Doordrukken en tegenhouden in Photoshop

De termen doordrukken en tegenhouden (Dodge en Burn) komen van oorsprong uit de analoge fotografie. Met deze technieken kun je ook in Adobe Photoshop delen lichter of donkerder maken om meer contrast en diepte in je foto krijgen. De techniek is wijd inzetbaar, maar wordt veel gebruikt in portret- en landschapsfotografie.

Hoe werkt het?

De termen kunnen misschien wat verwarring geven. Tegenhouden (van de belichting) zorgt voor lichtere delen in de foto en doordrukken (extra belichten) voor meer donkere delen. Denk je maar in dat de afdruk op wit papier komt, dan begrijp je dat bij het tegenhouden van de belichting de foto op die plek lichter wordt.

Doordrukken en tegenhouden kan heel precies met een penseel in Adobe Photoshop. Dat doe je idealiter in een afbeelding waarin elk detail van groot belang is. Heb je een wat groter project, of weinig tijd, dan is de onderstaande methode snel en handig. Het is belangrijk om tijdens het bewerken goed te kijken naar je originele foto.

In dit voorbeeld wordt een fitness foto bewerkt omdat doordrukken en tegenhouden ook veel gebruikt wordt in de fitness fotografie. Het lichaam en de spierdefinitie komen heel goed uit met deze techniek.

Aan de slag

  • Open de foto in Adobe Photoshop
  • Dupliceer de achtergrond met CTRL + J (CMND + J)
  • Toets CTRL + SHIFT + U (CMND + SHIFT + U) in en de foto wordt zwart-wit
  • Selecteer voor de laag Fel Licht (Hard Light) als overvloeimodus (Blend Mode)

De hooglichten en schaduwen zijn nu goed te onderscheiden.

  • Ga naar Filter - Overig - Hoogdoorlatend (Filter - Other - High Pass)
  • Er opent nu een nieuw venster. Vink het vakje voorvertoning aan en schuif het pijltje van straal dusdanig ver naar rechts totdat je over het algemeen tevreden bent over de contrasten. Grote uitschieters in de belichting kun je later nog corrigeren.
  • Klik op OK
  • Maak een nieuw laagmasker aan met ALT ingedrukt. Op deze manier maak je een zwart laagmasker aan en je foto ziet er weer uit als het origineel.
  • Selecteer een zacht wit penseel (Brush) in de gereedschapsset (B)
  • Veeg over de delen die je wilt voorzien van contrast en dus wilt doordrukken en tegenhouden

Als je een foutje maakt, selecteer je een zwart penseel en maak je het laagmasker weer zwart op het gewenste deel. Wanneer je de bewerking te hard vindt, dan kun je eventueel de dekking van de penselen aanpassen of de dekking van de hele laag iets omlaag zetten.

Non-destructief bewerken

De bovenstaande methode voor het toepassen van doordrukken en tegenhouden is een non-destructieve manier voor het bewerken van je foto's. De foto kun je ook rechtstreeks bewerken met de gereedschappen Doordrukken en Tegenhouden (Sneltoets O). Bij een niet-destructieve manier van bewerken worden de oorspronkelijke gegevens van de pixels niet overschreven. De afbeeldingskwaliteit neemt niet af.

Voorbeeld voor en na

Meer lezen over Photoshop?

Zonnestralen maken
Zonnestralen maken
Op deze adviespagina leer je stap voor stap hoe je een zonnestraal kunt toevoegen aan een foto in Adobe Photoshop!
Lees meer
Korrel toevoegen
Korrel toevoegen
Korrel komt uit de analoge fotografie. Je kunt op een gecontroleerde manier korrel toevoegen aan je digitale foto’s.
Lees meer