Stap voor stap een strobist foto maken

Je bent van plan om je eerste portretfoto te maken met een losse reportageflitser voor de belichting. Maar wat heb je nodig? En hoe begin je met fotograferen? Voor het stappenplan op deze adviespagina, maken we gebruik van de volgende basis strobist set:

  • Reportageflitser
  • Een triggerset
  • Lampstatief
  • Een swivel
  • Flitsparaplu

Stap 1: Zoek een goede plek

Een egale witte, grijze of zwarte muur is perfect om bij te beginnen! Zoek binnen een plek met geen tot weinig daglicht én waar je de ruimte hebt om te manoeuvreren. Het is belangrijk dat je model niet direct tegen de achtergrond aanstaat, maar dat er minstens twee meter ruimte is tussen de muur en het model. Zeker een witte muur weerkaatst veel licht en dat kan voor 'vals' licht in het beeld zorgen.

Stap 2: Begeleid het model

Geef bij het model aan wat voor portretfoto je precies wilt gaan maken en wat je van hem of haar verwacht. De meeste mensen vinden het spannend om voor de camera te staan. Stel die persoon van begin af aan op het gemak en leg uit wat je aan het doen bent en waarom. Zo houdt je het gesprek een beetje gaande. Geef tijdens het fotograferen af en toe een complimentje en stuur het model aan op gevoel. Zeg niet alleen "Meer naar links kijken", maar gebruik handgebaren of doe de pose voor.

Stap 3: Stel de triggerset in

Een triggerset werkt met kanalen en soms ook met groepen. Controleer of de zender en de ontvanger op hetzelfde kanaal en op dezelfde groep zijn ingesteld. Zet vervolgens de zender op de hotshoe van je camera en zet je flitser op de ontvanger. Heb je een flitser met een ingebouwde ontvanger? Dan moeten het kanaal en de groep van de flitser én de trigger hetzelfde zijn.

Bekijk zenders en ontvangers

Stap 4: Zet de basis neer voor je licht

Zet het lampstatief neer en bevestig daar de swivel op. Zet daarna je reportageflitser met de zender op de swivel en pak de flitsparaplu erbij. In dit voorbeeld gebruiken we de paraplu met de zwarte hoes er omheen. Klap de paraplu uit en steek deze in de opening van de swivel. Kantel daarna het geheel, zodat de punt van de paraplu wat omhoog wijst.

Stap 5: Stel je witbalans in

De witbalans bepaalt de kleurtemperatuur van je foto. Door de witbalans van je camera in te stellen op 'flitslicht', krijg je een portretfoto met meer natuurlijke huidtinten. De witbalans kun je eventueel achteraf aanpassen in Adobe Photoshop of Adobe Lightroom, maar het is fijner om meteen te fotograferen met de juiste witbalans. Beslis nu waar het model gaat staan of zitten en geef aan dat je wat testfoto’s gaat maken.

Stap 6: Bepaal je instellingen

Maak een test foto - zonder de flitser af te laten gaan - om te bepalen vanuit welke hoek je gaat fotograferen en met welke camera instellingen je van start gaat. De instellingen zijn natuurlijk afhankelijk van de ruimte waar je bent, maar als start zet je bijvoorbeeld de sluitertijd van de camera op 1/200e van een seconde, het diafragma op f/5.6 en de ISO op 100. Wil je het omgevingslicht helemaal uitsluiten? Dan moet je waarschijnlijk een hoger f-getal zoals f/11 gebruiken. De testfoto wordt bijna geheel zwart - het bestaande omgevingslicht doet dan niet mee in je uiteindelijke foto.

Stap 7: Maak nu een testfoto mét de flitser

Nu pak je het lampstatief met de reportageflitser en de paraplu erbij. Zet het licht op ongeveer anderhalve meter afstand van het model neer, stel het statief op de juiste hoogte in en schakel daarna de flitser en de triggerset in. Zet de flitser op de handmatige stand. Stel vervolgens de reportageflitser in op het laagste vermogen. Maak nogmaals een test foto, maar nu mét flits.

Hoe ziet de foto er uit? Wil je het licht misschien verplaatsen? Moet het hoger of lager? Is het model te donker afgebeeld of te licht? Pas hier je camera instellingen op aan, verander de afstand tussen het licht en je model of zet het vermogen van de reportageflitser in stapjes wat harder.

Belangrijk om te weten

Bij het werken met reportageflitsers is het belangrijk om twee dingen te onthouden. Je sluitertijd heeft invloed op hoeveel er van het omgevingslicht te zien is. Je diafragma heeft invloed op de hardheid van het flitslicht. Wanneer je de belichting wilt gaan veranderen, probeer dat eerst met behulp van je camera instellingen te doen. Als je daar tegen een 'grens' aanloopt, dan moet je gaan spelen met het vermogen, de zoomstand van de flitser of de afstand van het licht.

Stap 8: Controleer je belichting

Als je een gemaakte foto bekijkt op je camera, dan kun je extra afbeeldingsinformatie laten weergeven zoals je instellingen en het histogram. Op het histogram zie je goed hoe de 'informatie' van de zwarte, grijze en witte tinten in je foto verdeeld is. Er is een functie die overbelichte delen kan weergeven door de overbelichte stukjes te laten knipperen. Dat is de zogeheten hooglicht of 'highlight' waarschuwing. Wanneer er iets knippert, dan moet je de flitser wat zachter zetten of de camera instellingen aanpassen.

Stap 9: Tijd voor het maken van foto’s

Nu je zeker weet dat de instellingen goed zijn, kun je je volledig richten op het maken van de portretten. Laat tussendoor regelmatig een foto aan je model zien en blijf communiceren over je proces. Verplaats en draai af en toe het licht tussendoor om te zien wat voor effect dat geeft. Zo heb je meer afwisseling in de foto’s én leer je wat licht doet. Blijf tijdens het fotograferen je model begeleiden en houdt het vooral gezellig. Veel plezier!

Dit heb je nodig

Meer lezen?

Advies over reportageflitsers
Advies over reportageflitsers
Een reportageflitser is handig in een donkere omgeving én geeft je veel mogelijkheden. Waar let je op bij het kopen van een flitser?
Lees meer
Een basis strobist set maken
Een basis strobist set maken
Als je wilt starten met strobistfotografie, komt er heel wat op je af. Maar wat heb je nodig? Lees hier waar een basis strobist set uit bestaat.
Lees meer