Alles wat je moet weten over het digitaliseren van dia's en fotorolletjes

Veel mensen hebben nog oude dia's en negatieven in de la liggen. Sommigen maken ook nog fanatiek gebruik van een analoge camera. In beide gevallen kan het leuk en handig zijn deze dia's en fotorolletjes te digitaliseren. Lees verder en leer waar je op moet letten tijdens het digitaliseren!

Fotorolletjes en dia's digitaliseren - 1

Waarom moet je je negatieven digitaliseren?

Het is handig om je analoge foto's te digitaliseren om verschillende redenen. Als eerste zijn je dia's en fotorolletjes erg kwetsbaar. Mocht je ze kwijt raken of als ze kapot gaan dan is dit natuurlijk erg zonde. Door ze te digitaliseren en op te slaan op je computer of telefoon, heb je de foto's op een plek waar ze een stuk minder kwetsbaar zijn. Daarnaast kan je je afbeeldingen vanaf deze plek makkelijk delen met anderen of er een mooi fotoboek van laten maken.

Waar let je op bij het kopen van een negatiefscanner?

Bij het aanschaffen van een negatiefscanner zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen. Als eerst moet je nadenken wat de grootte van jouw dia's en negatieven is. Veel scanners ondersteunen een formaat van 35 mm, maar wil jij een dia breder dan 35mm inscannen, dan moet je hier rekening mee houden tijdens het selecteren van jouw scanner. Daarnaast kan de resolutie en snelheid waarmee er gescand wordt ook per negatiefscanner verschillen. Hoe meer dots per inch (dpi), hoe scherper de foto is en des te beter de resolutie wordt. Voor het digitaliseren van negatieven heb je over het algemeen genoeg aan een dpi van 2400. De hoeveelheid dpi heeft ook invloed op de snelheid van het apparaat. Een scanner werkt per dpi en het kan verschillen per scanner hoeveel dpi er wordt gescand per seconden.

Als laatste moet je letten op de software die bij de negatiefscanner zit. Mocht je extra opties willen, zoals kleur aanpassen en ruis verwijderen, dan is het mogelijk dat je hiervoor moet betalen.

Fotorolletjes en dia's digitaliseren - 2

Stap voor stap je negatieven inscannen

Voordat je dia's gaat scannen is het belangrijk dat ze helemaal schoon zijn. De negatieven mogen geen stof, vingerafdrukken of, als ze lang op een vochtige plek hebben gelegen, schimmel bevatten. Dit kan je het beste doen met PEC Pad doekjes, zodat de dia's niet worden aangepast. Zodra ze helemaal schoon zijn leg je je negatieven in de houder van de scanner. De scanner maakt vervolgens van dit negatief automatisch een digitale kopie. Vervolgens wordt deze overgezet naar de computer die je aan de scanner hebt gekoppeld.

Het verbeteren van je scan

Zodra je je foto's gescand hebt, kan het zo zijn dat er krassen of andere ongewenste effecten te zien zijn. Met behulp van Photoshop kan je hier nog een hoop aan verbeteren.

Door middel van Lightroom kan je met de retoucheer functie stofvlekken of krasjes verwijderen van de foto. Daarnaast kan je met de auto knop in Lightroom belichting en verzadiging van de foto makkelijk verbeteren.

Meer lezen over analoge fotografie?

Zo ontwikkel je een fotorolletje
Zo ontwikkel je een fotorolletje
Op deze pagina staat stap voor stap uitgelegd hoe je zelf een zwart-wit 35mm rolletje of een 120 rolfilm kunt ontwikkelen.
Lees meer
7 tips voor analoog fotograferen
7 tips voor analoog fotograferen
Analoog fotograferen vraagt om een andere aanpak dan met een digitale camera. Lees deze 7 tips voor als je wilt beginnen met het maken van analoge foto’s!
Lees meer