De Wacom One tekentablet als hét hulpmiddel voor onderwijs en e-learning op afstand

Cameranu
3 jaar geleden

Leerkrachten zijn genoodzaakt om ideeën te ontwikkelen voor het thuis verzorgen van digitaal onderwijs. Kant-en-klaar beschikbare softwaretools, zoals OneNote, kunnen een prima hulpmiddel zijn bij het maken van onderwijsmaterialen, het verspreiden van werkbladen onder studenten en het online uitwisselen van documenten met collega-docenten. In combinatie met een grafische tablet zoals de Wacom One kunnen docenten bovendien gebruikmaken van de volledige kracht van de handschrift-functies van OneNote in online lessen. Dit biedt vele voordelen!

Schetsen, formules en tekeningen

Wanneer je het lesmateriaal voorbereidt op de computer, loop je mogelijk snel tegen de beperkingen aan die verbonden zijn aan het gebruik van muis en toetsenbord. Wiskundige formules, schetsen ter verduidelijking en beschrijvende tekeningen op het schoolbord zijn gewoon veel gemakkelijker te tekenen met een pen. Met de Wacom One, een grafische tablet die je aansluit op je computer, kun je digitale tekeningen maken.

De Wacom One heeft zijn eigen scherm zodat je direct in je documenten kunt tekenen. De meegeleverde pen schuift over het display, bijna zoals op papier. Vanwege de draagbaarheid is de Wacom One ook zeer geschikt voor gebruik in het thuiskantoor. In de basisinstelling zie je precies hetzelfde als wat je op het beeldscherm van de computer ziet, bijvoorbeeld het OneNote-notitieblok.

Het is heel gemakkelijk te gebruiken en je zult er snel aan wennen. Je bestuurt de muisaanwijzer met de pen. Plaats eenvoudig de penpunt op de plek waar je moet zijn op het display. Geef vervolgens een eenvoudige tik en selecteer symbolen en knoppen. De pen beschikt tevens over een knop aan de zijkant die de functie van de rechtermuisknop overneemt.

Je vindt alle tekenfuncties op het tabblad "Tekenen", zowel in de OneNote-app voor Windows 10 als in de desktopversie. Je kunt in het menu kiezen uit verschillende pennen en kleuren. Wanneer het gratis Wacom-stuurprogramma is geïnstalleerd, kun je direct op de OneNote-pagina gaan tekenen en schrijven.

Handgeschreven notities als feedback

Veel scholen profiteren nu van Office 365, dat gratis toegankelijk is voor onderwijsinstellingen. Binnen het platform kunnen docenten en vooral studenten gebruik maken van de OneNote-cursusnotititieblokken. Het voordeel is dat je eenvoudig de werkbladen, die zijn gemaakt in OneNote, kunt verspreiden onder je studenten. De studenten werken vervolgens individueel op hun eigen OneNote-notitieblok op een pc of tablet thuis aan de taken.

Wanneer je de online lessen op deze manier inricht, kan een pentablet of de Wacom One grote voordelen bieden. Net als met een potlood op papier, kun je de taken van de studenten individueel corrigeren en persoonlijke opmerkingen voor hen achterlaten op hun werkbladen. Uiteraard kun je voor correcties in OneNote een rood potlood gebruiken, naar goede oude traditie! De ervaring leert echter dat schoolkinderen sterk de voorkeur geven aan het kleurrijke regenboogpotlood...

Een whiteboard in online lessen

Het populaire Microsoft Teams-platform maakt samenwerken voor iedereen mogelijk. Het is eenvoudig te gebruiken en maakt onderdeel uit van Office 365. Je kunt OneNote integreren in Teams en zo de inhoud van je notitieblokken eenvoudig ter beschikking te stellen aan je studenten. Tijdens een online vergadering kun je behalve je huidige scherm, ook het beeld van je webcam delen, zodat je de studenten live kunt laten zien wat je aan het doen bent. Op die manier kun je stap voor stap uitleggen wat je tekent op de grafische tablet. Door de menu's te verbergen heb je nog meer ruimte om te tekenen. En er is nog een voordeel: de gemaakte schetsen en tekeningen op het bord worden rechtstreeks in OneNote opgeslagen en zijn daardoor permanent beschikbaar voor jou en alle studenten.

De Wacom One als tweede scherm

In Windows 10 wordt de Wacom One als een tweede aangesloten beeldscherm behandeld. Hierdoor kun je niet alleen je computerscherm spiegelen, maar ook het apparaat als tweede desktop gebruiken met eigen programmavensters. Zo kun je bijvoorbeeld een document weergeven op het hoofdscherm, een webartikel lezen of een educatieve video bekijken en tegelijkertijd aantekeningen op de grafische tablet maken in OneNote. De kabel van de Wacom One is lang genoeg, zodat je het apparaat gemakkelijk op je schoot kunt nemen. Bijzonder handig!

Als je je desktop wilt uitbreiden naar een tweede scherm, moet je de beeldscherminstellingen aanpassen. Je vindt deze in de rechtsonder in het meldingsmenu van Windows 10. Je kunt ook de toetscombinatie "Windows + P" gebruiken om tussen de verschillende modi te schakelen.

Zodra je “Uitbreiden” selecteert, wordt de tweede desktop weergegeven op de grafische tablet. Nu kun je apps en programmavensters hier naartoe verplaatsen en deze parallel gebruiken. Het kan handig zijn om het beeld aan te passen aan je behoeften, via de Windows 10-instellingen. Zo kun je bijvoorbeeld de positie van de twee schermen bepalen en de grootte instellen van de pictogrammen en symbolen die moeten worden weergegeven.

Wat is er nog meer mogelijk?

Wanneer je even niet wilt tekenen, kun je de Wacom One tekentablet aangesloten laten op je computer en het apparaat gebruiken als vervanging voor de muis. Met de Wacom pen voelt de complete bediening van Windows 10 natuurlijker, intuïtiever en bovenal soepeler aan. Je kunt er alle andere apps en software mee bedienen, zoals de internetbrowser of je Office-programma’s. De Wacom pen heeft bovendien geen batterij nodig, wat heel praktisch is.

Kosteloos een Wacom One testen?

Wil je zelf ervaren hoe Wacom One in jouw dagelijkse educatie-leven past? Neem vandaag nog contact met ons op via zakelijk@cameranu.nl zodat wij je kosteloos een test-model kunnen opsturen die je een week lang aan de tand kunt voelen: wij zorgen voor levering en ophalen van het testmodel en hier zijn geen kosten aan verbonden! Ben je na de test overtuigd dat Wacom One de oplossing is voor jouw school? Dan voorzien we je uiteraard graag van een passende offerte.

Bekijk de Wacom One tekentablet

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.