5 tips voor het fotograferen met een telelens

Een telelens of ‘telezoom objectief’ heeft een lange brandpuntsafstand waardoor je onderwerpen die ver weg zijn, dichterbij kunt halen. Dit is ideaal voor het fotograferen van wilde dieren of vogels en sportfotografie. Ook kun je je onderwerp goed isoleren van de achtergrond. Lees deze 5 handige tips voordat je met een telezoom lens aan de slag gaat!

> Bekijk alle telezoom lenzen

Tip 1: Experimenteer met de brandpuntsafstand

Een lens met een lange brandpuntsafstand is echt niet alleen maar geschikt om onderwerpen te fotograferen die ver weg zijn. De compressie en de scherptediepte van een telelens zijn ook heel goed te gebruiken voor portretfotografie, details van landschappen en close-ups van insecten en bloemen. Wel moet je, door de relatief lange minimale scherpstelafstand, meer afstand houden tot je onderwerp. Dit is een voordeel tijdens het fotograferen van insecten, aangezien die snel kunnen schrikken van bewegingen.

5 tips voor het fotograferen met een telelens - 2

Tip 2: Durf te spelen met de sluitertijd

Hoe langer de brandpuntsafstand van je lens is, hoe groter de invloed van een beweging heeft bij het werken met een lange sluitertijd. Dit hoeft niet negatief te zijn, want het werken met een wat langere sluitertijd kan verrassende resultaten opleveren bij het fotograferen van voertuigen, sport en natuur. En de beeldstabilisatie helpt je daar een aardig handje bij. Heb je toch liever wat extra ondersteuning? Leg dan eens een rijstzak op een muurtje of kijk eens naar een monopod of een schommelkop voor je statief!

Bekijk rijstzakken | Bekijk monopods | Bekijk schommelkoppen

5 tips voor het fotograferen met een telelens - 3

Tip 3: Ken de stabilisatie instellingen

De beeldstabilisatie is een systeem dat trillingen en bewegingen ‘opvangt’ en weet te corrigeren zodat je een scherpe foto krijgt. Bij de meeste telelenzen kun je de beelstabilisatie aan- of uit zetten en schakelen tussen een 'normale' en een 'actieve' modus. Een horizontaal bewegend onderwerp zoals een raceauto met je lens volgen heet ‘pannen’. Hiervoor kun je de normale modus gebruiken. Fotografeer je vanuit een bewegend voertuig of is je ondergrond niet stabiel? Gebruik dan de actieve stand van de stabilisatie.

5 tips voor het fotograferen met een telelens - 4

Tip 4: Werk met de scherpstelbegrenzer

Soms moet je razendsnel scherp kunnen stellen op je onderwerp. Werk dan met de scherpstelbegrenzer van je telelens! Dit voorkomt dat de lens over het gehele focusbereik gaat zoeken naar een onderwerp en blijft ‘hunten’ waardoor je het moment mist. Vaak kun je kiezen uit meerdere afstanden zoals bijvoorbeeld het volledige bereik, een bereik van 2.5 tot 6 meter en een scherpstelbereik van 6 meter tot oneindig. Probeer het maar eens!

5 tips voor het fotograferen met een telelens - 5

Tip 5: Ondersteun het objectief

Een telelens heeft een goede ondersteuning nodig. Telezoom objectieven met een extreem lange brandpuntsafstand zoals een 400mm of 600m, zijn meestal voorzien van een lenskraag of ‘statiefgondel’. Dit is een te vergrendelen, draaibare ring met daaraan een statiefvoet. Wanneer je een grote en zware lens op je camera bevestigd, vraagt dit behoorlijk wat van de lensmount van je body. Zet de camera en de telelens op een statief, maar gebruik daar de statiefgondel van de telelens voor in plaats van de statiefaansluiting op je camera. Zo is de complete setup veel beter in balans én het is beduidend minder belastend voor de lensmount. Daarnaast zorgt de statiefgondel ervoor dat je snel kunt schakelen tussen landschap en portret.

Dit zijn de meest populaire telezoom objectieven

Meer lezen?

Welk objectief moet ik kopen?
Welk objectief moet ik kopen?
Wat wil je gaan fotograferen, welke objectieven bestaan er en waar is welk objectief precies geschikt voor?
Lees meer
Wilde dieren in Nederland
Wilde dieren in Nederland
Wilde dieren fotograferen in Nederland? Hier vind je dé 10 locaties waar je als echte natuurliefhebber zeker eens heen moet gaan met je camera!
Lees meer