De 7 meest gemaakte fouten tijdens het filmen op wintersport

Ga jij op wintersport en ben je van plan om je vakantie op video vast te leggen? Lees hier wat de 7 meest gemaakte fouten tijdens het filmen zijn en voorkom dat jij thuiskomt zonder een gave aftermovie vol met sneeuwpret!

Fout 1: Filmen zonder verhaallijn

Voor kijkers is het fijn als de video van begin tot eind een logische opbouw heeft. Bedenk van te voren wat je in beeld wilt brengen en houd hier voordat je op reis gaat al rekening mee. Denk aan het waxen van je snowboard, het controleren van je bindingen, het inpakken van de koffers, het dichtdoen van de voordeur, het wegrijden met de auto, ga zo maar door! Eenmaal weer thuis kun je filmen hoe je lekker op de bank of in je eigen bed ploft. Film de start en het einde van je reis om de video compleet te maken!

Fout 2: Schokkende beelden door gebrek aan stabilisatie

Het is niet prettig om naar schokkerige beelden te kijken. Door de stabilisatie van je action cam in te schakelen of een stabilizer te gebruiken tijdens het filmen, worden de beelden een stuk rustiger. Het effect van schokken en trillingen wordt gecorrigeerd en de overgangen in de bewegingen zijn soepeler. Een stabilizer is een compacte en lichte accessoire die je makkelijk meeneemt.

Bekijk action cam stabilizers

Fout 3: Filmen vanuit hetzelfde standpunt

Je video is afwisselender wanneer je vanuit verschillende standpunten filmt en originele invalshoeken zoekt. En juist met een action cam kun je door het kleine formaat én de vele beschikbare accessoires heel eenvoudig vanuit allerlei hoeken filmen! Plaats ‘m een keer op je helm, film ermee vanuit de hand met een grip of selfie-stick, plak hem op je ski’s of je board, bevestig de camera om je pols met een polsband of gebruik een borstharnas zodat je je handen vrij hebt. Er zijn zoveel mogelijkheden, laat dit je inspireren!

Bekijk action cam accessoires

Fout 4: Weinig afwisseling in de beelden

Vind jij het interessant om drie minuten lang te kijken naar een enkele afdaling? Tijdens het selecteren van fragmenten voor de aftermovie moet je echt heel selectief zijn. Ga voor korte, toevoegende, opvallende en interessante stukjes die je in een leuk tempo achter elkaar kunt monteren op de maat van de muziek. Ook kun je een keer een timelapse maken in de skilift, van voorbijtrekkende wolken over de piste of tijdens het autorijden in de bergen!

Fout 5: Zonder polarisatiefilter filmen

De sneeuw weerkaatst het aanwezige licht, film daarom met een grijsfilter of een polarisatiefilter! Een grijsfilter heeft geen invloed op de kleuren, maar op hoeveel licht er door de lens, op de sensor komt. Hiermee voorkom je dat de sneeuw overbelicht in beeld komt. Een extra voordeel van een polarisatiefilter is dat dit filter niet alleen wat licht tegenhoudt, maar dat het blauw van de lucht extra verzadigd wordt. Het contrast tussen de lucht en het witte van de sneeuw wordt extra versterkt.

Bekijk action cam filters

Fout 6: Geen rekening houden met vuil en vocht

Je ziet het terug in de video als er sneeuw of vuil op de behuizing of de lens van je action cam zit! Neem daarom een microvezel schoonmaakdoekje mee waarmee je tussendoor de behuizing of de lens van de action cam sneeuwvrij kunt maken. Ook vocht in de behuizing kan een grote hinder zijn. Gebruik een vochtopnemende anti-fog insert om het beeld helder te houden. Bewaar de inserts altijd in een luchtdicht zakje of bakje.

Bekijk schoonmaakdoekjes | Bekijk anti-fog inserts

Fout 7: Een verkeerde lengte van de video

Houd er rekening mee dat de video niet lang hoeft te duren. Zie een aftermovie als een korte, maar complete samenvatting van je trip naar de sneeuw. Afwisseling is belangrijker dan de lengte en zo blijft het een interessante video om naar te kijken. In twee tot drie minuten kun je veel laten zien. Door sfeerbeelden en een paar bijzondere hoogtepunten in je video te verwerken krijgt iemand anders al snel een complete indruk van jouw vakantie!

Dit heb je nodig

Meer lezen?

Een action cam kopen?
Een action cam kopen?
Wil je een action cam kopen? Wij leggen je uit waar je op moet letten tijdens jouw zoektocht naar de beste action camera.
Lees meer
Een video maken met GoPro Quik
Een video maken met GoPro Quik
Met de gratis GoPro Quik app voor mobiel kun je heel eenvoudig videoclips samenvoegen tot één video die je met iedereen kunt delen.
Lees meer