Het histogram aanpassen in Photoshop

Het histogram geeft details weer over de lichtverdeling in een foto. De zwarte tonen staan links, de grijstinten in het midden en de witte tinten staan rechts. Deze grafiek geeft hele nuttige informatie over de belichting van je foto. Hier staat uitgelegd hoe je het histogram aanpast in Adobe Photoshop.

Welke informatie geeft het histogram?

Het histogram is een grafiek die de helderheid van de kleuren laat zien. Alle kleuren van een beeld worden omgezet naar zwart-wit. Een kleur met veel helderheid (witte tinten) wordt omgezet naar een lichte tint en een kleur met weinig helderheid (zwarte tinten) wordt omgezet naar een donkere tint.

Een histogram aflezen

Met de bovenstaande grafiek als basis in het achterhoofd, kun je aan het histogram aflezen of je overbelichte (witte) delen of juist onderbelichte (zwarte) delen in de foto hebt. Er is geen goed of fout histogram. Een histogram is afhankelijk van vele factoren waaronder het onderwerp, de omgeving, kleur, helderheid en niet onbelangrijk: je persoonlijke smaak.

Een goed belichte foto heeft een mooie verdeling over het hele histogram en loopt langzaam over van laag naar hoog en weer naar laag. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel. Bijvoorbeeld als je fotografeert in de sneeuw of iets donkers fotografeert. Het histogram zal dan juist een piek links of rechts hebben. Je kunt zien of deze foto’s goed belicht zijn door te kijken naar de oploop van de piek. Als deze mooi op- of afloopt en binnen de kaders van de grafiek, dan zit het wel goed met je belichting!

Aan de slag

Nu je weet hoe het histogram in de basis werkt, kun je deze kennis gebruiken bij het bewerken van je foto's. Op deze adviespagina passen we de belichting aan van drie foto's door het histogram te bewerken. De belichting van die foto’s is niet naar wens. De eerste foto mist informatie in de donkere delen, de tweede foto mist informatie in de lichte delen en de derde foto is overbelicht.

  • Open de foto in Adobe Photoshop

In de standaard weergave van Photoshop is het histogram niet zichtbaar. Is dat bij jou het geval? Ga dan in de menubalk naar Venster - Histogram (Window - Histogram).

  • Kopieer de achtergrond met CTRL + J (CMND + J)
  • Selecteer de laag met de gekopieerde achtergrondlaag
  • Maak een niveau laagmasker aan (zie onderstaande afbeelding)

Eerste voorbeeld

De eerste voorbeeldfoto mist informatie in de donkere delen. Je kunt dit zien in het histogram doordat er aan de linkerkant (donkere delen) van de grafiek een deel mist. We verhelpen dit door het schuifje dat uiterst links staat, te verschuiven naar het punt waar de informatie in het histogram begint.

Extra tip

In het nieuwe histogram zie je gaten vallen. Dat is niet heel gek als je bedenkt dat er informatie aan het begin van het histogram miste. Door het verplaatsen van het beginpunt van het histogram verdeel je de kleuren als het ware opnieuw over het histogram. De gaten zijn dus een gebrek aan informatie. Het is verstandig om te fotograferen in RAW. Een RAW-bestand bevat meer informatie dan een JPEG-bestand. Met de extra informatie van een RAW-bestand, vul je deze gaten.

Tweede voorbeeld

In deze foto van een treinrails door het bos mist informatie over de lichte delen van de foto. De foto is daardoor wat flets. De kleuren zijn makkelijk op te halen door het witpunt op het eind van het histogram te verplaatsen naar de laatste lichte delen in het histogram. Zoals je ziet vallen hier ook gaten in het histogram, met dezelfde reden als genoemd bij de eerste voorbeeldfoto.

Derde voorbeeld

De laatste foto is overbelicht. Dit is te zien in de foto en daardoor ook in het histogram. De informatie in het histogram loopt bovenuit het kader van het histogram, maar Photoshop geeft ook een seintje van overbelichting met een driehoek en een uitroepteken in het menu van het histogram.

Je past dit histogram aan door het schuifje van de donkere delen te verplaatsen naar het begin van de donkere delen van het histogram. De aanpassingen die je maakt in deze belichting zijn rigoureus en zorgen voor grote gaten in het histogram. Er gaat veel informatie verloren, de kwaliteit van de foto gaat achteruit.

De bovenstaande foto is een mooi voorbeeld van smaak en artistieke invloeden van de fotograaf. Het is goed om je af te vragen of die foto met die correcte belichting wel mooier is dan die foto met het 'foute' histogram.

Meer lezen?

Een afbeelding verkleinen
Een afbeelding verkleinen
Het liefst wil je je foto’s in het groot delen, maar soms is het handig om ze te verkleinen. Maar hoe doe je dat?
Lees meer
Een foto sepia maken
Een foto sepia maken
Wil je een nostalgisch tintje toevoegen aan je foto? Zet de foto's dan om naar sepia. Hier lees je hoe dat kan!
Lees meer