6 tips voor macrofotografie met je smartphone

Wist je dat je met een smartphone ook mooie macrofoto’s kunt maken? Je hebt daar niet veel voor nodig! Op deze pagina staan zes tips voor het maken van macrofoto’s met je mobiele telefoon.

Tip 1: Ken de camera app

Met de 'standaard' app van je camera kun je meer dan je denkt! Neem een keer de tijd om alle opties in de camera app te bekijken. Zet rasters of hulplijnen aan die je helpen om het perfecte kader te maken en laat de scherpstelling niet automatisch bepalen, maar bepaal zelf het scherptepunt met je vinger. Heeft de gewone camera-app van je telefoon te weinig opties? Probeer dan eens een andere camera-app zoals ProCamera of Camera+ voor Apple iOS of Camera ZOOM FX voor Android!

Tip 2: Gebruik een opzetlens

Er zijn speciale lensjes voor je telefoon die het beeld vergroten. Met zo’n lensje kun je prachtige foto’s maken van hele kleine onderwerpen. Het is heel eenvoudig om hem op je smartphone te plaatsen én door het compacte ontwerp kun je ‘m zo in je jaszak stoppen. Kijk eens naar de Beastgrip Wide-Angle macrolens of de JJC Wide Angle & Macro lens.

Bekijk alle smartphone lenzen

Tip 3. Houd je telefoon stil

Hoe dichterbij je bij je onderwerp bent, hoe lastiger het is om scherpe foto te krijgen. Daarom is het belangrijk om je telefoon echt stil te houden. Dit is gemakkelijk met een speciale grip of een mini-statief met daarop een telefoonhouder, bijvoorbeeld de Joby GripTight One Gorillapod Stand.

Bekijk statieven en houders voor smartphones

Tip 4: Gebruik een afstandsbediening

Fotografeer je vanuit een lastige hoek of wil je zeker weten dat de telefoon stil staat tijdens het fotograferen? Gebruik dan een afstandsbediening. Ook voor smartphones zijn er afstandsbedieningen te koop. Het is een kleine accessoire die je zo met je meeneemt.

Bekijk afstandsbedieningen voor smartphones

Extra tip

Bij sommige smartphones werkt de opnemen-knop van de meegeleverde oortjes als trigger voor de telefooncamera. Sluit de oortjes aan, open de camera-app en druk op de knop. Als dit werkt, dan hoef je geen speciale afstandsbediening te kopen.

Tip 5: Zet de flitser van je telefoon uit

De flitser van je smartphone is krachtig, maar zorgt voor harde schaduwen. De flits komt altijd recht van voren waardoor je niet zulke mooie foto’s krijgt. Zet hem daarom uit en belicht je onderwerp met een lampje als dat nodig is.

Bekijk belichting voor smartphones

Tip 6: Bewerk je foto’s

Door je foto te bewerken met een app optimaliseer je de scherpte en de kleuren, of geef je de foto een speciaal effect mee. Met sommige apps is het zelfs mogelijk om delen in een foto wat extra te vervagen en de nadruk nog meer op je onderwerp te leggen. Er zijn tal van apps voor het bewerken van afbeeldingen, zoals Snapseed en Adobe Lightroom.

Meer lezen over macrofotografie?

Hoe maak je mooie macrofoto's?

Hoe maak je mooie macrofoto's?

Er komt best veel kijken bij het maken van een goede macro-opname. Waar let je allemaal op bij het maken van macrofoto’s?

> Lees verder

Instellingen voor macrofoto's

Instellingen voor macrofoto's

De instellingen zijn afhankelijk van een aantal factoren: wat je wilt bereiken met een foto, hoe groot je onderwerp is en hoeveel licht er is.

> Lees verder