Mist en nevel verwijderen in Adobe Lightroom

In Adobe Lightroom is er een handige functie waarmee je een eventuele waas die over je foto hangt, kunt verwijderen. In de meeste gevallen heb je niet eens door dat deze waas aanwezig is, totdat je het verminderd en de foto ineens veel helderder is! Er zijn verschillende, onverwachte situaties waarin het verwijderen van nevel een mooi effect heeft. Hier lees je hoe je dit doet!

Hoe ontstaat een waas in een foto?

Een waas van nevel in je foto’s ontstaat bijvoorbeeld wanneer er veel vocht in de lucht is. Denk daarbij niet alleen aan situaties met mist, maar ook aan watervallen, golven en sneeuw. Ook stof en smog kunnen voor een ongewenste waas zorgen. Dit is vervelend, maar het is heel makkelijk te verhelpen!

Aan de slag

  • Importeer de foto’s die je wilt bewerken in Adobe Lightroom
  • Klik op Ontwikkelen (Develop) in de bovenste menubalk
  • In het rechtermenu scroll je een stukje naar beneden naar het kopje Presentatie (Presence) - Zoek daar het schuifje voor het verwijderen van Nevel (Dehaze)
  • Versleep het schuifje naar rechts om de waas te verminderen

Foto’s vanuit het vliegtuig

Bij het maken van fotos vanuit een vliegtuig zijn er twee oorzaken van de waas. Ten eerste is er natuurlijk het raam waar je doorheen fotografeert en ten tweede is er, hoe helder het ook lijkt, altijd wel iets van een wolk. Door het verwijderen van de nevel wordt de foto veel levendiger!

Smog

In drukke, warme steden heb je er het meest last van: smog! Naast dat het ongezond is, is het storend op je foto. Zoals op de onderstaande foto is te zien, worden niet alleen de kleuren levendiger na het verwijderen van de nevel, maar krijgt de wolkenpartij op de achtergrond meer doortekening.

Waterval

Bij een waterval is er veel waternevel en deze kleine waterdruppeltjes zorgen voor een minder scherpe foto én een waas. Door de nevel in de voorbeeldfoto te verwijderen ontstaat er meer contrast en valt het model meer op.

Tegenlicht

Situaties met tegenlicht geven een zachter beeld en hoewel dat soms precies dat romantische sfeertje weergeeft, is een beetje extra scherpte soms nodig. Ook dan komt het schuifje in Adobe Lightroom weer heel goed van pas!

Zand

Een zanderige omgeving kan ervoor zorgen dat de kleuren in de foto minder levendig ogen. Door het verwijderen van de zandnevel komen de kleuren veel meer tot leven.

Onderwater

Kleine deeltjes in het water zorgen voor een wat troebel beeld en doffere kleuren. Je wilt natuurlijk het liefst dat je onderwaterfoto’s in het oog springen en door een simpel schuifje is het binnen handbereik!

Natuurlijk zijn er situaties waarbij een beetje mist juist zorgt voor wat mystiek en het bijdraagt aan de kracht van een foto. De mist versterken in een foto kan met hetzelfde schuifje, maar schuif het dan naar links in plaats van naar rechts!

Het is mogelijk om met een combinatie van verschillende schuifjes van Lightroom de nevel van foto’s te verwijderen of juist toe te voegen. Wie weet bereik je met een combinatie van de schuifjes zelfs een beter resultaat. Maar de Nevel verwijderen functie in Lightroom is een hele fijne quick-fix!

[Bekijk alle Studieboeken voor beeldbewerkingssoftware](/nl/c9512/boeken-en-dvds/studieboeken/beeldbewerking