Het bokeh effect creëren in Photoshop

Bokeh is een bekende term in de fotografie, die vaak wordt verward met een 'gewone' wazige achtergrond. Maar bij bokeh hebben we het over de schoonheid van de onscherpte in een foto. Een mooie bokeh creëer je met een lichtsterke lens die veel afgeronde diafragmabladen heeft. Dit effect kun je naderhand toevoegen of versterken met Photoshop. Het werkt het beste bij een foto met veel scherptediepte en lichtjes in de achtergrond.

Aan de slag

In de onderstaande foto is het bokeh-effect al een beetje aanwezig. We gaan dit effect versterken voor een nóg dromerigere foto. Het belangrijkste daarbij is dat het model scherp blijft en dat de lichtjes hun helderheid houden.

  • Open de foto in Adobe Photoshop
  • Selecteer de achtergrond met de Lasso tool. Als je achtergrond uit meerdere segmenten bestaat, kun je SHIFT inhouden wanneer je een nieuwe selectie gaat maken. De nieuwe selectie wordt dan aan je eerdere selectie toegevoegd!
  • Druk op CTRL + J (COMMAND + J) zodat de gemaakte selectie wordt gedupliceerd naar een volledig nieuwe laag

Let op

De selectie met de Lasso is heel hard, met deze foto is er voor gekozen om de Lasso-selectie door het haar heen te laten gaan. Het is ook mogelijk om een doezelaar op de Lasso in te stellen, dan wordt de selectie zachter. De Doezelaar kun je na het selecteren van het Lasso gereedschap, linksboven in het gereedschapsmenu instellen.

In de nieuwe laag zie je alleen de selectie terug. De rest is weergeven in blokjes (zie onderstaande afbeelding). Met deze laag geselecteerd doorloop je de volgende stappen.

  • Ga in het menu naar Filter (Filter) - Galerie Vervagen (Blur Gallery) - Veld Vervagen (Field Blur)
  • Schuif met het schuifje van Vervagen, Bokeh-licht (Light Bokeh) en Bokeh-kleur (Bokeh Color) totdat je het gewenste effect hebt bereikt

Door het Veld vervagen (Field Blur) is ondanks de selectie van de lasso-tool, het model toch wat onscherp geworden. We passen dit weer aan door een laagmasker op de selectie laag te zetten.

  • Selecteer Laag 1 en klik op het Laagmasker-icoon
  • Naast de laag verschijnt nu een wit vlak
  • Stel de vulkleur en de achtergrondkleur in op zwart
  • Selecteer het Penseel (Brush Tool) en vergroot het penseel linksboven in tot een redelijke grote cirkel
  • Veeg met het penseel over het model en / of de delen die weer scherp moeten worden

Voor en na

Meer lezen?

Een foto uitsnijden
Een foto uitsnijden
Wil je iets van een foto afsnijden of wil je het onderwerp wat groter in beeld brengen? Dat kan met de crop-functie in Photoshop!
Lees meer
Hoe voeg je lagen samen?
Hoe voeg je lagen samen?
Hoe meer lagen, hoe groter een Photoshop-bestand is. Door het samenvoegen van lagen kun je de bestandsgrootte wat verkleinen.
Lees meer