This page is displayed in Dutch because it is not available in English. We're sorry for the inconvenience.

Zo kun je je macrofoto's bewerken

Na het fotograferen is het tijd voor het bewerken van de foto’s. In de nabewerking kun je talloze opties gebruiken om een foto nog meer naar jouw wens te maken, maar welke opties zijn geschikt voor macrofoto’s? Lees verder en ontdek hoe je je macrofoto’s kunt bewerken!

In RAW of JPEG fotograferen?

Met een camera kun je in twee verschillende bestandsformaten fotograferen: JPEG en RAW. Vaak staat je camera standaard in JPEG ingesteld en de camera comprimeert de foto al zelf waardoor het bestand minder data bevat en kleiner is. De resolutie van een JPEG-bestand is minder goed en je hebt minder vrijheid om een foto goed te bewerken.

In tegenstelling tot JPEG heeft een RAW-bestand heel veel data. Een RAW is een groot bestand dat alle details van de foto vastlegt. De foto is in principe “rauw”, onbewerkt en met de bedoeling om bewerkt te worden. Een RAW-bestand moet je bewerken en uiteindelijk omzetten naar bijvoorbeeld JPEG. Om het meeste uit de nabewerking voor je macrofoto’s te halen, kun je het beste in RAW fotograferen. De witbalans staat bijvoorbeeld redelijk vast in een JPEG-afbeelding, terwijl de witbalans bij RAW-foto’s uitstekend te bewerken is.

Zo kun je macrofoto's bewerken - 1

Welk programma kun je gebruiken?

Er zijn verschillende bewerkingsprogramma’s beschikbaar om je foto’s te bewerken. Wat het fijnste werkt, verschilt per persoon. De populairste bewerkingsprogramma’s zijn Adobe Lightroom en Photoshop. Wil je weten welk programma het beste bij jou past? Probeer de programma’s eerst tijdens een korte proefperiode en vergelijk ze met elkaar. Zo kun je zelf ontdekken wat je het fijnste vindt werken.

Ontdek hier wat je met Photoshop kunt doen

Maak eerst een selectie uit je foto’s

Als je fotografeert, maak je meestal veel foto’s. Niet alle foto’s zijn goed gelukt: ze zijn door beweging onscherp of het scherptepunt ligt niet op de plek waar je zou willen. Vooral bij macrofotografie kan een foto snel onscherp zijn, omdat je met een hele kleine scherptediepte werkt.

Voordat je de foto’s gaat bewerken in het bewerkingsprogramma, kun je het beste eerst een selectie maken van foto’s die je uiteindelijk wilt gebruiken. Maak eerst een selectie van welke foto’s goed scherp zijn. Daarna uit de selectie de foto’s selecteren die een goede compositie en de juiste belichting hebben. Zo houd je een aantal foto’s over die het het waard zijn om te bewerken!

Wat kun je doen aan nabewerking?

Na het maken van een selectie is het tijd om de foto’s te bewerken. Het doel van het nabewerken is om de hele foto meer laten spreken, maar er zijn heel veel mogelijkheden. Zo heeft iedereen zijn eigen smaak. Bewerkingsprogramma’s bieden talloze opties om je beelden na te bewerken, maar een paar functies kun je heel goed gebruiken voor macrofoto.

Je macrofoto uitsnijden

Als eerste stap kun je het beeld croppen. Door je foto wat te croppen kun je de positie van je onderwerp in de compositie aanpassen en zo de foto interessanter maken óf het onderwerp wat groter in beeld krijgen. Handig om tijdens het fotograferen hieraan te denken en je onderwerp altijd met wat ruimte er omheen fotograferen. Zo kun je later altijd nog met de compositie spelen en deze aanpassen.

