Review OM System OM-5 systeemcamera

1 jaar geleden

Een jaar lang is er veel gespeculeerd over de volgende release van OM System, waarbij de verwachtingen ondertussen al suggereerden dat de volgende camera release de opvolger van de E-M5 Mark III moest zijn: de OM System OM-5 systeemcamera. Die verwachtingen bleken helemaal juist. En als eigenaar en regelmatig gebruiker van een Olympus E-M5 Mark III was ik ontzettend benieuwd naar deze opvolger!

Bekijk de OM System OM-5 systeemcamera

Eerste indruk van de OM-5

Wat meteen opviel bij het uitpakken van de OM System OM-5 was de nieuwe naamgeving op de body: daar staat nu voor het eerst ‘OM System’ op. Wat mij verder meteen opviel was de grote uiterlijke gelijkenis met de voorganger van de OM-5, namelijk de E-M5 Mark III. Eerlijk gezegd zag ik behalve de naamgeving niet of nauwelijks andere verschillen; de OM-5 lijkt op het oog nagenoeg dezelfde behuizing te gebruiken. In het accu compartiment zag ik dat de OM-5 systeemcamera de BLS-50 accu gebruikt. Een snelle inspectie aan de onderkant van de body leerde me dat de aansluiting voor een externe grip alleen contactpunten bevat die communicatie met een extra sluiterknop mogelijk maken.

Review OM System OM-5 systeemcamera - 1

De specificaties van de OM-5 camera

Voordat ik de camera kon testen heb ik een kijkje genomen in de bijbehorende productspecificaties. Eerder bleek al dat er qua uiterlijk weinig verschil zit tussen de OM-5 en zijn voorganger. Voor de binnenkant is dit niet het geval. Zo beschikt de OM-5 namelijk over een snellere TruePic IX processor, verbeterde IP53-klasse stof-en spatwaterbestendigheid, tot 7.7 EV stappen beeldstabilisatie en diverse professionele functies die niet eerder in de 5-serie beschikbaar waren:

  • 50MP Hand held high-res modus
  • Live ND
  • Pro-Capture
  • Starry Sky AF

Waar de OM-1 een geheel nieuw menu gekregen heeft, maakt de OM-5 gebruik van het welbekende menu dat ook in de E-M5 Mark III en andere OM-D modellen gebruikt wordt. Over het nieuwe menu in de OM-1 heb ik mooie dingen gelezen en alhoewel ik goed uit de voeten kan met het bestaande menu, ben ik benieuwd waarom OM System ervoor gekozen heeft de OM-5 niet met dat nieuwe menu uit te rusten.

De OM System OM-5 in de praktijk

Met alle nieuwe opties in mijn achterhoofd ging ik op pad om de OM SYSTEM OM-5 te testen en te ervaren hoe deze nieuwe camera in de praktijk presteert. Het eerste dat me opviel was de reactiesnelheid bij het scherpstellen, dit is namelijk merkbaar verbeterd. Met name bij het scherpstellen en volgen van bewegende onderwerpen in combinatie met Pro-Capture was ik erg onder de indruk van de prestaties!

Verder viel de verbeterde beeldstabilisatie nadrukkelijk op. Waar ik graag op pad ga aan het begin of aan het einde van de dag en veel schemering zie, puzzel ik regelmatig met de lichtomstandigheden. Een statief past meestal niet in mijn lichte bepakking, dus is het zaak om uit de hand scherpe foto’s te maken met zo min mogelijk ruis. De volle stop extra beeldstabilisatie dan de voorganger geeft net even meer ruimte en dat is direct merkbaar bij fotograferen uit de hand in minder ideaal licht.

Review OM System OM-5 systeemcamera - 3

Gebruik de OM-5 voor video

Zelf gebruik ik de E-M5 mark III regelmatig voor het maken van video’s. De OM-5 heeft wat dat betreft een aantal hele fijne updates: waar de E- M5 Mark III beperkt was tot opnames van een half uur, heeft de OM-5 geen opname tijdslimiet meer. Verder biedt de OM-5 het OM-log 400 profiel. Dit zou wat meer ruimte moeten geven in het dynamisch bereik. Tot slot: met de OM-5 is het mogelijk om ‘verticaal te filmen’, oftewel de videobestanden meteen in portret oriëntatie op te slaan. Handig voor wie video’s makkelijk wil delen op social media zoals Stories.

Mijn conclusie over de OM-5

Alhoewel ik de OM System OM-5 systeemcamera maar een dag in de praktijk getest heb, heb ik een hele aardige indruk gekregen van de mogelijkheden die deze camera allemaal biedt. Waar het uiterlijk van de camera misschien lijkt te suggereren dat er weinig veranderd is, is dat in de praktijk zeker niet het geval. Ik ben onder de indruk van hoe snel de camera voelt, zeker in combinatie met de pro functies. De nieuwe OM-5 voelt dan ook in alle opzichten als een pro camera in een heel compact jasje.

Wat dat jasje betreft: als liefhebber van compacte systeemcamera’s zoals de OM-5, maar ook iemand die zo af en toe een uitstapje maakt naar net wat meer power en contra balans. Had ik een toch beetje gehoopt dat de mogelijkheid om een grip met extra accu aan te sluiten teruggebracht zou worden. Aan de andere kant, het is wel weer prettig dat ik dezelfde ECG-5 grip die ik bij de E-M5 Mark III gebruik nu ook met de OM-5 kan gebruiken.

Al met al ben ik onder de indruk van de interne upgrade die de OM SYSTEM OM-5 systeemcamera heeft ondergaan ten opzichte van zijn voorganger. Ik kan ik niet anders zeggen dan dat de OM-5 een hele veelzijdige camera voor foto en video is die ik graag in mijn fototas zou willen hebben!

Bekijk de OM-5 systeemcamera

Auteur

Bart-Jan Verhoef

Bart-Jan Verhoef is fotograaf, wandelaar en natuurliefhebber. Als het even kan is hij buiten te vinden met zijn camera, het liefst langs de randen van de dag in nabijgelegen natuurgebieden. Bart-Jan is geïntrigeerd door alledaagse magie: een warme pastelkleurige lucht bij zonsopkomst, een spontane ontmoeting met een vos en alle bijzonderheden die elk jaargetijde zo’n eigen karakter geven.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.