Zo maak je mooie vakantiefoto’s met je telefoon

Op vakantie kom je vaak op de mooiste plekken. Eindeloze stranden, gezellige stadjes en de meest prachtige natuurgebieden. Met je telefoon kun je hier al snel mooie foto’s maken. Maar waar moet je op letten voor de beste vakantiefoto’s? Het begint natuurlijk bij het schoonmaken van je lens, maar er is meer waar je op kunt letten.

Tip 1: Maak een goede compositie

Let bij het maken van de foto op de compositie. Waar zet je het onderwerp in de foto? Een handig richtlijn daarvoor is de regel van derden. Hierbij deel je het beeld op in negen gelijke vakken en zet je het onderwerp (een kerk, persoon, boom, etc.) op 1/3e van het beeld. Op de meeste telefoons kun je in de camera-app als hulpje een raster of 'grid' van negen gelijke vakken instellen.

Tip 2: Leg de focus op je onderwerp

Door met je vinger op de juiste plek op het scherm te tikken, stelt je telefoon scherp waar jij dat wilt. Als je je vinger wat langer op die plek houd, vergrendelt je telefoon de focus en kun je daarna de compositie bepalen. Zo weet je zeker dat je onderwerp scherp op de foto staat.

Tip 3: Bekijk de ansichtkaarten

Op vakantie zijn er vaak veel winkeltjes met ansichtkaarten van de mooiste plekjes uit de omgeving. Hier kun je op je gemak de echte hotspots voor je vakantie vinden. Daarnaast kun je gelijk zien wat de juiste compositie voor deze locatie is. Zo maak je zelf de mooiste landschapsfoto’s op vakantie. En niet stiekem een foto van de ansichtkaart maken...

Tip 4: Gebruik een groothoeklensje

De beeldhoek van de camera van je telefoon is beperkt waardoor je soms niet alles in beeld kunt krijgen. Neem daarom een groothoeklensje voor je telefoon mee. Deze lensjes zijn gemakkelijk mee te nemen en op de je telefoon te clippen.

Bekijk alle smartphone lenzen

Tip 5: Probeer de HDR-functie

Tijdens een zonnige vakantie zijn er vaak harde schaduwen. Dit betekend dat er een groot verschil tussen de lichte en donkere delen is. De HDR-functie van je telefoon camera lost dit op. Deze functie maakt 3 foto’s met verschillende belichtingen en combineert deze tot één goed belichte foto.

Tip 6: Houd je telefoon stil

Het lijkt heel logisch, maar als je 'even snel' een foto met je telefoon maakt dan kun je het vergeten. Houd je telefoon stil tijdens het maken van een foto. Een handig hulpmiddel hierbij is een statiefje voor je telefoon.

Bekijk statieven en houders van Joby

Tip 7: Bewerk je foto’s met een app

Heb je mooie foto’s gemaakt? Maak ze dan écht af door ze even te bewerken met een app. SnapSeed is één van de populairste apps om foto’s te bewerken. Je kunt je foto’s hiermee heel eenvoudig recht zetten, uitsnijden, de belichting finetunen of een speciaal effect meegeven.

Snapseed voor Android | Snapseed voor iOS

Meer lezen?

Hoe maak je een vakantiealbum?
Hoe maak je een vakantiealbum?
Wil je een mooi album van je vakantiefoto’s maken? Ontdek hier dé 10 ultieme tips voor het maken van een fotoboek.
Lees meer
Compositieregels voor fotografie
Compositieregels voor fotografie
Als fotograaf leidt je met je compositie een kijker door het beeld. Je kunt je aan de 'regels' houden, of er van afwijken.
Lees meer