Top 10 fotolocaties op Urk

Urk is een authentiek vissersdorpje met een rijke geschiedenis. Als voormalig eiland in de Zuiderzee zijn er veel mooie plekken bewaard gebleven: de schilderachtige steegjes, de Westhaven en de meer dan honderdvijftig jaar oude vuurtoren. Combineer een bezoek aan de Cameranu winkel met het maken van foto’s op deze 10 mooiste fotolocaties op Urk!

Locatie 1: De vuurtoren

De vuurtoren van Urk is gebouwd in 1844. Met een hoogte van 18.5 meter heb je prachtig uitzicht over drie provincies. Door de toren vanaf de Staversekade te fotograferen, krijg je een mooie landschapsfoto met het IJsselmeer op de achtergrond. Of klim zelf naar boven voor een uniek standpunt. Genoeg manieren om creatief te zijn op deze bijzondere locatie!

Locatie 2: Het kerkje aan de Zee

Wat veel mensen niet weten, is dat Urk lang onderdeel was van Amsterdam. Die historische band is goed terug te zien bij het Kerkje aan de Zee, de oudste kerk van Urk. Er is een gedenksteen met het Wapen van Amsterdam boven de ingang geplaatst. Niet alleen de geschiedenis, maar ook de architectuur maakt deze kerk een fotowaardige locatie. De plek is omringd met grote bomen, waarmee een prachtig sfeerbeeld gecreëerd kan worden. In de zomermaanden is de kerk geopend.

Locatie 3: Historische plankier

Vroeger liep er een houten steiger (plankier) langs de Westelijke havendam. Deze is opnieuw gebouwd in 2015 om de sfeer van vroeger terug te brengen. De steiger is verbonden aan het oude dorp en de Westhaven. De perfecte plek om zowel Urk als het IJsselmeer te fotograferen. Aan het eind van de steiger staat een uitkijktoren. Een goede locatie om een foto te maken van de haven, het authentieke dorp of het uitzicht over het IJsselmeer.

Locatie 4: Westhaven

De oude schepen en karakteristieke houten botters zijn te vinden in Westhaven. Een prachtig voorwerp om te fotograferen. Aan het eind van de Staversekade, dicht bij het Strand van Urk, sta je tegenover de Westhavenkade. Dit is de perfecte plek voor een prachtige foto van de karakteristieke boten. Het water biedt de perfecte gelegenheid om reflecties toe te voegen aan je foto’s!

Locatie 5: Urkerbos

Ook voor prachtige natuurfotografie ben je op Urk aan het juiste adres. Het Urkerbos ligt aan de rand van Urk en is makkelijk met de auto, fiets of lopend bereikbaar. Met verschillende soorten bomen, natuurlijke open plekken en veel verschillende diersoorten valt er genoeg te fotograferen. Zeker de moeite waard om dit bos te bezoeken voor natuur- en macrofotografie.

Locatie 6: Museum 'Het Oude Raadhuis'

Dit prachtig stukje architectuur is het voormalig Urker gemeentehuis. Dit oude gebouw wordt tegenwoordig gebruikt om de meer dan duizend jaar oude geschiedenis van Urk te vertellen. Met de sierlijke gevels, het zwart-rode deurtje en de prachtige klok is dit gebouw zeker de moeite waard om te fotograferen.

Locatie 7: Slikhoogte strand of strand Urk

Het lijkt misschien klein, maar Urk beschikt over twee stranden: Slikhoogte strand en strand Urk. Beide zijn de perfecte locatie voor een prachtige landschapsfoto. Met de vuurtoren op rechts en Westhaven achter zich, biedt Strand Urk meerdere mogelijkheden om oud Urk te fotograferen. Het is slim om voor de landschapsfoto gebruik te maken van een statief.

Locatie 8: Schokland

Schokland is een unieke fotolocatie vanwege de prachtige omgeving en het rijke historische erfgoed van het voormalige eiland. De natuur op Schokland biedt een indrukwekkend decor voor natuurfotografie, met een grote diversiteit aan flora en fauna. De schilderachtige vuurtoren op Schokland is een populaire fotoplek, met zijn opvallende rode kleur en indrukwekkende hoogte. Schokland is een fotogenieke locatie met vele mogelijkheden voor creatieve fotografie, zoals het vastleggen van de prachtige zonsondergangen.

Locatie 9: Werkhaven

In de werkhaven van Urk zijn meerdere werkende scheepswerven te vinden. Hier is precies te zien hoe boten gebouwd en onderhouden worden. Met meerdere authentieke botters, trotse Urkers en de prachtige IJsselmeer als werkterrein zijn er genoeg dingen om te fotograferen. Neem een allround objectief mee zoals een 24-105mm. Met een groothoek breng je het geheel in beeld en hoe verder je inzoomt, hoe meer details je kunt vastleggen.

Locatie 10: Ommelebommelestien

Zo’n tachtig meter van de kust van Urk ligt een grote kei, de Ommelebommelestien, in het IJsselmeer. Deze enorme Scandinavische zwerfkei is een bijzonder object. Volgens een oud volksverhaal zijn alle kinderen van Urk afkomstig van deze kei. In combinatie met het water en een lange sluitertijd kan dit tot een spectaculaire foto leidden.

Handig om mee te nemen

Een bezoek aan de winkel in Urk is heel goed te combineren met een uitstapje naar het mooie dorp en de nabije omgeving. Grijp de kans om tussendoor wat te eten en te genieten van verse vis zoals kibbeling met saus of neem een gerookte zalmmoot mee naar huis. Heb je door deze tips bijzondere beelden kunnen maken? Deel ze met ons! Tag CameraNU_nl of gebruik de #cameranu_nl hashtag bij je posts op Instagram. Wie weet zetten wij één van jouw foto’s op onze feed!

Op zoek naar meer inspiratie?

Top 10 fotolocaties in Amsterdam
Top 10 fotolocaties in Amsterdam
Waar je ook kijkt, Amsterdam zit vol fotografiewaardige plekken. Lees hier welke plekken je zeker moet fotograferen in Amsterdam!
Lees meer
Top 10 fotolocaties in Antwerpen
Top 10 fotolocaties in Antwerpen
De Belgische stad Antwerpen is de ideale bestemming voor fotografen die de schoonheid van een stad willen vastleggen! Lees hier de top 10 plekken!
Lees meer