Hooglichten en schaduwen

Na het croppen kun je aan de slag met het contrast in de macrofoto. Je kunt schaduwen donkerder maken en hooglichten feller, of juist minder intens. Onze ogen gaan het eerst naar de heldere delen van een foto. Om een foto te laten spreken is het vaak mooi als het onderwerp het helderste deel van een macrofoto is. Naast schaduwen en hooglichten kun je nog vignettering toevoegen om het contrast te verhogen. Hoeveel contrast je toevoegt, ligt natuurlijk aan wat je zelf mooi vindt.

Oneffenheden wegwerken

Heb je een hele mooie foto, maar zit er net een pluisje in de weg of een stofje dat stoort? Tijdens het nabewerken kun je dit gelukkig verwijderen! Bijna alle bewerkingsprogramma’s hebben wel een kloonstempel of een retoucheerpenseel. Hiermee kopieer je een stukje uit de foto waar geen oneffenheden zijn naar de plek waar bijvoorbeeld een stofje zit. Dit digitale gereedschap kun je tot de kleinste pixel instellen, waardoor je heel secuur de oneffenheden kunt verwijderen.

Witbalans

Witbalans is de aanpassing van een digitale foto om de kleuren realistischer te doen lijken. Het heet "witbalans", maar het beïnvloedt eigenlijk alle kleuren in je foto. Als je fotografeert met natuurlijk licht uit een bewolkte lucht, zullen je foto's een koude kleurtemperatuur hebben, meer een blauwe tint. Fotograferen bij onnatuurlijk gloeilicht met gloeilampen creëert een warme kleurzweem, die meer geel of oranje lijkt.

Er zijn verschillende manieren om je witbalans te corrigeren. Met de temperatuur schuifjes kun je de temperatuur en de tint naar boven of beneden schuiven en zie je meteen het verschil. Naar links is koeler en naar rechts warmer. Een nauwkeuriger manier om de witbalans te corrigeren is door een neutraal punt in je foto te vinden en het witbalans pipetje op dit specifieke punt te richten. In het geval van Lightroom past dit de witbalans aan op dit punt, ervan uitgaande dat dit punt dat je hebt gekozen wit is.

Verscherpen

Je hebt een prachtige foto van bijvoorbeeld een insect, alleen is het ene oogje net wat minder scherp als dat je zou willen. Dit kun je gelukkig in het nabewerken scherper maken! Maar er zijn wel grenzen aan de hoeveelheid verscherping die je kunt toepassen. Elke digitale foto heeft een zekere mate van verscherping nodig, maar teveel verscherping laat je foto's er onnatuurlijk uit zien. De tool die je foto’s scherper maakt, zorgt namelijk voor meer ruis in je beeld. Voeg in Photoshop en Lightroom een nieuwe laag toe waarop je de verscherping tool gebruikt, welke tool je hiervoor selecteert verschilt per programma. Begin met zo weinig mogelijk: een kleine aanpassing kan al snel een verschil in je foto maken, vooral bij macrofotografie.

Ga voorbereid aan de slag

Een goede voorbereiding is het halve werk. Met nabewerking kun je veel aan je foto’s veranderen en verbeteren, maar ook hierin zijn limieten. Een compleet onscherpe foto bijvoorbeeld is niet scherp te krijgen met nabewerking. Een slechte belichting oplossen kost erg veel tijd en moeite en de kwaliteit van je foto wordt er niet beter van. Blijf altijd dit in je achterhoofd houden tijdens het fotograferen. Als je een macrofoto goed belicht en de scherpstelling nauwkeurig in de gaten houdt, dan hoef je tijdens het nabewerken alleen nog de puntjes op de i te zetten. Dit scheelt veel tijd en frustratie, waardoor het hele proces van het fotograferen ook leuk blijft!

Handig voor nabewerken

Wat is witbalans?
Wat is witbalans?
De witbalans bepaalt de kleurtemperatuur van de foto. Je kunt de witbalans aanpassen op je camera of achteraf met software.
Read on
Hoe werkt focus stacking?
Hoe werkt focus stacking?
Focus stacking is een speciale techniek om een meer scherpte in een foto te krijgen. Hoe werkt het? Dat lees je hier!
Read on