CameraNU.nl
Klantenservice bereikbaar van 09:00 tot 22:00 uur

Type verrekijker

In het algemeen zijn verrekijkers onder te verdelen in drie verschillende types. Dakkant verrekijkers, porro verrekijkers en monoculairs. Monoculairs zijn kijkers met één objectief in plaats van twee en worden ook vaak monokijkers genoemd.

Handig: Advies over verrekijkers | Hoe kies ik de juiste verrekijker? | Verrekijker termen verklaard | Digiscoping

Prisma's in verrekijkers

Tussen de twee soorten verrekijkers met twee objectieven is het belangrijkste onderscheid het type prisma dat wordt gebruikt. De functie van het prisma is het rechtzetten van het beeld. Het beeld dat in de verrekijker valt, wordt namelijk door de voorste lenzen omgekeerd doorgegeven. Een verrekijker kan twee verschillende soorten prismastelsels hebben: een dakkantprisma of een porroprisma. Het verschil zit hem in de plaatsing van de prisma's waardoor ook een andere vorm verrekijker ontstaat.

Alle dakkant verrekijkers

Dakkant verrekijker

In een verrekijker met dakkantprisma's zijn alle lenzen en de oculairs binnen de twee objectieven recht achter elkaar geplaatst. Het grote voordeel van dit type verrekijker is het compacte formaat.

Alle dakkant verrekijkers

Alle porro verrekijkers

Porro verrekijker

In een verrekijker met porroprisma's staan de lenzen en oculairs niet in een rechte lijn achter elkaar. Daardoor zijn porro verrekijkers groter dan dakkant kijkers.

Alle porro verrekijkers

Alle monokijkers

Monokijker

Een monoculair of monokijker is een verrekijker met één oculair en objectief. Dit betekent dat dit type kijker een stuk compacter en lichter is dan verrekijkers met twee objectieven.

Alle monokijkers

Zopim
Heeft u een vraag?