Foto- en video-accessoires

Voor fotografie en videografie zijn veel soorten accessoires te krijgen. Van onmisbaar als geheugenkaarten en accu's tot handig zoals cameragrips en stabilizers of gimbals. Als foto- en videospecialist hebben wij een ruim assortiment aan accessoires. Op deze pagina vind je hier een overzicht van.

Bekijk de populairste soorten accessoires

Handige adviezen voor je volgende fotoshoot of -vakantie

Dit moet je altijd meenemen in je cameratas!
Advies
Dit moet je altijd meenemen in je cameratas!
Welke accessoires neem je altijd mee als fotograaf en waarom? Deze adviezen zijn handig ter voorbereiding op een volgende fototrip of fotoshoot!
Lees meer
Wat neem je mee op een fotoreis?
Advies
Wat neem je mee op een fotoreis?
Voor elke reisbestemming pak je je koffer op een andere manier in. Wat neem je mee als je op vakantie gaat met je spiegelreflex- of systeemcamera? En wat moet je écht niet vergeten?
Lees meer

Foto- en video-accessoires; alles wat je nodig hebt

Accu's en stroom

Camera's hebben stroom nodig. In veel gevallen heb jij keuze uit een accu of een optie voor continustroom. Continustroom is vooral handig in een studio. En met een accu kun je op pad. Een extra accu kan handig zijn als je op pad gaat, maar wil je een betere grip, je camera kunnen bedienen in portretstand én meer accucapaciteit, dan is een batterijgrip een goede oplossing.

Afstandsbediening voor camera's

Met een afstandsbediening voor je camera krijg je veel extra mogelijkheden. Met een afstandsbediening maak je opnames zonder bij je camera in de buurt te hoeven zijn. Dat zorgt ervoor dat je bij bijvoorbeeld lange sluitertijd- of macrofotografie geen last heb van bewegingsonscherpte. Maar het geeft je ook de mogelijkheid om zelf op die groepsfoto te komen.

Audio en hifi

Audio en hifi accessoires komen goed van pas als je gaat filmen. En dat geldt zowel voor het filmen met een fotocamera als een videocamera. De ingebouwde microfoon in beide soorten camera's heeft in verband met de beschikbare ruimte de nodige beperkingen. Door een microfoon op je camera aan te sluiten verbeter je op een makkelijke manier al de kwaliteit van de audio onder je video's. En met een goede koptelefoon houd jij tijdens de opname je audiokwaliteit in de gaten.

Cameragrips

Cameramerken steken veel tijd in het ontwerp van een camera. Maar omdat elke hand weer anders is is het lastig om een perfecte grip te ontwerpen. Daarom zijn er cameragrips. Met een cameragrip vergroot je de comfort van je camera en vaak ook zelfs op ergonomisch niveau. Je kunt ook kiezen voor een batterygrip. Zo heb je én meer accucapaciteit én een betere grip en zelfs bedieningsmogelijkheden in portretstand.

Doka accessoires

Analoge fotografie is weer helemaal terug van weggeweest. En daarbij ook het zelf ontwikkelen van jouw met je analoge camera gemaakte foto's. Daarvoor zijn heel veel accessoires beschikbaar. Denk hierbij aan een fixer, filmontwikkelaar, ontwikkeltanks, filmafstrijktang, maatbekers en klemmen om je negatieven op te hangen om ze te laten drogen.

Camera draagriemen

Bijna elke camera wordt geleverd inclusief een draagriem. Maar net als dat jouw foto's een deel van je persoonlijkheid weergeven kun je dat ook doen met een camerariem. Kies voor een uniek ontwerp om jezelf te onderscheiden. Of kies voor een camerariem die ervoor zorgt dat je jouw camera sneller in de aanslag hebt of waaraan je zelfs een tweede camera kunt hangen. Voor elke wens en elk doel is wel een camerariem beschikbaar.

