Canon, Panasonic en Sony hebben alle drie fullframe systeemcamera's met verbluffende prestaties. Maar welke camera scoort beter? En wanneer kies je voor welk model? Op deze pagina ontdek je alle overeenkomsten én verschillen tussen drie krachtpatsers uit dezelfde prijsklasse: de Canon EOS R systeemcamera, de Panasonic S1 en de Sony Alpha A7 III.
De meeste megapixels vind je terug op de Canon EOS R. Dit levert ook de grootste maximale resolutie op voor je foto's. De Panasonic S1 en de Sony A7 III hebben beide 24.2 megapixels. De hoeveelheid megapixels is vooral interessant als je jouw foto's op groot formaat wilt afdrukken.
Het formaat en gewicht van systeemcamera's zijn een belangrijk vergelijk ten opzichte van spiegelreflexcamera's. Maar hoe verhouden deze drie fullframe systeemcamera's zich onderling van elkaar? De Sony is het lichtste, de Panasonic de grootste en zwaarste van de drie. De handgreep van de camerabody's van de Panasonic S1 en de Canon EOS R zijn net wat groter dan de Sony A7 III en lijken meer op de grip van een spiegelreflexcamera. Ben je een spiegelreflexcamera van Panasonic of Canon gewend, dan ligt de S1 of EOS R vertrouwd in de hand.
De Canon EOS R heeft met 5655 autofocuspunten veruit de meeste focuspunten. Het focussysteem van de EOS R kan donkere situaties aan tot EV-6. De Panasonic S1 heeft 225 autofocuspunten en de Sony A7 III heeft er 693. Alledrie de camera's hebben een eye-af-functie. Bij de Sony werkt deze stand in burstmodus. Met deze feature stel je super snel en exact scherp op het oog. Dit is voor portret- en bruidsfotografen een interessante feature.
Systeemcamera's hebben geen spiegel, waardoor je meer beelden per seconden maakt. Met de Canon maak je 8 beelden per seconde en met de Panasonic schiet je 9 beelden per seconde in de 'extended mode'. Een belangrijke kanttekening bij de extended mode is dat de focus op het eerste beeld gelockt wordt. De Sony is goed voor 10 beelden per seconde in de extended mode én de autofocus blijft tussen elk beeld scherp stellen.
Zowel de Panasonic S1 als de Sony A7 III hebben een 5-assige stabilisatie in de body van de camera. De Canon EOS R heeft dit niet. Wil je gestabiliseerde videobeelden uit de hand schieten of met een langere sluitertijd nog scherpe foto's kunnen maken? Dan heb je bij de Canon objectieven nodig met stabilisatie.
Met alle drie systeemcamera's maak je 4K-video's met een maximale resolutie van 3840 x 2160 pixels. Wil je filmen in 120fps voor slow motion-beelden? Dat kan met de Sony in Full HD (1920 x 1080) en met de Canon in HD (1280 x 720).
De Panasonic S1 maakt gebruik van een dubbele kaartslot en is compatibel met SD- of XQD-geheugenkaarten. Met een XQD-kaart heb je een hogere overdrachtssnelheid van de bestanden. Canon heeft één kaartslot voor een SD-kaart en Sony heeft twee kaartsloten voor SD-kaarten. Met een dubbel kaartslot kun je de RAW-foto's op de ene kaart en de JPEG-kopieën op de andere kaart zetten. Zo heb je direct een back-up!
Welke van deze fullframe systeemcamera's het beste bij je past, hangt af voor welke doeleinden je het toestel wilt gebruiken. Elke camera heeft kwaliteiten waarmee die zich onderscheidt van de andere twee. Per camera geven we de vijf sterke eigenschappen.
Canon EOS R
Panasonic S1
Sony A7 III
Twijfel je nog welke fullframe systeemcamera het beste bij je past? Onze medewerkers van de klantenservice helpen je graag!