Waar let je op bij het kopen van een objectief?

Als je een nieuw objectief koopt, dan wil je zeker weten dat het de juiste is. Het is verstandig om je goed te oriënteren en na te denken over waarvoor je het objectief wil gebruiken. Maar waar let je eigenlijk allemaal op bij het kopen van een nieuwe lens? We helpen je een eindje op weg.

Bekijk alle objectieven

Welk diafragma heb je nodig?

Ben je van plan om sterrenhemels of reportages in slechte lichtomstandigheden te fotograferen? Of wil je portretten maken met een mooie, onscherpe achtergrond? Dan kun je het best kiezen voor een lichtsterk objectief met een groot maximaal diafragma (laag getal). Lichtsterke objectieven met een maximaal diafragma van bijvoorbeeld f/1.8 zijn duurder dan objectieven met een hoger maximaal diafragmagetal. Voor 'gewone' situaties is een lens met een lichtsterkte van f/4.0 voldoende.

Heb je beeldstabilisatie nodig?

Beeldstabilisatie is een techniek die trillingen en bewegingen opvangt en corrigeert. Hierdoor kun je met wat langere sluitertijd nog scherpe foto's maken. Niet elk objectief heeft een ingebouwde beeldstabilisatie en bij sommige merken is het ook geen noodzaak omdat de stabilisatie al in de camerabody aanwezig is.

Heb jij de beeldstabilisatie echt nodig? Bij het maken van landschap- of architectuurfoto’s heb je er niets aan omdat je vanaf een statief werkt. Bij het fotograferen van een bruiloft in een donkere zaal is het juist weer een enorme uitkomst omdat je met langere sluitertijden kunt werken. Beeldstabilisatie wordt per fabrikant met een andere afkorting aangeduid in de naam van een objectief zoals bijvoorbeeld "IS", "VR" of "OSS".

Heb je een zoom of een vast brandpunt objectief nodig?

Naast zoomobjectieven bestaan er objectieven waarmee je niet kunt in- of uitzoomen, dat zijn lenzen met een vaste brandpuntsafstand. Een lens met een vast brandpunt heeft vaak een hogere lichtsterkte en wordt ook wel een "prime lens" genoemd. Het grote voordeel van primes is de hoge beeldkwaliteit, tenslotte is de lens geoptimaliseerd voor dat specifieke brandpunt.

Waarom zou je dan nog een zoomobjectief willen? Met een zoomlens heb je bijvoorbeeld maar één of twee lenzen nodig om bijna alle facetten van fotografie te kunnen uitvoeren, met vast brandpunt objectieven moet je vaak tussendoor van lens wisselen.

Waar let ik op bij het kopen van een objectief - 2

Wil je één lens, of wil je kunnen wisselen?

Het kunnen omwisselen van een lens of objectief is ontzettend handig. Zo hoef je niet een zware telezoomlens mee te tillen als je wat simpele portretten gaat maken, maar wil je die natuurlijk wél weer meenemen als je naar een natuurgebied gaat. Gelukkig zijn er ook "allround" objectieven op de markt. Als je je bewust bent van wat je wilt gaan fotograferen of wat je mist in je uitrusting, dan kun je een gerichte keuze maken. Denk bij het kopen na over de lichtsterkte en de stabilisatie. Heb je die echt nodig? En weet je al wat voor objectieven er bestaan?

Welk objectief past er op je camera?

Niet elk objectief kun zomaar op je camera bevestigen. Er bestaan verschillende aansluitingen en een lens voor een spiegelreflexcamera of een systeemcamera verschillen van elkaar. Het type aansluiting staat bekend als de 'lensmount'. Controleer goed welke bevestiging je camera heeft en vraag iemand om hulp als je het niet zeker weet.

Wat voor camera heb je?

Naast het type aansluiting, is het is belangrijk om te weten of je een camera hebt met een fullframe of een crop-sensor. Fabrikanten maken hiervoor verschillende objectieven. Maar, er zijn uitzonderingen. De Canon EF-serie lenzen zijn bijvoorbeeld gemaakt voor fullframe spiegelreflexcamera's, maar ze zijn ook te gebruiken op een Canon camera met een crop-sensor.

Weet je nog niet wat je veel gaat fotograferen?

Weet je nog niet zo goed wat je het meeste gaat fotograferen? Kies dan voor een allround zoomobjectief zoals een 24-105mm lens. Hiermee kun je in heel veel situaties uit de voeten. Kijk na een half jaar of een jaar eens naar je foto’s en bekijk welke brandpuntsafstand je het meeste hebt gebruikt. Op basis hiervan kun je eventueel een prime objectief aanschaffen van die betreffende brandpuntsafstand. Dan profiteer je direct van een hogere lichtsterkte!

De meest populaire objectieven

Meer lezen?

Welke soorten objectieven zijn er?
Welke soorten objectieven zijn er?
Voor fotografie en video zijn er verschillende objectieven. Wat is een groothoek en wat is precies een telelens?
Lees meer
Wat is diafragma?
Wat is diafragma?
Met het diafragma bepaal je hoeveel licht er doordringt tot de sensor van je camera én hoe groot het scherptegebied is.
Lees meer