Onderhoud en Cleaning

Een camera is een waardevol product dat niet veel onderhoud nodig heeft, maar mocht je bv. je lens onverhoopt toch vies worden dan zie je dit terug in de kwaliteit van je foto’s. Het onderhouden en schoonmaken van de lens, beeldsensor, scherm en objectieven moet daarom toch af en toe gebeuren. Bij CameraNU.nl verkopen we verschillende producten en kits die je daarbij kunnen helpen. Je kan je sensor ook in een van onze winkels laten reinigen! Neem bij vragen daarover gerust even contact met ons op, dan helpen wij je graag verder.

Handig: Zo maak je de sensor van je camera schoon | Zo onderhoud je je statief | Je sensor laten reinigen bij CameraNU.nl?

Bekijk hier al onze camera onderhoud en cleaning producten

Camera lens schoonmaken?

Hoe camera schoonmaken?

Om veelvuldig onderhoudt te voorkomen is het belangrijk je camera goed op te bergen in een hoes of cameratas, om het product zoveel mogelijk te beschermen tegen stof en vuil. Zorg ook dat je de tas goed schoonhoudt. Je camera houd je schoon met een microvezeldoekje / brillendoekje. Deze doekjes verkopen wij ook.

Hoe camera lens schoonmaken?

De lens van de camera is natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen voor het maken van de foto. Vuil op de lens zorgt voor een foto van mindere kwaliteit en is dus zichtbaar. Wees met de lens extra voorzichtig en maak deze en de zoeker ook schoon met een microvezeldoekje. Voor hardnekkig vuil kun je gebruik maken van lensreinigingsmiddel.

Een beetje stof in de lens heeft meestal geen effect op de foto. Komt er stof of vuil binnen de lens op het optische oppervlak, laat je lens dan professioneel reinigen. Dit kan in al onze CameraNU.nl winkels, ook kun je je lens naar ons opsturen.

Hoe beeldsensor reinigen?

Als er na het schoonmaken van je lens nog steeds vlekken in het beeld zichtbaar zijn, kan het zijn er stof op de beeldsensor is blijven zitten. Veel camera’s beschikken hiervoor over een ingebouwde reinigingsmodus, waardoor met kleine vibraties de stofdeeltjes worden losgemaakt.

Wanneer de lens hierna nog steeds vies is kun je met een sensordoekje en wat reinigingsmiddel de sensor reinigen. Een andere optie is het gebruiken van een lenspen of blaasgalgje. Lees je van te voren altijd zorgvuldig in, zodat je weet hoe je de sensor kan openleggen. Ga echt voorzichtig te werk, want je kan de sensor makkelijk beschadigen! Het is altijd verstandiger dit door professionals te laten doen. Dit kan je laten doen in de winkels van CameraNU.nl en als je niet langs kunt komen kan je je lens ook altijd naar ons opsturen. Om er zeker van te zijn dat 1 van onze cleaning-professionals aanwezig is om jouw sensor te reinigen, verzoeken we je om voordat je langskomt even contact op te nemen met info@cameranu.nl.

Opletten bij lens verwisselen

Met het verwisselen van je lens kunnen er stof- of vuildeeltjes op de beeldsensor terecht komen. Je kan dit voorkomen door de lens te verwisselen op een plek met weinig vuil en stof. Ook is het verstandig de lens en de body zo kort mogelijk ‘open’ te houden en de lens bij het schoonmaken naar beneden gekeerd te houden zodat de stofjes eruit vallen.

Camera waterdicht houden

Is je camera waterdicht, dan is het natuurlijk belangrijk dit ook zo te houden. Om lekkage te voorkomen kun je hiervoor de rubberen afdichtingen van je camera dun invetten. Op deze manier droogt het rubber niet uit en blijft je camera waterdicht. Als je je camera in (zout) water gebruikt hebt is het altijd verstandig hem daarna even met water schoon te maken.