Dit moet je altijd meenemen in je cameratas!

Je pakt je fototas, gaat lekker op pad en komt er later tijdens het fotograferen achter dat je iets bent vergeten dat je eigenlijk nodig hebt... Om te voorkomen dat je op locatie ‘mis’ grijpt, staat hier uitgelegd welke accessoires je altijd met je mee wilt nemen als fotograaf en waarom. Handig ter voorbereiding op een volgende fototrip of fotoshoot!

Geheugenkaartjes

Neem altijd een extra geheugenkaartje mee voor het geval dat. Een geheugenkaartje kan vol of misschien corrupt raken. Corrupt betekent dat je kaartje het door een fout ineens niet meer doet. Er bestaan camera’s die twee afzonderlijke sleuven voor geheugenkaarten hebben. Het tweede kaartje kun je alvast in de camera doen. Maar het is een mogelijkheid je foto’s gelijktijdig naar beide geheugenkaarten weg te laten schrijven of om de JPG- en RAW-bestanden gescheiden van elkaar op staan. Zo heb je meteen een back-up.

Accu's en batterijen

Of je van plan bent om ze te gebruiken of niet: het is verstandig om tenminste één of twee extra accu’s voor je camera bij je te hebben. Dit voorkomt dat je nét dat ene mooie of leuke moment niet meer vast kunt leggen. Het is handig om te weten dat accu’s wat minder lang mee gaan wanneer het buiten koud is. Bewaar de extra accu in dat geval in je broekzak of in binnenzak van je jas. Werk je met een afstandsbediening voor je camera? Stop ook daarvoor een extra batterij in je tas.

Extra bescherming

Losse accessoires zoals geheugenkaartjes en filters wil je goed beschermen omdat ze kwetsbaar zijn. Een geheugenkaart is klein: stop extra kaartjes in een speciale case. Zo kun je ze makkelijk terugvinden in je tas én de case kan bovendien tegen een stootje. Filters kun je niet los met je meenemen wanneer je op pad gaat. Voor ronde schroeffilters en vierkante of rechthoekige filters bestaan speciale opberghoesjes. Dit voorkomt dat er vuiltjes of krassen op je filters komen. Een echte musthave als je graag met filters werkt!

Schoonmaakspullen

Een camera, je lenzen en fotografie accessoires zijn gebruiksvoorwerpen die je goed moet onderhouden. Het is fijn om een schoonmaakdoekje, blaasbalg en een lenspen in je fototas te hebben. Zo kun je tussendoor stof en zandkorreltjes wegblazen of een grijsfilter weer vrij maken van vingerafdrukken. Het komt altijd van pas! Wil je de sensor van je camera een keer schoonmaken? Neem daar thuis goed de tijd voor, voordat je op pad gaat.

Deze foto accessoires wil je niet vergeten

Accessoires voor jouw fotografie

Als je autoraces of andere buitensporten fotografeert, heb je niets aan een tussenring voor macrofotografie. En voor het fotograferen van een stadsgezicht tijdens in het blauwe uurtje, heb je geen reportageflitser nodig. Hieronder staan wat accessoires die voor verschillende soorten fotografie onmisbaar zijn:

Macrofotografie
Voor het vastleggen van de kleinste details kun je een macrolens gebruiken. Maar wat als je die niet hebt? Dan wil je tussenringen en close-up filters in je tas hebben! Gelukkig nemen deze accessoires niet veel ruimte in. Ook een speciaal macrostatief is handig. Zo heb je wat extra steun als je laag bij de grond bent. Wil je nóg meer? Kijk dan eens naar een speciale macroflitser of een ringflitser.

