10 steden voor architectuurfotografie

Nederland is misschien klein, maar heeft veel te bieden op het gebied van architectuur. Op deze pagina ontdek je de 10 steden waar je zeker eens naartoe moet gaan als je mooie gebouwen, bruggen en andere stedelijke objecten wilt fotograferen.

Almere

In Almere is veel moderne architectuur te vinden, zowel in het centrum als in enkele woonwijken. De Citadel, De Nieuwe Bibliotheek, Urban Entertainment, de Smaragd, de Schouwburg, Silverline, The Wave en La Defense zijn een paar prachtige projecten die je in het hart van Almere vindt. In het centrum alleen al zijn er twintig verschillende panden te bewonderen en ze zijn op loopafstand van elkaar. Het is zeker een interessante stad om vast te leggen.

Amsterdam

De hoofdstad biedt liefhebbers van architectuur een enorme mengeling van oude en moderne gebouwen. Kerktorens, bruggen en sfeervolle grachtenpanden zijn er in overvloed. De beroemde Beurs van Berlage is echt een monument voor de 19e-eeuwse bouwkunde van Nederland. Bezoek de smalste huizen van Amsterdam, het Centraal Station, het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum, Arcam, het Eye filmmuseum, de A’DAM Toren en het Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Breda

Begin bij het station van Breda, oftewel de ‘Openbaar Vervoer Terminal’, met een overdekte passage. Bekijk vooral ook het gebouw van de brandweerkazerne aan de Tramsingel, het Chassé Theater, de Bibliotheek en De Nieuwe Veste, het gewelfde poppodium Mezz en het woongebouw Poort van Breda. Vergeet het Begijnhof en het oude stadhuis aan de grote markt niet!

Delft

Delft heeft een mix van oud en nieuw. Oudere gebouwen en objecten zijn er in verschillende bouwstijlen te vinden, zoals de Oostpoort, het Gemeenlandshuis van Delfland, de Kaerskorf, de Bacinol 2 en Het Prinsenhof. Nieuwer zijn het bibliotheekgebouw van de TU Delft en het station. De TU-wijk en de Spoorzone mag je zeker niet overslaan. Het station is zowel van binnen als buiten mooi om te zien. Het golvende plafond en het oude gemeentehuis, gelegen op de Markt tegenover de Nieuwe Kerk, is zeker het fotograferen waard.

Den Haag

In Den Haag tref je een afwisseling van historische panden en moderne architectuur. Op het Binnenhof staat de bekende Ridderzaal, wat één van de oudste gebouwen is. Het Oude Stadhuis, het Mauritshuis, het Huis van Lorrie en het Gemeentemuseum behoren tot de oude garde. Nieuwere gebouwen zijn De Haagse Toren, De Resident en het Ministerie van Financiën. En rondom het station Den Haag Centraal, met o.a. het moderne Startstation van de E-lijn, vermaak je je prima met je camera!

10 steden voor architectuurfotografie - 2

Eindhoven

Wie Eindhoven kent, denkt waarschijnlijk al gauw aan de gebieden Strijp S en Strijp R. Ga eens langs Station Eindhoven, het Atlas gebouw van TU Eindhoven, de Vesteda Toren, de Parade, de Admirant, het Gerechtsgebouw of het Van Abbemuseum. In het Strijp-gebied zijn er vele industriële monumenten, waarvan de ‘s avonds verlichte koepel van de Evoluon een van de meest opvallende is.

Groningen

Eén van de meest gefotografeerde gebouwen in Groningen is toch wel de opvallende Tasmantoren, een appartementencomplex met bedrijfsruimten van 75 meter hoog dat is gelegen aan het water. Dit stijlvolle gebouw is zeer herkenbaar. Maar de bekende Martinitoren, het Groninger museum, de Stationshal, Sportcentrum Europapark, de Skeg, Pino Blanc, de Polaris, Bentismaheerd en de Sint Nicolaasschool zijn zeker het bezoeken waard! Als je dan toch in Groningen bent, rijd dan eens langs de Reitdiephaven. Een zeer populaire plek bij veel landschapsfotograferen.

Rotterdam

Aan de skyline van Rotterdam zie je het al: deze stad barst van de architectuur. Je zult je ogen uitkijken wanneer je door de stad loopt. Bekende objecten zijn natuurlijk de bruggen, de Van Nelle Fabriek, de bruisende Markthal bij Rotterdam Blaak, de Kunsthal, de Kubuswoningen en het Potlood. Steek je vanaf het centrum de Erasmusbrug over richting de Wilhelminapier, dan tref je daar het Toren op Zuid gebouw, De Rotterdam, Montevideo en nog iets verder Hotel New York - wat vroeger het hoofdkantoor was van de Holland Amerika Lijn. En het moderne Rotterdam Centraal station met daarnaast De Delftse Poort mag je absoluut niet overslaan!

10 steden voor architectuurfotografie - 3

Utrecht

De Domtoren en de Winkel van Sinkel zijn waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt bij de stad Utrecht. Maar ook de Inktpot, de Truttige Tuyl, Huis de Krakeling, de Stadsschouwburg, het Rietveld Schröderhuis en het Huisje van Sluijmer zijn bekende objecten. In het Utrecht Science Park, voorheen bekend als De Uithof, zijn een aantal spectaculaire gebouwen te vinden zoals het Educatorium, de Universiteitsbibliotheek, het Minnaertgebouw en Casa Confetti.

Zwolle

Een opvallend gebouw in Zwolle is De Fundatie, waarin een museum gevestigd is. Ook theater De Spiegel, het Historisch Centrum Overijssel, het club- en botenhuis van de ZRZV aan de Holtenbroekerdijk, het Cultuurhuis, de bijna honderd meter hoge IJsseltoren, de Rechtbank Zwolle en het Holtenbroek wijkcentrum zijn bijzondere gebouwen om te fotograferen. Gebouw X van Hogeschool Windesheim heeft in 2011 zelfs de architectuurprijs ‘BNA Beste Gebouw van het Jaar’ gewonnen. De stad Zwolle heeft heel veel te bieden voor architectuurfotografen!

Meer lezen?

5 tips voor tilt-shift foto's
5 tips voor tilt-shift foto's
Met een tilt-shift objectief heb jij de controle over de positie van het scherpstelvlak en het perspectief in een foto. Lees deze 5 tips!
Lees meer
10 tips voor nóg betere foto's
10 tips voor nóg betere foto's
Bij architectuurfotografie gaat het om voorbereiding en timing. Maar hoe kun je je architectuurfoto's nu nóg beter maken?
Lees meer