Een foto retoucheren in Photoshop

Door het weghalen van onvolkomenheden in een foto, komt je onderwerp beter tot zijn recht. De kijker wordt simpelweg niet afgeleid door kleine details die je liever niet laat zien.

Het retoucheerpenseel is voor het weghalen van onvolkomenheden erg handig. In portretten werk je zo bijvoorbeeld pukkeltjes en vlekjes in de huid weg, maar ook voor landschapsfotografie is deze tool handig te gebruiken voor vervelende sensorvlekjes.

Aan de slag

  • Open de foto en zoom in tot 100%. Je doet dit links onderin of met de sneltoetsen CTRL / + en uitzoomen kan met CTRL / -. Op deze manier kun je de huid goed onderzoeken en precies te werk gaan met je gereedschappen.
  • Maak een nieuwe laag aan door de achtergrond te dupliceren. Klik met je rechtermuisknop op de achtergrondlaag en selecteer Laag Dupliceren (Duplicate Layer) of druk op CTRL + J. Door te werken op de nieuwe laag, tast je de originele foto niet aan.
  • Selecteer voor de grote vlekjes het Snel Retoucheerpenseel (Spot Healing Brush Tool)
  • Zorg ervoor dat de penseelgrootte net iets groter is dan het vlekje dat je wilt wegwerken. De grootte van het penseel pas je links boven aan door met het schuifje van afmeting te schuiven. Of met sneltoets [ voor verkleinen en ] voor vergroten.

Door met je muis over het vlekje of pukkeltje te gaan, zal het verdwijnen. Werk op deze manier alle ongewenste onvolkomenheden weg. Onderstaand het resultaat na het gebruik van het Snel Retoucheerpenseel. Ook de losse haar die over de wang loopt is weggehaald met het Snel Retoucheerpenseel.

Meer lezen?

Penselen in Photoshop
Penselen in Photoshop
Het penseel is één van de belangrijkste gereedschappen. Maak kennis met de basis en ontdek tips voor een goede workflow!
Lees meer
Hoe gebruik je het kloonstempel?
Hoe gebruik je het kloonstempel?
Wil je iets wegpoetsen van je foto? Met het kloonstempel van Adobe Photoshop kun je iets weghalen uit het beeld.
Lees meer