Landschapsfotografie
Voorbereiding is belangrijk bij het maken van landschapsfoto’s. Maar de juiste spullen bij je hebben is een grote factor voor een geslaagde fototrip. Neem je statief mee, gebruik een L-plate om je camera makkelijk te kunnen draaien, een goede filterhouder en filters. Denk aan een polarisatiefilter, verschillende grijsfilters en grijsverloopfilters. En het kan geen kwaad om een handdoek, oude schoenen en wat sokken in je auto te leggen…

Natuurfotografie
Voor het maken van natuurfoto’s van bijvoorbeeld vogels en wildlife zit je regelmatig lang op één plek. Denk aan praktische kleding en een opvouwbaar krukje waar je op kunt zitten. Je kunt niet zonder lensbescherming - om minder op te vallen - en een goed statief met daarop een schommelkop of ‘swinghead’. Zo kun je overal snel op reageren. Met een verrekijker kun je tussendoor nog wat andere observaties doen.

Avondfotografie
Voor het maken van foto’s in de schemering of in het donker heb je een goed statief nodig. Tenslotte werk je met lange sluitertijden. Maar ook filters, een afstandsbediening voor je camera en een zaklampje zijn onmisbaar in je fototas. Het kan ‘s avonds best snel afkoelen, vergeet niet om je warm aan te kleden en trek eventueel speciale fotohandschoenen aan!

Reisfotografie
Als reizende fotograaf wil je overal op voorbereid zijn. Een licht en compact van carbon fiber is handig om mee te nemen als je van plan bent om te werken met lange sluitertijden of leuke zelfportretten te maken. Maar accessoires voor het tussentijds maken van back-ups zijn nóg belangrijker. Neem een laptop, een goede kaartlezer en eventueel wat externe harde schijven mee.

Sportfotografie
Sporten worden vastgelegd in weer en wind en in sommige situaties sta je als fotograaf in de gevarenzone van opspattend modder of water: koop een betrouwbare regenhoes voor je camera en lens combinatie. Doekjes om tussendoor het glaswerk schoon en droog te maken moet je zeker niet vergeten. Een sportfotograaf langs de lijn kan niet zonder statief met een schommelkop of een goede monopod omdat de objectieven vaak heel zwaar zijn.

Strobistfotografie
Als er één soort fotograaf veel accessoires heeft, dan is het wel een strobist fotograaf! Meerdere reportageflitsers, extra batterijen of accupacks voor de flitsers, een trigger en wat ontvangers, batterijen voor je triggersets, flitsvoetjes en allerlei lightshapers om het flitslicht te kunnen sturen. Het wordt lastig om alles in een rugtas te krijgen, zeker als je ook lampstatieven mee wilt nemen. Kijk daarom eens naar een trolley!

Waar let je op als je een fototas koopt?

Het meest belangrijke is dat al je apparatuur en accessoires goed in de tas passen én dat de tas fijn is om te dragen. Veel tassen hebben een interieur dat je zelf kunt indelen door middel van vakverdelers met klittenband. Zo kun je een tas ‘op maat’ maken voor wat je mee wilt nemen. Maar persoonlijke voorkeur speelt mee.

Misschien wil je een rugtas met een borstband om het gewicht goed te verdelen tijdens lange wandelingen, of misschien wil je tijdens een stedentrip juist snel toegang hebben tot je camera en kies je voor een heuptas of sling? Er zijn tassen met extra ruimte voor kleding of fototassen met een speciale bevestiging om een statief makkelijk mee te nemen.

Ben je op zoek naar een nieuwe tas en heb je specifieke wensen? Dan is het aan te raden om met je apparatuur naar één van de Cameranu winkels te komen. We kunnen je persoonlijk adviseren en je kunt lekker de tijd nemen om verschillende fototassen te inspecteren, proberen en vergelijken.

Dit zijn de meest populaire tassen

Bekijk alle tassen en koffers

Meer lezen over fotografie?

Sensor camera schoonmaken
Sensor camera schoonmaken
Bij camera's met verwisselbare lenzen kan er stof en vuil op de sensor komen. Hier lees je alles over sensor cleaning!
Lees meer
Wanneer gebruik je welk filter?
Wanneer gebruik je welk filter?
Filters zijn er in vele merken, soorten en prijsklassen! Hoe weet je wat voor filter je precies nodig hebt voor je lens?
Lees meer