Een foto sepia maken

Vroeger was ontwikkelen in sepia erg praktisch omdat het ervoor zorgde dat de afdruk lang houdbaar werd. De best bewaarde foto’s zijn dan ook afdrukken in de welbekende geel- en bruintinten. Nu is dit proces niet meer nodig, maar een foto in sepia geeft een nostalgisch gevoel en dat is soms nét waar je naar op zoek bent!

Aan de slag

Wijzig eerst de kleurverzadiging of de kleurtoon met de volgende stappen:

  • Maak een kopie van de achtergrondlaag aan door met je rechtermuisknop op de achtergrondlaag te klikken. Kies Dupliceer laag (Duplicate Layer), of klik op de laag en doe het met de sneltoets CRTL + J (COMMAND + J)
  • Selecteer de gedupliceerde laag en ga in het hoofdmenu naar Afbeelding (Image) - Aanpassingen (Adjustments) - Kleurtoon / verzadiging Aanpassen (Hue/Saturation) of gebruik de sneltoets CTRL + U (COMMAND + U)
  • Klik in het geopende venster in het menu Voorinstelling (Preview) de optie Sepia aan

De foto verandert nu automatisch naar een Sepia tint. Deze kun je nog verder aanpassen aan je persoonlijke voorkeur door te schuiven met de Verzadiging (Saturation) en de Belichting (Lightness). Met Kleurtoon (Hue) kun je beter niet gaan schuiven omdat dat juist zorgt voor de typerende Sepia kleur.

Meer lezen?

Hoe gebruik je het kloonstempel?
Hoe gebruik je het kloonstempel?
Wil je iets wegpoetsen van je foto? Met het kloonstempel van Adobe Photoshop kun je iets weghalen uit het beeld.
Lees meer
De achtergrond wazig maken
De achtergrond wazig maken
Om je onderwerp meer op te laten vallen, kun je de achtergrond met Photoshop vervagen, oftewel minder scherp maken.
Lees meer