld. Als het sneeuwt vind je me dus niet direct op straat of in de stad. Dat wil dus niet zeggen dat je daar niet naartoe moet, want je kunt er zeer verrassende, sfeervolle opnames maken. Zoals Bob van den Berg hier laat zien, met zijn foto van Deventer en de Brink in Hendrik Avercamp-stijl.

Inspiratie voor winterfoto's - 2

Durf je foto’s na te bewerken en er op die manier je eigen draai aan te geven. Met programma’s zoals de voorlopig nog gratis te downloaden NIK Collection Analog Fx of Colour Fx bereik je mooie effecten. Maar ook met software zoals Adobe Lightroom CC en Photoshop zijn verrassende effecten te bereiken zoals ik in onder onderstaande opname.

Landschappelijk met een menselijk tintje

Als het sneeuwt, dan ga ik het liefste de natuur in. Ik zoek dan in mijn omgeving een park of een bos op dat ik ken. Leuk is om daar mensen in het beeld op te nemen. Het vastleggen van de menselijke factor in je foto werkt dan versterkend. Je denkt misschien dat je minder mensen aantreft door het slechtere weer, maar toch zijn er altijd wel mensen buiten te vinden. Als je maar even geduld hebt. En dit geduld breng je makkelijker op als je jezelf goed aankleedt,.

Doe eens iets anders

Hoewel ik graag weidse landschappen vastleg met mijn groothoeklens en graag de lucht opneem in mijn beelden, lenen de winterse beelden zich daar niet altijd voor. Zeker niet tijdens sneeuwbuien waar het grijs is met weinig doortekening. Vaak waait het er dan ook nog bij. Fotograaf Sander Grefte inspireerde mij met deze foto om juist abstract en minimalistisch te durven gaan. Kortom, ook in de winter, zoom in en laat iets anders van de winter zien. Pak je macrolens of durf abstracte beelden te laten zien. Of kies voor de klassiekers zoals sporen van dieren of onze voetstappen in de verse sneeuw.

Inspiratie voor winterfoto's - 5

Neem je filters mee of denk aan HDR

En als dat pak sneeuw er ligt of ‘s avonds is gevallen, zet dan de volgende ochtend je wekker en ga eropuit. Check wel het weerbericht, want het gouden uurtje ‘s ochtends over de maagdelijke witte sneeuw maakt het magisch. En vergeet dan niet je filters, hoewel met een witte, heldere ondergrond je ze niet per se nodig hebt. Tenzij je de lucht wat wilt aanzetten of een tegenlicht-opname maakt om het licht te balanceren. Bovenstaande foto is met een ND4 0.6 hard grijsverloopfilter gemaakt om de donkere wolk en de doortekening in de lucht extra krachtig te maken. Als filters niet in je tas zitten of tot je mogelijkheden behoren, denk dan eens aan het maken van een HDR-opname.

Zoek gesloten kaders

Tegenovergesteld van weids zijn voor mij toch wel die beelden waar je juist de lucht niet toont in je foto. Zoom eens in of loop eens naar een bosrand toe. Kijk eens goed wat je aan structuren ziet. Vanzelf zie je dan wel die compositie van bomen en takken die sneeuw hebben opgevangen. Zo creëer je een grafisch effect.

Bezoek een openlucht museum

Als je houdt van sfeer, mensen in winterse sfeer, oude ambachten, mooie en klassieke gebouwen of misschien zelfs voertuigen, dan kom je in een openlucht museum helemaal aan je trekken. Tel er sneeuw bij op en je kunt je voorstellen dat het voor de fotograaf één grote speeltuin is. Maar durf te kiezen tussen genieten en bijvoorbeeld je 50mm lens, je standaard 18-55mm lens of juist je onopvallende compact camera. In de onderstaande serie nam ik mijn 24-70mm f/2.8 lens mee, die ik toen overigens net had.

Fotografeer dieren

Net zo goed als we mensen kunnen vastleggen in een omgeving, is het zeker een mooi moment om dieren in het winterse beeld te fotograferen. Soms moet je er wel naar zoeken of oog voor hebben. Maar dit koppel paarden stond er mooi bij.

De ultieme winters zijn als er geschaatst kan worden en je veilig en vertrouwd het ijs op kan. Zo schoot ik onderstaand tafereel achter mijn huis. Het inspireerde me ook om een leuke associatie met de winter, ijs en Friesland te maken. Van een Friese relatie kreeg ik namelijk een flesje Berenburg. Met de 50mm en een groot diafragma krijg je zo een lekkere onscherpte en scherpte, daar waar jij het wil.

Fotografeer kruiend ijs

Als het echt eens dik heeft gevroren en zelfs het IJsselmeer bedekt is met een laag ijs, dan is een bezoekje aan Marken of Urk en het kruiende ijs (mits de windrichting goed is) meer dan de moeite waard. En zodra Cameranu open is, kun je daar een warme kop koffie nemen en ontdooien.

Inspiratie voor winterfoto's - 14

Gebruik een drone

Uiteraard mag dronefotografie niet vergeten worden als inspiratie. Fotografe Ellen van Doel-Kievit toont zo nu en dan verrassende opnames met haar drone. Zij maakte deze schitterende foto die laat zien dat een winterlandschap ook prima met je drone te maken is. Deze foto is gemaakt met de DJI Mavic Pro drone net buiten Middelharnis. De belichting is handmatig ingesteld en er zijn negen verschillende belichtingen genomen. Deze zijn achteraf samengevoegd met Lightroom tot HDR. En heb je geen drone, zoek dan in je buurt een hoger gelegen standpunt op en schiet over de besneeuwde daken heen.

Wat is leuk om te fotograferen of te doen?

 • Leg de kou met een knipoog vast
 • Ga de stad in
 • Bewerk je foto's na en maak er bijvoorbeeld een oud-Hollands meesterwerk van of creëer je eigen sfeer
 • Neem de menselijke factor op in je foto's
 • Durf abstract te gaan
 • Neem je filters mee
 • Zoek een gesloten landschap op
 • Bezoek een openlucht museum
 • Zoek dieren op in het landschap
 • Ga naar Urk of Marken voor kruiend ijs
 • Zoek het hogerop met een drone

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.