Welke Sony A7 camera moet ik kopen?

De Sony Alpha A7-serie bestaat uit een aantal fullframe systeemcamera’s met verschillende eigenschappen. Maar welke Sony A7 past er het best bij jou? Lees alles over de verschillen tussen de A7-, A7S- en de A7R-serie van Sony!

Verschillen A7-, A7R- en A7S-serie

De A7 camera's zijn allround en hoofdzakelijk gericht op fotografie, maar je kunt er ook mee filmen. De A7R camera's hebben een sensor met een hoog aantal megapixels voor het produceren van extreem gedetailleerde en scherpe foto's. Dit is ideaal voor studio, landschap, fashion, reproducties en macrofotografie. De A7S systeemcamera's zijn gericht op filmmakers en bieden specialistische functies voor video.

Bekijk alle Sony A7 camera's

Verschillen A7, A7 II en A7 III

De 'gewone' A7-serie camera’s zijn allround inzetbaar. Toen de opvolgers van de A7 kwamen, zijn de sensor en de processor hetzelfde gebleven waardoor de beeldkwaliteit bij alle types vergelijkbaar is. De A7 en de A7 II hebben kleine verschillen. Zo heeft de A7 II wel een stabilisatie in de body, een robuustere lensmount en is de resolutie van het beeldscherm wat hoger.

De A7 III heeft meer autofocuspunten dan zijn voorgangers en je kunt in UHD 4K filmen in plaats van in full HD kwaliteit. Met een burstrate van wel 10 beelden per seconde is de camera ook een stuk sneller dan zijn voorgangers. Wat betreft grootte en gewicht verschillen de body’s niet veel van elkaar, de accuduur van de A7 III is wel een stuk beter dan zijn voorgangers. Daarnaast is de Sony A7 III systeemcamera voorzien van een touchscreen en een dubbel geheugenkaartslot - iets wat de andere twee niet hebben.

Specificatie A7 A7 II A7 III
Gewicht 416gr 599gr 565gr
AF-punten 117 117 693
Stabilisatie
Burst 5 5 10
Touchscreen
Video full HD full HD UHD 4K
Accuduur 340 foto’s 350 foto’s 710 foto’s
Bluetooth

Vergelijk alle specificaties

Verschillen A7R II en A7R III

De A7R serie camera’s zijn met een resolutie van 42 megapixel gericht op het maken van de hoogste kwaliteit beelden waarbij veel detail belangrijk is: landschappen, studiofotografie, fashion, macro en architectuur. Het ISO-bereik is hetzelfde en beide camera’s kunnen in UHD 4K kwaliteit filmen.

De A7R II en R III lijken erg op elkaar. Maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. De grootste verschillen zitten ‘m in het verbeterde autofocussysteem en de accuduur. Ten opzichte van de A7R II, profiteer je bij de A7R III van een halve stop extra dynamisch bereik, twee sleuven voor een geheugenkaart in plaats van één, een snellere opstarttijd, een joystick voor de bediening én heb je een touchscreen.

Specificatie A7R II A7R III
Gewicht 625gr 574gr
AF-punten 424 824
Stabilisatie 4.5 stops 5.5 stops
Burst 5 10
Touchscreen
Accuduur 290 foto’s 560 foto’s
Bluetooth

Vergelijk alle specificaties

Verschillen A7S en A7S II

De A7S serie heeft een sensor met een lager aantal megapixels en is speciaal voor filmers en het fotograferen in low-light situaties in het leven geroepen. De A7S en de A7S II hebben verschillen qua uiterlijk weinig van elkaar. De knoppen zijn gewijzigd en de A7S II is 138 gram zwaarder. De A7S heeft geen beeldstabilisatie, maar de A7S II heeft dat wél. Daarnaast kun je met meer beelden per seconde fotograferen en is het aantal autofocuspunten flink omhoog gegaan bij de opvolger.

Beide camera’s hebben uitgebreide gamma instellingen, kleurprofielen en handige videofuncties. De grootste verschillen zijn de automatische scherpstelling en het dynamische bereik. Bij de A7S II is de autofocus sneller en nauwkeuriger. Met de A7S film je met S-Log2 en met de A7S II beschik je over S-Log2 én S-Log3.

Specificatie A7S A7S II
Gewicht 489gr 627gr
AF-punten 25 169
Stabilisatie
Burst 2.5 5

Vergelijk alle specificaties

Wanneer kies je welke Sony camera?

De Sony Alpha A7 camera’s zijn veelzijdig inzetbaar en vrijwel elke fotograaf kan hiermee uit de voeten. Of je nu een beginner of een gevorderde fotograaf bent: met een camera uit deze reeks maak je een perfecte instap of juist overstap naar de spiegelloze fotografie.

Wil je dé perfect allrounder? Kies dan voor de Sony A7 III. Wil je beelden maken met veel details en een super hoge resolutie? Dan is een camera uit de A7R reeks interessant voor jou. Voor videografen en filmmakers is een camera uit de A7S serie een logische keus vanwege de video instelmogelijkheden en de professionele hulpfuncties. Maar de A7S-serie is ook fantastisch voor low-light fotografen.

Het grote voordeel voor 'overstappers' naar een Sony A7 camera vanaf een ander merk, is dat je met een optionele lens adapter de objectieven die je al hebt, op je Sony camera kunt gebruiken. Dit is altijd handig om in gedachten te houden bij het maken van je keuze.

Bekijk alle Sony A7 camera's

Meer lezen?

Welke camera moet ik kopen?
Welke camera moet ik kopen?
Wil je een nieuwe camera kopen, maar weet je nog niet welke? Lees hier alles wat je moet weten over het kopen van een camera!
Lees meer
Een systeemcamera kopen?
Een systeemcamera kopen?
Een systeemcamera heeft verwisselbare lenzen en tal van instelmogelijkheden waarmee je hoogwaardige beelden kunt maken.
Lees meer