Zo maak je een foto kleiner in Photoshop

Het liefst wil je je foto’s zo groot mogelijk delen, maar soms is het handig om ze te verkleinen. Bijvoorbeeld als je niet wilt dat anderen toegang hebben tot het hoge resolutie bestand of als je een foto per mail gaat versturen. Genoeg redenen om uit te leggen hoe je dat doet in Photoshop!

Aan de slag

  • Open de foto in Adobe Photoshop
  • Zorg ervoor dat de foto helemaal goed bewerkt is voordat je 'm gaat verkleinen
  • Ga naar Afbeelding (Image) - Vergroten / Verkleinen (Image Size) of gebruik de sneltoets CTRL + ALT + I

Kies het gewenste formaat

In het venster dat verschijnt, vul je het nieuwe gewenste formaat in. In de onderstaande afbeelding staat een pijl die wijst naar de koppeling tussen de lengte en de breedte. Als deze staat ingeschakeld hoef je maar de lengte van één zijde in te geven. Adobe Photoshop verkleint de foto dan in proportie. Als je deze koppeling uitzet, dan krijg je een opgerekte foto. Bij 'Aanpassen' kun je aangeven wat de verhouding van de foto moet worden. Zo kun je kiezen voor een vierkante foto, een verhouding van 3:2 etc. Druk op OK en je kunt de verkleine foto opslaan!

Bekijk alle boeken over beeldbewerking

Is het gelukt?

Nu weet je hoe je afbeeldingen kleiner kunt maken in Adobe Photoshop! Het verkleinen van een afbeelding gaat best snel en makkelijk. En met een kleinere afbeelding is het eenvoudiger om deze online te plaatsen, met andere mensen te delen of te versturen via e-mail.

Meer lezen?

Een foto uitsnijden
Een foto uitsnijden
Wil je iets van een foto afsnijden of wil je het onderwerp wat groter in beeld brengen? Dat kan met de crop-functie in Photoshop!
Lees meer
De huid verzachten
De huid verzachten
Soms is het voor het eindresultaat mooier om de huid van een portretfoto wat te verzachten. Volg de methode op deze pagina!
Lees meer