Zo maak je een foto zwart-wit in Photoshop

Een kleurenfoto omzetten naar zwart-wit is niet moeilijk als je dit stappenplan volgt. Er bestaan verschillende manieren om bij je eindresultaat te komen. Hier staan drie handige methodes uitgelegd om een kleurenfoto naar zwart wit om te zetten!

Methode 1: De snelste manier

Deze eerste optie is het makkelijkste en werkt snel:

  • Ga in het hoofdmenu naar Afbeelding (Image) - Modus (Mode) - Grijswaarden (Grayscale)

Photoshop haalt nu alle kleur uit de afbeelding. Als het resultaat niet helemaal naar wens is, dan is het lastig met deze methode lastig om dit verder aan te passen. Ben je niet tevreden over het resultaat, bekijk dan de andere twee methodes!

Methode 2: De verzadiging terugbrengen

Deze manier van omzetten werkt door middel van het terugbrengen van de verzadiging. De verzadiging zorgt voor de zuiverheid en intensiteit van de kleur in een foto. Foto’s met een hoge verzadiging zijn levendig en helder. Foto’s met een lage verzadiging noem je flets of grauw. Zwart-wit beelden hebben geen verzadiging en dat is precies wat je in dit geval wilt bereiken.

  • Ga in de menubalk naar Afbeelding (Image) - Aanpassingen (Adjustments) - Kleurtoon / Verzadiging (Hue / Saturation)
  • Schuif in het geopende menu het schuifje bij Verzadiging (Saturation) naar links

Maak aanpassingen

Voor meer aanpassingsmogelijkheden volgt hier een verdieping op bovenstaande methode:

  • Maak een aparte aanpassingslaag in in het venster Lagen (Layers)
  • Klik op de half gevulde cirkel en kies Kleurtoon / Verzadiging (Hue / Saturation).

Boven het venster lagen opent een nieuw menu met een overzicht van verschillende opties. Door het aanmaken van een nieuwe laag is het mogelijk om met de opties te gaan spelen. In de onderstaande afbeelding wordt duidelijk wat het verschil is. Door te schuiven met de Transparantie krijgt de foto weer wat kleur terug.

Methode 3: De foto omzetten met een laagmasker

Met deze laatste methode heb je de meeste bewegingsvrijheid in het proces. Door de aanpassingslaag kun gemakkelijk aanpassingen maken. Doordat je per kleur aan kunt geven hoe licht of donker die wordt, kun je een unieke zwart-wit foto creëren die je met de andere opties niet kunt benaderen:

  • Begin weer met het openen van de originele foto
  • Klik op de half ingevulde cirkel in het lagenpaneel
  • Kies voor de optie Zwart & Wit (Black & White)

In het venster dat vervolgens boven het lagenvenster opent, sleep je de verschillende schuifjes van de kleuren heen en weer totdat je het gewenste resultaat hebt. Daarna kun je de foto opslaan!

Handig voor beeldbewerkers

Er zijn meerdere manieren om een foto in Adobe Photoshop van kleur om te zetten naar zwart-wit, maar zoals je ziet hoeft dit geen ingewikkeld proces te zijn! Hoe uitgebreider de methode, hoe preciezer je de kleurenfoto naar zwart-wit kunt omzetten. Je kunt kiezen voor een snelle manier of zelf volledig de controle nemen over hoe alle kleurtinten afzonderlijk van elkaar worden omgezet. In sommige gevallen zul je best even aan de schuifjes moeten trekken en wat proberen om het mooiste resultaat te behalen. Succes!

Meer lezen?

De horizon rechtzetten
De horizon rechtzetten
Een scheve horizon in je foto stoort en trekt de aandacht weg van het daadwerkelijke onderwerp.
Lees meer
Een foto scherper maken
Een foto scherper maken
In Adobe Photoshop kun je de scherpte van een foto op een paar manieren optimaliseren. Leer hier drie methodes!
Lees meer