Wat heb je nodig voor strobistfotografie?

Als je wilt starten met strobistfotografie, komt er heel wat op je af. Laten we het vooral gemakkelijk houden en eerst kijken naar de dingen die je écht nodig hebt. Een strobist set kun je vervolgens steeds meer uitbreiden. Maar wat heb je, naast je camera natuurlijk, nodig om te beginnen?

> Bekijk alle strobist producten

Wat is strobistfotografie?

Strobistfotografie of strobisten, staat voor het fotograferen met reportageflitsers in plaats van grote studioflitsers. De flitser staat hierbij los van de camera. Deze manier van werken is super snel, leuk en veelzijdig. Het grote voordeel van strobisten is dat het een relatief voordelige methode is om te beginnen met flitsfotografie. Je kunt bovendien met een compacte uitrusting naar je fotoshoot locatie gaan en toch aardig wat flitskracht bij je hebben.

Wat heb je écht nodig?

Voor het maken van een basis opstelling voor portretfotografie heb je eigenlijk maar een paar dingen nodig. Door je basis setup regelmatig te gebruiken, ga je merken wat je mist. Daar kun je vervolgens weer op inspelen doordat het erg makkelijk is om je strobist uitrusting uit te breiden. De volgende zes dingen heb je écht nodig voor een basis setup:

Reportageflitser

Je hebt een reportageflitser nodig die je handmatig kunt instellen. Flitsers met TTL werken samen met je camera, waarbij er voor de belichting automatisch rekening gehouden wordt met de zoomstand van je objectief en de lichtmeting van je camera. Bij het maken van een portret met flitslicht wil je zelf de touwtjes van de belichting in handen hebben. Zorg ervoor dat je een flitser hebt waarbij je de zoomstand van de flitskop en het vermogen manueel kunt instellen.

Bekijk alle reportageflitsers

Een triggerset

Sommige flitsers hebben een systeem ingebouwd waarmee ze, met behulp van een merkeigen zender, kunnen worden aangestuurd. Heeft jouw reportageflitser dat niet? Dan heb je een complete set nodig met een zender en een ontvanger.

De zender van de triggerset plaats je op de hotshoe van je camera en de flitser plaats je op de hotshoe aansluiting van de ontvanger. Een radiografisch systeem is het meest betrouwbaar en beter geschikt voor grotere afstanden. Heb je een setup met meerdere flitsers? Dan heb je voor elke flitser een aparte ontvanger nodig!

Bekijk zenders en ontvangers

Het flitsvoetje

Bij de meeste reportageflitsers wordt er een flitsvoetje meegeleverd. Het is een lage, kunststof standaard waarmee je de flitser snel ergens neer kunt zetten. Zo kun je de flitser heel eenvoudig laag bij de grond positioneren of ergens bovenop een kast plaatsen. Heb je geen flitsvoetje of ben je deze kwijtgeraakt? Dan kun je deze los aanschaffen.

Bekijk flitsvoetjes

Een lampstatief

Met een lampstatief heb je een heuse licht-assistent die het licht voor je op zijn plaats houdt. Een lichtstatief is in hoogte verstelbaar en je neemt ‘m gemakkelijk met je mee. Binnen een paar tellen zet je het statief op. Let bij het kopen van een lampstatief altijd goed op de minimale en de maximale instelbare hoogte. Heb je meerdere statieven? Dan kun je een speciale tas kopen voor lampstatieven.

Bekijk lampstatieven

Bracket of swivel

Om een reportageflitser op een lampstatief te kunnen plaatsen, heb je een bracket of een swivel nodig. Een swivel is een populair hulpstuk dat ook wel een 'neigkop' wordt genoemd. Een swivel kan namelijk kantelen én heeft een opening voor een paraplu. Bij een bracket klem je flitskop in het midden vast en kun je een softbox plaatsen. Er bestaan zelfs brackets waarmee je meerdere flitsers op hetzelfde lampstatief kunt zetten.

Bekijk alle brackets en swivels

Flitsparaplu

Veel strobist fotografen beginnen met een paraplu omdat het een voordelige én veelzijdige lightshaper is voor portretfoto’s. Onthoud wel dat een paraplu zeer gevoelig is voor wind en dat je setup kan omwaaien! Er bestaan verschillende kleuren paraplu’s, maar koop eerst een witte paraplu met een afneembare, zwarte hoes aan de buitenkant:

Zonder de hoes heb je de mogelijkheid om door de paraplu heen te flitsen voor een zacht effect. Zit de zwarte hoes met de zilveren binnenzijde om de paraplu heen, dan laat je het flitslicht juist weerkaatsen op je onderwerp via de binnenkant van de paraplu. Zo heb je met één accessoire, twee verschillende soorten licht. Een witte paraplu wordt vaak met 'translucent' aangeduid.

Bekijk flitsparaplu's

Het licht vormgeven

Het licht kun je vormen met een lightshaper, dit is een accessoire die invloed heeft op de verspreiding van het licht. Elke lightshaper heeft een ander effect. Wanneer je het licht naar je eigen hand wilt zetten en een bepaalt licht wilt maken, dan heb je voor de ene foto iets heel anders nodig dan voor de andere foto. Voor portretfoto’s zijn een paraplu of softbox een voor de hand liggende keuze. Maar je kunt je ook uitleven met een flashbender, snoot of een grid.

Bekijk lichtvervormers

Kleurcorrectie gels

Het licht van een reportageflitser heeft een vaste kleurtemperatuur. Dit is een andere kleurtoon dan TL-licht of het warme, oranje licht van een gloeilamp. Fotografeer je regelmatig in een omgeving met kunstlicht, dan is slim om kleurcorrectie gels aan te schaffen. Hiermee match je de kleurtemperatuur van je flitslicht, met de kleurtemperatuur van het al aanwezige licht. Dit scheelt je heel veel tijd in de nabewerking!

Bekijk gels en grijskaarten

Reflectieschermen

Heb je maar één flitser, maar wil je toch de schaduwen wat oplichten? Koop dan een reflectiescherm! Een reflectiescherm is een goedkope accessoire die je compact kunt opvouwen en meenemen. Het scherm gebruik je om het flitslicht weer terug te laten kaatsen naar je onderwerp. Houdt het reflectiescherm niet al te ver van de persoon die je portretteert, anders heeft het scherm misschien geen effect.

Bekijk reflectieschermen

Dit heb je nodig

Meer lezen?

Advies over reportageflitsers
Advies over reportageflitsers
Een reportageflitser is handig in een donkere omgeving én geeft je veel mogelijkheden. Waar let je op bij het kopen van een flitser?
Lees meer
Stap voor stap strobisten
Stap voor stap strobisten
Hoe begin je met strobistfotografie? Wat zijn de instellingen? Hier lees je stap voor stap hoe je een strobist portretfoto maakt!
Lees meer