Welke drone moet ik kopen?

Een drone heeft allerlei specificaties en daarom is het handig om te weten waar je op kunt letten én wat er voor jou het meest belangrijk is. Op deze pagina staat uitgelegd waar je allemaal rekening mee kunt houden bij het kopen van een nieuwe drone!

Bekijk de top 10 drones

Waarom wil je een drone kopen?

Waarom ben je op zoek naar een drone? Wat voor beelden wil je gaan maken: foto’s, video’s of een combinatie van die twee? En welke onderwerpen wil je er precies mee gaan vastleggen? Wees hier bewust van. Voor het fotograferen van landschappen is de maximale vliegsnelheid van een drone een stuk minder belangrijk dan de instelmogelijkheden voor het fotograferen. Ben je op zoek naar een drone waarmee je de volledige controle hebt? Dan is de Mavic Air 2 drone wat voor jou! Wil je een drone met je meenemen op reis om alle avonturen vanuit een ander perspectief vast te leggen? Dan is het fijn om een lichte en compacte drone aan te schaffen met een hoog gebruiksgemak, bijvoorbeeld de DJI Mini 3.

Wat heb je nodig voor dronefotografie?

Wanneer je een drone specifiek voor fotografie koopt, is het belangrijk dat de drone kan fotograferen in RAW. Een RAW-file bevat meer informatie dan een JPG-bestand waardoor je in de beeldbewerking meer uit de foto kunt halen bij het maken van aanpassingen in de belichting, hooglichten of schaduwen. Voor het maken van dronefoto’s is het interessant om te kijken naar de maximale fotoresolutie, de brandpuntsafstand en de beeldhoek. Zijn deze toereikend? Welke instellingen kun je zelf wijzigen en heeft de drone nog bijzondere foto functies zoals burst, panorama en HDR?

Hoeveel ervaring heb je met vliegen?

Om te beginnen met dronevliegen, is de Mini-serie van DJI een uitstekende keuze. Deze drones wegen minder dan 250 gram en vereisen geen speciale licenties, waardoor ze perfect zijn voor beginners. Ze zijn compact en licht, wat handig is voor draagbaarheid en eenvoudige bediening. Als je van plan bent om in gebieden te vliegen waar veel wind staat, dan is de Air-serie een goede overweging. Deze drones zitten qua specificaties tussen de professionele Mavic-serie en de instap Mini's in. Ze bieden meer kracht en stabiliteit, maar vereisen wel een licentie vanwege hun grotere gewicht en mogelijkheden. Kortom, je keuze hangt af van je behoeften en ervaringsniveau, maar de Mini-serie is een uitstekende instapoptie voor beginners.

Welke videofuncties heeft een drone?

Voor het maken van video’s met een drone kijk je naar andere functies dan met fotografie. Wat is de maximale videoresolutie? Met welke framerate en in welk bestandsformaat kun je filmen? Kun je het diafragma aanpassen? Zijn er grijsfilters voor de drone beschikbaar? En wat voor gimbal heeft de drone? De gimbal van een drone zorgt voor de stabilisatie van je beelden en een 3-assige gimbal levert een hogere kwaliteit dan een 2-assige gimbal. Hoe beter de gimbal, hoe meer soepel het eindresultaat!

Niet bij elke drone is het mogelijk om het diafragma aan te passen en dan ben je wat beperkter als het om de belichting gaat. Zeker bij zonnige momenten is het gebruik van een ND-filter dan echt nodig om een optimaal belichte opname te kunnen maken. Op locatie veranderen de lichtomstandigheden continu en het is niet wenselijk om je drone steeds weer terug te laten vliegen en te moeten landen om een ander ND-filter te plaatsen.

Bij video zorgt het gebruik van een vaste sluitertijd voor een vloeiende opname. De DJI Mini 2 filmt bijvoorbeeld in 4K 30fps. Zet je de sluitertijd op 1/60e van een seconde in combinatie met de vaste diafragmawaarde van f/2.8, dan is dat voor buiten het recept voor extreme overbelichting. Om dit op te lossen kun je een ND-filter gebruiken. Zou je niet voor een ND-filter kiezen, maar voor een snellere sluitertijd? Dan zullen bewegende beelden niet meer vloeiend zijn en komen de opnamen niet natuurlijk over, maar schokkerig. De Mavic Mini, Mavic Mini 2 en de DJI Tello hebben een vast diafragma. Bij een drone zoals de DJI Mavic 2 Pro kun je het diafragma verder dichtknijpen, zodat je daarmee in veel situaties zelfs zonder een ND-filter buiten kunt filmen.

Sommige drones beschikken over intelligente vliegfuncties zoals Mastershots, Point of Interest, TapFly, FocusTrack en de Cinematic modus voor het maken van filmische beelden. Zo kun je bijvoorbeeld een door jou geselecteerd onderwerp laten volgen met Active Track of op verschillende manieren automatisch laten omcirkelen door de drone tijdens het filmen. En wil je het niveau van je drone video's nog wat opschroeven? Duik dan eens in de timelapse of de hyperlapse functie!

Het drone CE-label en de klasse

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle drones een CE-label hebben waardoor een drone automatisch in een bepaalde categorie valt. Het gewicht van de drone heeft bijvoorbeeld invloed op waar het toegestaan is om te vliegen en hoeveel afstand er maximaal tussen jou en de drone mag zijn. Bekijk de actuele drone wet- en regelgeving en houd hier rekening mee bij het aanschaffen van een drone. Afhankelijk van het type drone dat je koopt is het misschien noodzakelijk om een vliegbewijs en een vaardigheidsbewijs te halen.

Voor drones die lichter zijn dan 250 gram heb je geen vliegbewijs nodig en je mag ermee vliegen boven mensen en gebouwen, maar niet boven menigten. Ondanks dat je op heel veel plekken mag vliegen, dien je wel op de hoogte te zijn van No Fly zones zoals CTR gebieden (Controlled Traffic Region). Het advies is wel om ook een droneopleiding te volgen om goed bekend te worden met de regels voor het vliegen met drones. Daarnaast kun je de GoDrone app van de overheid hanteren.

Verdiep je in de mogelijkheden

Bij het bekijken van drones op de Cameranu website zul je al snel ontdekken dat drones echt heel veel verschillende specificaties en functies hebben. Heb je interesse in een drone? Verdiep je in de functies en mogelijkheden van het model zodat je zeker weet dat de drone biedt wat jij nodig hebt als beeldmaker.

Daarnaast kan het verstandig zijn om vooraf te kijken welke drone accessoires er beschikbaar zijn zoals filters, losse accu’s en bescherming voor de propellers. Is je oog gevallen op een wat nieuwer model? Dan kan het zomaar zijn dat het nog een paar maanden duurt voordat je een brede keuze hebt uit filters. Neem bij twijfel gerust vrijblijvend contact op met onze klantenservice voor een passend advies!

Bekijk de drones

Meer lezen over drones?

Wet- en regelgeving voor drones
Wet- en regelgeving voor drones
Vanaf 31 december 2020 gelden er nieuwe regels voor het vliegen met een drone. Ontdek hier wat dit voor jou betekent als beeldmaker!
Lees meer
Onmisbare drone accessoires
Onmisbare drone accessoires
Je hebt meer nodig dan alleen een drone. Op deze pagina staan de accessoires die je niet wilt missen in je uitrusting wanneer je met je drone op pad gaat.
Lees meer