Zo maak je back-ups van je beeldmateriaal

Eén van de vervelendste dingen die je als beeldmaker mee kunt maken, is het verliezen van je data. Foto’s en video’s bevatten waardevolle momenten die je niet kwijt wil raken. Om te voorkomen dat je kostbare data kwijtraakt, is het noodzakelijk om goede back-ups te maken van je beeldmateriaal. Lees hier hoe je dit op een verstandige manier doet.

Zo maak je back-ups van je beeldmateriaal - 1

Zet je foto’s en video op je computer

Je beelden rechtstreeks van je camera naar je laptop of computer overzetten is vrij makkelijk om te doen. In veel laptops zit een SD-kaartlezer, waardoor je rechtstreeks je beelden naar je laptop kunt zetten. Daarnaast kun je een harde schijf, USB-stick en grotere geheugenkaarten vaak gemakkelijk aansluiten op je computer of laptop met een kabeltje of een reader. Vanaf je laptop kun je weer meerdere back-ups maken naar een andere server of een externe geheugenkaart of schijf.

Wanneer je een back-up maakt, houdt dan de 3-2-1 regel in gedachten. Maak 3 back-ups, op minimaal 2 verschillende apparaten, waarvan 1 op een andere locatie aanwezig is. Mocht er iets gebeuren zoals diefstal of schade, dan heb je altijd nog een andere back-up.

Maak een back-up naar een geheugenkaart

Tegenwoordig zijn bestanden van foto’s en video’s veel groter dan een paar jaar geleden. Door de hoge resolutie is er veel meer data beschikbaar. Een normale SD-kaart is soms niet voldoende als back-up. Je kunt in dit geval ook gebruikmaken van CFexpress geheugenkaarten. Hier staat veel meer ruimte op en deze kaartjes worden ook in de nieuwere camera’s als geheugenkaarten gebruikt.

Omdat de CFexpress kaarten veel meer capaciteit hebben, duurt het ook veel langer om de beelden op de normale manier naar je laptop over te zetten. Hiervoor zijn cardreaders gemaakt die de overdrachtsnelheid een flink stuk omhoog schroeven, waardoor je maar een paar minuutjes kwijt bent aan het overzetten naar je laptop. Als je bestanden eenmaal op je laptop staan, kun je de bestanden weer naar externe geheugenkaarten en harde schijven verplaatsen. Deze manier werkt een stuk sneller.

CFexpress-kaarten & readers

Gebruik een externe harde schijf

Een externe harde schijf is een mobiele harde schijf, vergelijkbaar met die in je computer, waarop je allerlei soorten bestanden kunt opslaan. Vaak zijn ze klein en draagbaar, zodat je ze gemakkelijk in een bureaula kunt opbergen of meenemen. Anderen zijn veel groter en zijn ontworpen om op je bureau te staan.

Externe schijven worden op je computer aangesloten met een USB of USB-C kabel. Eenmaal aangesloten, wat niet veel meer inhoudt dan de stekker in het stopcontact steken, kun je bestanden van de harde schijf van je computer slepen en neerzetten of kopiëren naar de externe schijf. Zodra ze naar de schijf zijn gesynchroniseerd, staan die bestanden veilig op een andere plek dan je computer en bieden ze bescherming als je computer wordt gestolen of beschadigd.

Harde schijven kunnen op elk moment stuk gaan, om allerlei redenen. Op een dag sluit je je draagbare schijf aan en werkt hij niet meer, wat betekent dat je geen toegang meer hebt tot de documenten. Het komt zelden voor dat een nieuwere harde schijf het volledig begeeft, en de meeste schijven gaan jaren mee voordat ze moeten worden vervangen, maar houd er rekening mee dat defecten kunnen voorkomen.