Fotorolletjes

Analoge fotografie is terug van weggeweest. Bij een digitale camera kun je met de juiste geheugenkaart haast oneindig veel foto's maken en heb je een grote flexibiliteit wat betreft je ISO. Bij analoge fotografie ben je voor deze dingen afhankelijk van je gekozen fotorolletje.

Fotokleding

Tijdens het fotograferen kun je in de meest wisselvallige (weers)omstandigheden terechtkomen. Gelukkig kun jij je hierop kleden. Met een dikke waterdichte jas kun je optimaal gebruikmaken van de waterbestendigheid van je camera. En ga je onder koude omstandigheden aan de slag, trek dan een paar warme handschoenen aan die door de gebruikte materialen toch een goede bediening mogelijk maken, zelfs het bedienen van je touchscreen.

Geheugen en opslag

Digitale camera's maken gebruik van een geheugenkaart voor het opslaan van foto's en video's. Sommige camera's hebben zelfs de mogelijkheid om twee geheugenkaarten te gebruiken voor extra veiligheid voor je gemaakte opnames. Er zijn verschillende soorten geheugenkaarten beschikbaar zoals SD-, Micro SD-, CFast Compact Flash en XQD-geheugenkaarten. Deze kaarten zijn beschikbaar in verschillende snelheden en capaciteit. Camera's met grote sensoren en de mogelijkheid om 4K te filmen vragen om die snelheid en capaciteit.

GPS loggers

Soms hebben camera's een GPS-module ingebouwd. In andere gevallen kun je via de App van de fabrikant door middel van je smartphone GPS-gegevens aan je foto's toevoegen. Er zijn ook GPS loggers beschikbaar die dit automatisch voor je doen. Zo weet je dus zeer exact waar je die ene geweldige foto hebt genomen.

Kabels en stekkers

Of het nou een een USB-kabel is om je camera aan je computer aan te sluiten of een HDMI-kabel om een monitor aan je videocamera te koppelen of een flitskabel. Kabels als accessoire voor foto en video zijn er in allerlei soorten en maten. Maar niet alleen dat, ook in verschillende prijscategorieën. Kies dan ook voor een kabel die past bij de kwaliteit van je camera. In een Red Bull chassis zet je toch ook geen Renault motor.

Kleurcorrectie

Met de opkomst van digitale fotografie kwam ook de opkomst van het digitaal bewerken van foto's. Dat bewerken gaat makkelijker als jij gebruik maakt van kleurcorrectie accessoires. Dat kunnen bijvoorbeeld grijskaarten zijn voor het bepalen van de witbalans bij het maken van de foto. Ook zijn er kleurenkaarten om in de nabewerking naar de juiste kleuren te kunnen werken. En wat te denken van kalibratie accessoires voor je monitor. Want als de kleuren van jouw monitor niet goed afgesteld zijn, zal je foto heel anders worden dan je denkt.

Lensball

Een lensball is een bol van massief glas waarmee je nieuwe perspectieven ontdekt wanneer je deze gebruikt in je compositie. Het onderwerp, dat in de lensball zichtbaar is, staat ten opzichte van de achtergrond op de kop. Dit effect kun je ook combineren met bijvoorbeeld een plas water om tot nieuwe ideeën voor je beelden te komen. De lensball is geschikt voor allerlei typen fotografie als landschapsfotografie en straatfotografie.

Lensfilters

UV-filters, polarisatie filters, grijsfilters of ND filters, effectfilters. Er zijn heel veel soorten filters die je kan toepassen op de lens van je camera. En dan is er ook nog de keuze tussen schroeffilters die direct op de lens geschroeft worden en filtersystemen die je via een houder op je lens bevestigt. Maar wat voor filter je ook gebruikt, ze zijn allemaal bedoeld om jouw opnames zo goed mogelijk te beïnvloeden.

Lensmountadapters

Met een lensmoutadapter kan je een lens gebruiken op jouw camera terwijl ze niet dezelfde mount hebben. Groot voordeel van een mount adapter is dus dat je, als je bijvoorbeeld overstapt van merk, je oude lenzen nog wel kan blijven gebruiken. Maar het kan ook zijn dat je via via een hele mooie analoge lens kan krijgen. Geen enkele digitale camera kan er standaard mee overweg, maar een lensmountadapter helpt dan dus.

