De beste locaties om wilde dieren in Nederland te fotograferen

Dieren fotograferen kan overal. Nederland heeft een diverse natuur en er zijn tal van gebieden waar je wilde dieren tegen kunt komen. Op deze pagina vind je dé 10 locaties die je als natuurliefhebber zeker niet moet ontlopen en waar je echt eens met je camera én je verrekijker heen moet gaan!

10 locaties voor wildfotografie in Nederland - 1

Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een bekend wandelgebied bij Zandvoort. De AWD staat bekend om de vossen en er is een grote populatie damherten. Veel van de vossen in het gebied zijn gewend aan mensen en ze zijn niet schuw, maar je mag ze absoluut niet voeren! Je komt er daarnaast konijnen, schapen, vogels en eekhoorntjes tegen.

Biesbosch

De Biesbosch is een zoetwatergetijdengebied. Het gebied kun je op meerdere manieren verkennen, onder andere vanaf het water. De meest bekende inwoner van de Biesbosch is de bever. Maar er zijn ook otters, vossen, reeën, Schotse hooglanders, waterbuffels, boommarters, hazen, woelmuizen, kikkers, vogels en heel veel insecten… je kijkt er je ogen uit!

De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe bij Arnhem bestaat uit bossen, heide en stuifzanden. In het oosten van het gebied zijn een aantal vennen waar bijzondere planten groeien. In De Hoge Veluwe kun je edelherten, moeflons, wilde zwijnen, dassen, boommarters, vogels, reptielen en insecten fotograferen. In de periode van de hertenbronst is de Wildbaanweg van de Hoge Veluwe erg in trek bij bezoekers doordat de dieren er dagelijks worden bijgevoerd.

Lees het blog over het fotograferen van de hertenbronst

10 locaties voor wildfotografie in Nederland - 3

Lauwersmeer

In het noorden van Nederland vind je het Nationaal Park Lauwersmeer. Het gebied wordt bewoond door grote grazers zoals konikpaarden en Schotse hooglanders. Naast de otter en de spectaculaire zeearend, zijn er in Lauwersmeer vele vogelsoorten te spotten zoals de roerdomp, de lepelaar, het baardmannetje, de kievit, tureluur en de grauwe kiekendief. Van zeevogels en weidevogels tot aan moeras- en roofvogels…, je kijkt hier je ogen uit!

Marker Wadden

De Marker Wadden is een jong eilandgebied in het Markermeer, links van de dijk die tussen Enkhuizen en Lelystad loopt. De eilanden zijn aangelegd met zand, klei en slib uit het meer en ze zijn per boot te bereiken. Het gebied is een broedplaats en rustoord voor vogels. Vanaf speciale vogelkijkplekken zijn er veel verschillende soorten te spotten. Denk aan kluten, visdiefjes, de dwergstern, meeuwen en eenden.

Natuurpark Lelystad

Het Natuurpark Lelystad bevindt zich vlakbij de snelweg aan de zuidkant van Lelystad. Je kunt er vele kilometers wandelen en fietsen. In het park leven vele dieren, waaronder bevers, herten, elanden, otters, ooievaars, Przewalskipaarden, wilde zwijnen en wisenten. De dieren leven per soort op een omheind terrein en sommigen maken deel uit van een speciaal fokprogramma.

10 locaties voor wildfotografie in Nederland - 4

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een groot moerasgebied dat zich in Flevoland, tussen Almere en Lelystad, bevindt. Het is ontstaan door de drooglegging van de Flevopolders en er is een nat en een droog gedeelte Je ziet er konikpaarden, heckrunderen, edelherten, troepen ganzen, lepelaars, aalscholvers, vossen, hazen, vleermuizen, vogels en vlinders. Er overwinteren hier veel vogels en er broedt bijna jaarlijks een koppel zeearenden.

Texel

Het Nationaal Park Duinen is aan de westkant van Texel en er zijn prachtige wandel- en fietsroutes. Er zijn allerlei vogels te fotograferen op dit Waddeneiland. De rotgans, lepelaar, scholekster, kluut, goudplevier, eidereend, grutto en de blauwe kiekendief zijn maar een paar van de vele soorten die zijn waargenomen op het eiland. Er zijn ook hermelijnen, hazen en konijnen te vinden en misschien spot je wel een zeehond of een witsnuitdolfijn langs de kust!

Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een lang en heuvelachtig bosgebied in Noord-Holland en Utrecht met ook heide en stuifzanden. Je kunt er urenlang wandelen of fietsroutes volgen. Er zijn reeën, eekhoorntjes, vossen, dassen, boommarters, rosse en franjestaart vleermuizen, ringslangen, padden, hagedissen én meerdere soorten kevers en vlinders te vinden. Er broeden bovendien meer dan honderd vogelsoorten!

10 locaties voor wildfotografie in Nederland - 6

Weerribben-Wieden

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is een laagveenmoeras van internationale ecologische waarde. Er is een gevarieerde flora en fauna. Er huizen otters, boommarters, ringslangen, muizen, kikkers, insecten zoals libellen en de zeldzame grote vuurvlinder, padden, salamanders en vele watervogels waaronder de zwarte stern en de roerdomp. Het gebied kun je goed verkennen met een kano of een fluisterbootje.

Handig voor natuurliefhebbers

Nog meer lezen over natuurfotografie?

Welke verrekijker moet ik kopen?
Welke verrekijker moet ik kopen?
Bij aanschaf van een kijker let op de kwaliteit en de rust. Maar voor elke activiteit zijn er andere verrekijkers geschikt.
Lees meer
Wat heb je nodig voor vogelfoto's?
Wat heb je nodig voor vogelfoto's?
Welke camera is het beste voor het fotograferen van vogels? En wat voor objectief koop je er precies bij? Je leest het hier!
Lees meer