Een foto vrijstaand maken in Photoshop

Het is niet moeilijk om een onderwerp vrijstaand te maken in Adobe Photoshop. Door een aantal simpele stappen te volgen met de toverstaf en het snel selectie gereedschap, ben je al snel een heel eind op weg!

Aan de slag

  • Open de foto in Adobe Photoshop
  • Maak een nieuwe laag aan in het lagenpaneel met CTRL + J (COMMAND + J) of volgens de onderstaande afbeelding
  • Schuif de nieuwe laag onder de achtergrond en verwijder het slotje van de achtergrond door op het slotje te klikken
  • Met de achtergrondlaag geselecteerd, selecteer je de Toverstaf (Magic Wand Tool) met de muis of de sneltoets W. Boven in Photoshop opent een nieuw menu waarmee je de Toverstaf kunt afstellen naar jouw wensen. Het kan zijn dat de Toverstaf verstopt is achter het Snel Selecteren Gereedschap (Quick Selection Tool).

In het vakje Tolerantie (Tolerance) kun je aangeven hoeveel een pixel qua kleur mag afwijken van de aangeklikte pixel. Als het getal klein is, is Photoshop specifieker met de selectie van de gebieden. Als er kleuren overlopen van de achtergrond naar het onderwerp, is het handig om het Tolerantie getal laag te houden omdat je anders ongewenste delen van het onderwerp mee-selecteert bij het maken van de selectie.

Na het selecteren van de achtergrond is het tijd om de selectie te verfijnen:

  • Klik op Selecteer en Maskeer (Select and Mask). In een nieuw venster verfijn je met de linker tools de selectie. Met het Snelle Selectie gereedschap (Quick Selection Tool) kun je de selectie weer grof definiëren net als met de toverstaf. Met het Penseel (Brush Tool) kun je ervoor zorgen dat haren goed behouden blijven terwijl de achtergrond wordt verwijderd.

Als je een foutje in je selectie hebt gemaakt kun je met ALT + MUISKLIK bewegen je over de terug te halen selectie. Met de tools aan de rechterkant kun je verdere instellingen afstemmen van je penseel en selectie. Per onderwerp heb je andere instellingen en door met de instellingen te spelen kun je het beste resultaat halen.

Ben je tevreden over de selectie? Klik dan op OK.

Doordat je in de eerste stap een doorzichtige achtergrond hebt geplaatst, kun je nu de achtergrond gemakkelijk verwijderen door op Delete te drukken op je toetsenbord. De selectie wordt verwijderd en de transparante achtergrond komt te voorschijn.

Voor de volledigheid kun je het vrijstaande onderwerp op een witte achtergrond plaatsen door de onderste laag aan te klikken. Maak nu een kader met het Vormen gereedschap (Shape Tool) en vul deze met wit.

Meer lezen?

Hoe voeg je lagen samen?
Hoe voeg je lagen samen?
Hoe meer lagen, hoe groter een Photoshop-bestand is. Door het samenvoegen van lagen kun je de bestandsgrootte wat verkleinen.
Lees meer
Hoe gebruik je het kloonstempel?
Hoe gebruik je het kloonstempel?
Wil je iets wegpoetsen van je foto? Met het kloonstempel van Adobe Photoshop kun je iets weghalen uit het beeld.
Lees meer