Onderwaterbehuizingen

Met een onderwaterbehuizing maak jij met je camera (diep) onder water foto's en video's. Somiige camera's zijn al wel waterdicht, maar dan tot een beperkte diepte. Andere camera's zijn slechts spatwaterdicht. Een onderwaterhuis voor je camera biedt dan uitkomst.

Onderhoud en cleaning

Er zijn veel accessoires beschikbaar om je camera en lenzen goed te onderhouden en schoon te maken en ook te houden. Denk aan een blaasbalg of lensblower om stof van je sensor te verwijderen, een lenspen om hardnekkige vlekjes van de frontlens van je objectief te poetsen of een microfiberdoekje voor je lens of het display van je camera.

Polsriem voor camera

Camera's worden over het algemeen geleverd met een draagriem voor om de nek of over de schouder. Maar het kan soms heel fijn zijn om je camera gewoon in de hand te houden. Om te voorkomen dat de camera makkelijk op de grond kan vallen met de nodige beschadigingen als gevolg is het verstandig om gebruik te maken van een polsriem. Polsriemen zijn er in verschillende designs, lengtes en uitvoeringen. Er is dus altijd een polsriem die voldoet aan jouw wensen.

Regenhoezen

Over het algemeen zijn het de duurdere lenzen en camera's die (spat)waterdicht zijn. Maar ook met met minder dure uitvoeringen kan je met een gerust hart in de regen fotograferen of filmen als je gebruik maakt van een regenhoes. Er zijn regenhoezen die speciaal ontworpen zijn voor specifieke foto- of videocamera's maar er zijn ook universele hoezen beschikbaar. Zo hoeft jou foto- of videotrip niet in het water te vallen.

Screenprotectors

Met een screenprotector bescherm je het scherm van je camera tegen beschadigingen. Fabrikanten proberen altijd goede schermen te gebruiken, maar ook die kunnen beschadigt raken. Krassen en vooral barsten beïnvloeden op een hele negatieve manier de wijze waarop jij jou foto of video beoordeeld. Maar een beschadigd scherm is ook van invloed op de waarde van je camera wanneer je deze zou willen doorverkopen.

Stabilizers en tracks

Stabilizers en tracks geven jou bewegingsvrijheid bij het filmen en fotograferen. Maar die bewegingsvrijheid zal niet hinderlijk in beeld worden gebracht. Met een stbilizer wordt jouw camera perfect in balans gehouden terwijl jezelf aan het bewegen bent. Tracks zijn een mooie accessoire om je camera over een kort traject te laten bewegen om bijvoorbeeld timelapses te maken.

Waterpasjes

Heel veel camera's kunnen zijn voorzien van een ingebouwde waterpas. Maar soms wil je snel kunnen zien of je camera waterpas staat zonder de zoeker of het scherm te gebruiken, bijvoorbeeld als de camera op een statief staat. Maar een digitale waterpas zoals in jouw camera toegepast maakt gebruik van elektronica en is dus ook van invloed op je accuduur. Een waterpas die je bijvoorbeeld op de hotshoe van je camera zet is dan een handige optie.

Wifi adapters

Net alle camera's worden standaard van wifi opties voorzien. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je geen gebruik kan maken van draadloze opties. Door gebruik te maken van een wireless transmitter of wifi adapter stuur jij jouw foto's draadloos over naar een ander apparaat dan je camera.

Zoeker accessoires

Er zijn heel veel soorten zoeker accessoires beschikbaar. Van een vervanging van het rubber van je huidige zoeker tot ene een oogschelp die voorkomt dat er hinderlijk zonlicht binnenvalt wanneer je de viewfinder van je camera gebruikt. Maar denk ook aan hoekzoekers die het fotograferen onder een hoek van 90 graden mogelijk maken of vervangend matglas voor in je viewfinder.