Zo maak je back-ups van je beeldmateriaal - 2

Maak zo snel mogelijk een back-up

Na een lange dag fotograferen of filmen heb je niet altijd zin om nog een back-up te maken, maar doe dit toch altijd zo snel mogelijk. Voor je het weet ben je vergeten dat je een SD-kaart hebt gebruikt en ga je deze leeghalen, zonder dat er een back-up is van je materiaal. Zonde van je werk en zonde van de tijd die je erin hebt gestopt! Er zijn verschillende manieren en producten om een back-up te maken. Welke manier het fijnste voor jou werkt hangt natuurlijk af van je persoonlijke wensen, daarom hebben we ze even op een rijtje gezet om te vergelijken.

Investeer in goede producten

Om er zeker van te zijn dat je data in hoge resolutie is opgeslagen, is het belangrijk dat je producten van goede kwaliteit gebruikt. Aan sommige producten zoals een externe harde schijf en een CFexpress geheugenkaart hangt een wat hoger prijskaartje. Het kost dan wel meer geld, maar op de lange termijn is het de investering zeker waard.

Geheugenkaarten en harde schijven

Maak een Back-up van de gehele kaart

Heb je veel beeldmateriaal gemaakt en hoef je lang niet alles te gebruiken? Maak dan alsnog een back-up van de gehele kaart. Maak geen selectie van een paar foto’s of video’s om te exporteren naar je laptop of harde schijf. Als je een paar selecties maakt, heb je sneller kans dat de structuur van het bestand verandert en dit heeft als resultaat dat de data van je beelden ook veranderd. Dit is zonde als je tijdens het nabewerken gelimiteerd bent door een tekort aan data of dat de kwaliteit van je beelden in het algemeen achteruit is gegaan.

Bekijk alle geheugenkaarten

Zo maak je back-ups van je beeldmateriaal - 3

Maak gebruik van cloudopslag

Waarschijnlijk heb je het al vaker gehoord of maak je er zelf al gebruik van: de cloud. De cloud is een algemene naam voor als je data opslaat op een online server die je via internet kunt bereiken. iCloud en Dropbox zijn hier goede voorbeelden van. Je hebt veel verschillende cloud leveranciers, waarvan sommige gratis zijn en anderen tegen betaling. Het voordeel van de cloud is dat je overal ter wereld (mits je internet hebt) toegang hebt tot je bestanden en je ook vanaf meerdere apparaten te werk kunt gaan. Handig als je laptop bijvoorbeeld kapot is.

Het enige nadeel van de cloud is dat het uploaden vrij lang kan duren. Dit gebeurt voornamelijk op de achtergrond van je computer, maar het vereist wel continu een (sterke) internetverbinding.

Zo maak je back-ups van je beeldmateriaal - 4

Corrupte bestanden

Soms kun je er niets aan doen als je beelden verloren gaan. Het bestand kan als corrupt worden gelezen door je laptop of je schijf en dat betekent dat de data onbruikbaar is geworden. Dit kan aan allerlei factoren liggen, waar je vaak geen controle over hebt. Het bestand is in de camera al verstoord, je laptop ondersteunt het bestand niet of de harde schijf kan beschadigd zijn.

In het geval dat een bestand niet wordt gelezen, kun je proberen om het op een andere schijf of server te zetten. Er bestaat een kans dat het hier wel geopend kan worden en je alsnog je foto’s kunt gebruiken. Om te voorkomen dat je harde schijf beschadigd raakt en je sneller corrupte bestanden krijgt, is het belangrijk dat deze goed wordt gebruikt. Ontkoppel je apparaten veilig, overweeg een UPS voor stroomstabiliteit en maak regelmatig back-ups. Ook het bewaren van meerdere bestandsversies tijdens het bewerkingsproces kan helpen om verlies te beperken.

Maak hier je back-ups mee

Welke geheugenkaart moet ik kopen?
Welke geheugenkaart moet ik kopen?
Het kopen van de juiste geheugenkaart kan best lastig zijn door de vele soorten en afkortingen in de namen. Hier lees je meer over kiezen van de goede geheugenkaart.
Lees meer
Tips voor een monitor kopen
Tips voor een monitor kopen
Ben je op zoek naar een nieuwe monitor voor het bewerken van je foto’s of editen van video’s? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten! In eenvoudige taal leer je meer over kleuren, soorten beeldschermen en ontdek je handige weetjes.
Lees meer