Hoe maak je de achtergrond van een foto wazig met Photoshop?

Om het onderwerp van een foto meer op te laten vallen, kun je de achtergrond met Adobe Photoshop vervagen, oftewel minder scherp maken. Op deze pagina leer je een gemakkelijke manier voor het vervagen van de achtergrond.

Aan de slag

  • Open de foto in Adobe Photoshop
  • Ga in het hoofdmenu naar Filter - Galerie vervagen (Blur Gallery) - Iris vervagen (Iris Blur)
  • Definieer een focaal punt dat scherp moet zijn. In het midden van de ring is een cirkel, de 'pin'. In het midden van deze pin is de foto scherp, verder weg van de pin wordt de afbeelding onscherper

De buitenste ring definieert het punt waar het vervagende effect 100% bereikt. Alles dat zich buiten de ring bevindt wordt 100% vervaagt. De puntjes op en rondom de ring hebben de volgende functies:

  • Vierkant: Hiermee kun je de vorm van de scherpte aangeven, dat kan gewoon als cirkel maar ook als een vierkant met afgeronde hoeken.
  • Pijl: Hiermee maak je het scherptegebied groter of kleiner. Het is mooi als de lijn ongeveer langs je onderwerp loopt. Met deze puntjes kun je de cirkel eventueel ook roteren.
  • Driehoek: Deze stipjes definiëren de overgang van de vervaging naar de scherpte. Tussen deze stipjes en de buitenste ring verloopt de blur van 0% naar 100% Je kunt hiermee dus aangeven hoe snel het gebied van scherp naar onscherp verloopt.

Klik op Ok als je tevreden bent over de vervaging in de achtergrond van de foto en sla 'm op.

Meer lezen?

Hoe voeg je lagen samen?
Hoe voeg je lagen samen?
Hoe meer lagen, hoe groter een Photoshop-bestand is. Door het samenvoegen van lagen kun je de bestandsgrootte wat verkleinen.
Lees meer
Foto's vrijstaand maken
Foto's vrijstaand maken
Het is niet moeilijk om een onderwerp uit te knippen. Volg deze stappen met de toverstaf en het snel selectie gereedschap!
Lees meer