Wat is het verschil tussen een goedkope en dure verrekijker?

Verrekijkers zijn er in veel verschillende prijsklassen. Zo zijn er kijkers van een paar tientjes en kijkers van meer dan €2000. De specificaties kunnen best overeenkomen, toch verschillen ze qua beeldkwaliteit vaak erg van elkaar. Maar waar zit nu eigenlijk dat verschil in?

Top 10 verrekijkers | Top 10 nachtkijkers | Top 10 monokijkers

Wat bepaalt de prijs van een kijker?

  • De kwaliteit van het glas bepaalt een groot deel van de prijs en de beeldkwaliteit
  • Hoe meer kwalitatieve coatings, hoe duurder de kijker en hoe beter de beeldkwaliteit
  • De bouwkwaliteit en de behuizing spelen een rol in de prijs
  • Waterdichte kijkers zijn met gas gevuld en daardoor wat duurder
  • Porro verrekijkers zijn vaak goedkoper dan dakkant kijkers

Het gebruikte glas

Het belangrijkste prijsverschil (en daarmee ook de beeldkwaliteit van de kijker) wordt bepaalt door het glas dat gebruikt wordt. Goedkopere kijkers zijn vaak gemaakt met BK7 glas. Dit glas heeft een kleinere brekingsindex waardoor de beeldkwaliteit relatief laag is. Als je van een afstandje door de verrekijker kijkt, zie je dat de uittredepupil niet helemaal rond is. Duurdere kijkers worden vaak gemaakt van BaK-4 glas. Dit glas heeft een hogere brekingsindex en een perfect ronde uittredepupil. Hierdoor krijg je een mooier en rustiger beeld.

De kwaliteit van de coating

Om de beeldkwaliteit te verhogen hebben verrekijkers vaak een coating op het glas zitten. Dit zorgt voor een hogere beeldkwaliteit. Hoe meer coatings en hoe hoger de kwaliteit van de coating, hoe duurder de verrekijker is.

Elk glaselement in een verrekijker zorgt voor kleine reflecties waardoor er licht aan de binnenkant van de kijker verloren gaat. Hoe meer glaselementen, hoe groter het lichtverlies. Door de coatings wordt het licht gebundeld waardoor een zo groot mogelijk deel van het binnenkomende licht daadwerkelijk op je oog terecht komt. Hoe meer gecoate elementen, hoe hoger beeldkwaliteit de verrekijker heeft.

Bouwkwaliteit en behuizing

Naast het glas en de coatings die zorgen voor een hoge beeldkwaliteit, wordt de prijs ook bepaald door de mechanische kwaliteit en de kwaliteit van de behuizing. De verrekijker moet perfect uitgelijnd zijn voor het beste beeld. Tijdens het gebruik moet hij ook zo blijven. Daarom is een solide en sterke behuizing ook bepalend voor de beeldkwaliteit en de prijs van de kijker.

Bij het scherpstellen wil je dat de scherpstelknop soepel loopt en exact is in te stellen. Let daarom bij aanschaf van een verrekijker niet alleen op de optische kwaliteit, maar ook op de kwaliteit van de behuizing en onderdelen als het instelwiel, oogschelpen en brug.

Gasvulling en waterbestendigheid

Gebruik je een verrekijker op het water, op safari of bij slecht weer? Dan heb je een kijker nodig die stof- en waterdicht is. Duurdere kijkers zijn gevuld met stikstof of argon en hebben waterdichte afsluitringen. Hierdoor kun je de kijker in vrijwel alle situaties gebruiken. Door de gasvulling beslaat de kijker ook niet aan de binnenkant. Dit is vooral handig als je de kijker gebruikt in vochtige omstandigheden.

Ga naar waterbestendige kijkers

Type verrekijker

Verrekijkers zijn er in verschillende soorten en maten. Er zit een groot verschil tussen porro verrekijkers en dakkant verrekijkers. Dakkant kijkers hebben een dakkantprisma waardoor het licht recht door de kijker heen gaat. De porro kijkers maken gebruik van een prisma waardoor het licht via een N vorm door de kijker gaat. Dit is gemakkelijker en goedkoper om te maken. Porro verrekijkers zijn daarom goedkoper dan de dakkant verrekijkers.

Ga naar porro verrekijkers | Ga naar dakkant verrekijkers

Accessoires

Het grootste verschil zit hem natuurlijk in de kijker zelf, maar ook de kwaliteit van de accessoires speelt mee in de totaalprijs. Denk bijvoorbeeld aan de draagriem en de bijgeleverde hoes of koffer om de verrekijker.

Ben je op zoek naar een goede verrekijker? Dan zul je al snel uit komen op een bedrag van enkele honderden euro’s. Zoek je een goedkope kijker? Dan zul je concessies moeten doen in de kwaliteit. Weeg voor jezelf altijd af hoe vaak je de kijker gaat gebruiken en in welke omstandigheden.

De meest populaire verrekijkers

Wat voor kijkers zijn er?
Wat voor kijkers zijn er?
Er zijn drie hoofdcategorieën: de dakkant of de porro kijkers en de monokijkers. Maar wat zijn de onderlinge verschillen?
Lees meer
Waar let je op bij het kopen?
Waar let je op bij het kopen?
Van een goede verrekijker heb je echt jaren plezier. Waar let je eigenlijk allemaal op bij het kopen van een verrekijker?
Lees meer