Tips voor het updaten van je camera firmware

Bij de meeste camera’s kun je een firmware update uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat foutjes in de besturing worden hersteld en soms krijg je verbeterde functies of zelfs nieuwe functies. Het is handig om dit zo nu en dan te doen, zodat je camera optimaal blijft werken. Je kunt naar een van de Cameranu winkels komen om je firmware te laten updaten, maar op deze pagina staat ook uitgelegd hoe je het zelf kunt doen.

Wat is firmware?

De firmware is de software die je camera gebruikt om te werken, net zoals dat een computer een besturingssysteem nodig heeft om te kunnen werken. De firmware bevindt zich op een microprocessor in je camera en bestuurt de kenmerken en functies die zijn gekoppeld aan de camera menu's, de knoppen, autofocus, beeldverwerking, ruisonderdrukking en meer.

Elke camera geleverd met firmware op de microprocessor. En die firmware werkt, over het algemeen vrij goed, gedurende de levensduur van de camera. Maar om de zoveel tijd brengen fabrikanten firmware-updates uit, die de firmware wijzigen om nieuwe functies toe te voegen en andere dingen zoals verbeteringen door te voeren. Het is daarom verstandig om de firmware van je camera up to date te houden!

Controleer of je camera dit kan

Voordat je een firmware-update kunt doen, is het natuurlijk handig om te weten of dit bij jouw camera kan. Op de website van de fabrikant kun je controleren of er een firmware-update uit is gekomen voor je camera. Als je een vrij nieuwe camera hebt, is het handig om meerdere keren in het jaar te kijken of er een update is.

Check de huidige firmware versie van je camera

Nu je weet of je camera geschikt is voor een firmware-update, is de volgende stap kijken welke firmware versie je camera momenteel heeft. Het versienummer vergt meestal een zoektocht door je menu. Blader gerust door alle menu pagina's, of raadpleeg eerst even de gebruiksaanwijzing van je camera. Is het versienummer lager dan de firmware versie die op de website van de fabrikant staat? Dan is het tijd voor een update!

Ga naar een Cameranu winkel

Lijkt het je tot nu toe al ingewikkeld en wil je liever de volgende stappen overslaan? Kom dan langs in één van onze winkels. Onze medewerkers weten precies hoe ze een update van camera firmware uit kunnen voeren en dit scheelt jou tijd en moeite. Wil je het graag zelf doen? Lees dan verder om te leren hoe je de update thuis kunt uitvoeren.

Download de nieuwe firmware

Nadat je op de website hebt gekeken of er een nieuwe firmware update is, kun je deze gemakkelijk van de website downloaden en op je computer zetten.

Lees altijd goed de instructies op de firmware download pagina voordat je verder gaat met een firmware-update. Een fout in het updateproces kan je camera echt kapot maken, dus het loont om zorgvuldig te zijn. Houd er daarnaast rekening mee dat de accu volledig opgeladen moet zijn: de camera kan het anders begeven tijdens de update.

De nieuwe firmware installeren

Met een volle accu en de nieuwe firmware-versie op je computer, kun je je camera updaten. Je kunt hiervoor de instructies volgen die in de gebruiksaanwijzing van je camera staan. Dit is zeker aan te raden, om fouten te voorkomen.

Firmware update voor Canon, Nikon en Fujifilm camera's

Het updaten van de firmware voor camera’s van Canon, Nikon en Fujifilm werkt vrijwel hetzelfde, maar bij Sony en Olympus niet. Bij de eerste drie merken kun je de update uitvoeren met je SD-kaart. Stop deze in je computer en kopieer de firmware op het kaartje. Stop het geheugenkaartje terug terwijl de camera uitstaat, zet de camera weer aan en ga in het menu naar je firmware versie. Hier krijg je instructies op je scherm te zien die je voorzichtig na moet lopen. De camera geeft het aan zodra de update klaar is. Zet de camera weer uit en aan en controleer of het firmware versie-nummer is aangepast naar de laatste versie. Is dit het geval? Dan is het gelukt!

Zijn er meerdere firmwares updates beschikbaar? Om problemen in je camera te voorkomen is het aan te raden om de updates stap voor stap uit te voeren. Nogmaals is het erg belangrijk om de gebruiksaanwijzing erbij te pakken en hier de instructies te lezen!

Ga naar alle SD-kaarten


Firmware update voor Sony en OM-SYSTEM camera's

De firmware-update voor Sony en OM-System (Olympus) is iets ingewikkelder. Nogmaals is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing van je camera te lezen en de daarin aangegeven stappen te volgen. Ook hier download je de nieuwe firmware van de website, alleen deze moet geopend worden met de update software van de fabrikant zelf. De software die je nodig hebt, is bijgevoegd in het bestand wat je download.

Verwijder vervolgens de geheugenkaart uit je camera en breng je de nodige wijzigingen aan in het menu. (Sony camera's hebben bijvoorbeeld bepaalde instellingen die op een bepaalde stand moeten staan). Sluit daarna je camera via een kabel aan op de computer. Gebruik ten slotte de firmware-update software om de nieuwe firmware op je camera te installeren en volg zorgvuldig alle aanvullende stappen die op het scherm van je camera worden weergegeven.

Dit kun je doen als je een foutmelding ziet

Als je de instructies van de fabrikant volgt en je camera geeft ineens een foutmelding aan, controleer dan de instructies nogmaals. Heb je misschien een stap overgeslagen of niet goed begrepen? Dan kun je dit eventueel zelf oplossen door de desbetreffende stappen alsnog uit te voeren.

Heb je alle stappen correct uitgevoerd en krijg je nog steeds een foutmelding? Ga dan naar een specialist of bezoek één van de Cameranu winkels waar onze medewerkers met hun expertise dit probleem voor je op kunnen lossen. Probeer vooral zelf niet oplossingen te verzinnen: het kan je namelijk je camera kosten.

Update je lens of flitser

Naast het update van de firmware van je camera is het steeds vaker mogelijk om de firmware van je lens of flitser een update te geven. Het updaten werkt bij objectieven vergelijkbaar aan het updaten van je camera. Zoek het objectief op de website van de fabrikant en download de nieuwe firmware versie als deze beschikbaar is. Hier geldt ook weer dat je de stappen moet doorlopen die in de gebruikershandleiding beschreven staan. In de meeste gevallen moet de lens op de camera gekoppeld zijn om de update uit te voeren. Per lens en flitser verschillen de stappen voor het upgraden van de firmware, er is niet één vaste manier. Lijkt dit je ingewikkeld? Twijfel niet en ga naar de specialist!

Gerelateerde producten

Meer lezen?

Sensor camera schoonmaken
Sensor camera schoonmaken
Bij camera's met verwisselbare lenzen kan er stof en vuil op de sensor komen. Hier lees je alles over sensor cleaning!
Lees meer
Een monitor kalibreren
Een monitor kalibreren
Om te voorkomen dat de kleuren op het scherm afwijken van je afdrukken, moet je een monitor kalibreren. Maar hoe doe je dat?
Lees meer