Huub de Waard - 1

Huub de Waard

Huub de Waard heeft zich gespecialiseerd in microfotografie. Door foto’s met almaar grotere vergrotingsfactoren te maken slaagt hij er in om steeds meer facetten van de insectenwereld op microniveau zichtbaar te maken. Al zijn foto’s zijn gemaakt in eigen tuin, terwijl het insect ongestoord zijn gang kon gaan.

"Mijn belangrijkste inspiratiebron vormt de film Microcosmos, gemaakt door Claude Nuridsany en Marie Pérennou. In deze film zijn de hoofdrolspelers insecten, die van zo dichtbij gefilmd zijn dat ze bijna menselijk worden. Want ook insecten houden zich met gewone dingen bezig als wakker worden, eten, liefhebben en onderlinge strijd. Het ziet er alleen een beetje anders uit. Het is fascinerend om te zien hoe twee lieveheersbeestje elkaar passeren op een grasspriet, hoe een vallende regendruppel een inslaande bom vormt voor een tor en hoe rupsen slecht ritsen op de insectensnelweg. Het zijn prachtige beelden die verrassen, ontroeren en verbijsteren.

De meest aparte ervaring die ik tot nu toe met microfotografie meegemaakt heb, heeft met springspinnetjes te maken. Er komen in het voorjaar veel springspinnetjes in onze tuin voor, die op een zonnige dag op de kozijnen en muren van ons huis rondlopen. Op een bepaald moment zag ik een springspinnetje waar iets vreemds mee was. Door de camera bijna negentig graden te draaien, probeerde ik een micro met factor vier te maken. Het beestje bleef zich razendsnel verplaatsen, maar uiteindelijk wist ik een aantal maal succesvol een opname te maken. Toen ik de opnames op het beeldschermpje van de camera en later ook op de computer bekeek, bleken het twee springspinvrouwtjes te zijn waarvan de achterste de voorste gevangen had. Zoiets heb ik in al die jaren nog nooit gezien, kannibalisme schijnt ook bij deze soort voor te komen. Het heeft een schitterend beeld opgeleverd, maar wel de nodige zweetdruppels gekost om het op de gevoelige plaat vast te leggen.

Naast het vastleggen van detail probeer ik tot verrassende, aantrekkelijke beelden met fraaie kleuren en spannende composities te komen. Hierbij aarzel ik niet om abstracte composities te maken waarbij de schoonheid van het beeld de belangrijkste factor vormt. Radicale micro’s leveren soms heel verrassende resultaten op. Een goed voorbeeld vormt de micro waarbij slechts een deel van het kopje van een grote vleesvlieg getoond wordt. Misschien niet meteen herkenbaar als een vlieg, maar het heeft wel een prachtig beeld opgeleverd. Mijn uitrusting om microfoto’s te maken bestaat uit een Canon EOS 7D, een Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo objectief, de MT-24EX Macro Twin Light flitser en een Canon EF 2.0x Extender II".

Blogs van


Tips en inspiratie

Microfotografie

De gefascineerde fotograaf Huub de Waard vertelt over microfotografie..., je weet dat ze er zijn en ziet ze bijna niet: hoe leg je de kleinste insecten vast?

Huub de Waard Huub de Waard
7 jaar geleden