6 tips om langer te doen met je achtergrond papier

Een rol achtergrondpapier is een essentiële accessoire voor in een fotostudio. Natuurlijk wil je zo lang mogelijk met een rol doen. Hier lees je handige tips om langer te doen met je papieren achtergrondrollen.

Bekijk rollen achtergrond papier

Tip 1: Zoek een harde ondergrond

Fotografeer je op locatie? Zoek een plekje met een harde ondergrond zoals laminaat of een betonvloer. Wanneer je je achtergrond uit hebt gerold op een vloer met vloerbedekking, zal je papier sneller kapot gaan en gaan kreuken op het moment dat er iemand op staat.

Tip 2: Gebruik klemmen

Voorkom dat je papieren achtergrond blijft afrollen wanneer je 'm naar beneden hebt gedaan. Heb je een achtergrondsysteem met b-reel assen, dan zit daar al een rem op om te voorkomen dat de rol verder uitrolt dan de bedoeling is. Bij een systeem met een dwarsligger kun je het afrollen voorkomen door op beide hoeken van de rol een achtergrond klem te plaatsen. Zo ontstaan er ook geen ongewenste vouwen of deukjes in het papier.

Bekijk achtergrondsystemen | Bekijk achtergrond klemmen

Tip 3: Neem altijd gaffertape mee

Gaffertape (geen duct tape) is ideaal om het achtergrond papier aan de vloer vast te plakken: het laat namelijk makkelijk te verwijderen en laat geen lijmresten achter. Plak wat stroken op het uiteinde dat op de vloer ligt en de achtergrond is meteen mooi strak. Ben je klaar met fotograferen? Ook dan komt het gaffer tape van pas: plak na het oprollen een stukje tape op beide uiteinden en in het midden om de opgerolde achtergrond te beschermen.

Bekijk rollen gaffertape

Tip 4: Doe je schoenen uit

Loop zo min mogelijk over het papier, zowel tijdens het neerzetten van je opstelling als tijdens het fotograferen! Als je met schoenen aan over het achtergrondpapier loopt, zie je al gauw strepen en vlekken op het papier ontstaan. Dit kun je voorkomen door hoesjes over je schoenen te doen of..., doe je schoenen uit en loop op je sokken!

Tip 5: Gebruik een goed mes

Wil je een stuk van de achtergrond afhalen omdat het te vies of gekreukt is? Gebruik daarvoor geen schaar, maar snijd het stuk af met een sterk en scherp mes. Het gaat daarmee veel sneller en makkelijker. Rol de papieren achtergrond af, tape 'm vast op de grond en snijd daarna het overbodige stuk papier van de rol af.

Tip 6: Berg de rollen netjes op

Er bestaan speciale systemen voor het opbergen van je achtergrondrollen. Door plakstrips aan de muur te bevestigen zijn de rollen veilig en overzichtelijk opgeborgen. Bewaar jij de rollen in een koude of vochtige ruimte zoals een kelder of schuur? Leg de papieren rollen dan neer op de grond. Zo voorkom je dat er vouwen of scheuren in de randen van de rol komen. Plaats een silica gel case in de kern van de rol om deze te beschermen tegen vocht en schimmel.

Meer lezen?

Alles over reflectieschermen
Alles over reflectieschermen
Een reflector is een handige accessoire! Leer over het oplichten van schaduwen, het tegenhouden én verzachten van licht.
Lees meer
Een basis strobist set maken
Een basis strobist set maken
Als je wilt starten met strobistfotografie, komt er heel wat op je af. Maar wat heb je nodig? Lees hier waar een basis strobist set uit bestaat.
Lees meer