Advies over reflectieschermen

Een reflectiescherm is de meest eenvoudige licht accessoire die je als fotograaf kunt kopen. Een reflector is een snel en efficiënt middel om schaduwen op te lichten, licht tegen te houden of het bestaande licht wat zachter te maken. Hier lees je alles over het kopen én het werken met een reflectiescherm.

Bekijk alle reflectieschermen

Wat is een reflectiescherm?

Een reflectiescherm is een veelzijdig, flexibel scherm waarmee je het licht reflecteert of tegenhoudt. Hierdoor kun je schaduwen oplichten, zonlicht zachter maken en foto's frisser laten ogen. Een reflector kun je in de studio én op locatie gebruiken.

Een fotografie reflectiescherm is opgebouwd uit een flexibel, metalen frame met daarover een gespannen stof die transparant of juist reflecterend is. Een reflector is opvouwbaar en daardoor kun je een reflectiescherm altijd makkelijk met je meenemen en razendsnel uitvouwen wanneer je 'm nodig hebt.

Welk reflectiescherm moet ik kopen?

Reflectieschermen zijn er in heel veel soorten, vormen, maten en van verschillende merken. Maar welke kun je het beste kopen? We helpen je op weg! Er zijn volledig witte reflectieschermen, schermen met twee verschillende zijdes, maar er zijn ook reflectoren met een speciale omkeerbare hoes waardoor je wel vijf kleuren hebt. Het 'hoofdscherm' is dan transparant en er wordt een hoes met twee kleuren, of zelfs een omkeerbare hoes met vier kleuren meegeleverd. Hieronder lees je welke kleur je waarvoor kunt gebruiken:

Transparant
Een doorschijnende witte reflector zorgt voor zachter licht door het contrast te verminderen. De transparante reflector plaats je tussen de lichtbron en het model in. Dit scherm wordt vooral gebruikt bij fotoshoots op locatie. Daarnaast is het een handig hulpmiddel voor als je wilt gaan flitsen, maar geen softbox bij de hand hebt. Het transparante scherm wordt vaak een 'diffusor' genoemd. In het Engels wordt deze reflector met 'translucent' aangeduid.

Wit
Een wit reflectiescherm is de meest gebruikte reflector, omdat deze zorgt voor een natuurlijke, neutrale weerkaatsing van het licht. Dit is ideaal voor portretten op locatie in de felle zon en bijvoorbeeld voor het maken van headshots in de studio met maar één flitser. Hoe dichterbij je de reflector bij je model of onderwerp houdt, hoe beter het effect ervan zichtbaar is.

Zilver
Een zilverkleurig reflectiescherm versterkt het aanwezige licht én het contrast waardoor kleuren meer helder zijn. Dit scherm kun je goed gebruiken als invullicht wanneer er weinig licht is bij een shoot op locatie. Het effect van een zilveren reflector is heel goed zichtbaar, vooral bij fel daglicht. Plaats de reflector niet te dicht bij je model om te voorkomen dat hij of zij met de ogen gaat knijpen.

Goud
De gouden zijde van een reflector geeft een intens, warm licht. Een goudkleurig reflectiescherm is ideaal bij het maken van portretfoto’s tijdens de zonsondergang of voor het portretteren van modellen met een donkere huidskleur.

Zacht goud
Een zacht gouden reflector heeft een 'zigzag' of 'zebra patroon' van zilver en goud. Het effect van een zacht gouden reflector is minder heftig dan bij een goudkleurige reflector, maar reflecteert meer licht en contrast dan een witte reflector. Dit reflectiescherm gebruik je als invulling wanneer je iets warmere, maar wel natuurlijke huidtinten wilt. Een zacht gouden reflector wordt in het Engels met 'sun yellow' of 'sun silver' aangeduid.

Zwart
De zwarte zijde van een reflectiescherm stopt en absorbeert het licht dat erop valt. Een zwarte reflector is in te zetten om een model van ongewenst licht af te schermen en schaduwen te maken. Dit wordt ook wel 'afvlaggen' genoemd.

Advies over reflectieschermen - 2
Advies over reflectieschermen - 3
Advies over reflectieschermen - 4
Advies over reflectieschermen - 5

Welk formaat reflectiescherm heb ik nodig?

Wanneer je één persoon half totaal fotografeert, oftewel een portret maakt waarbij de benen er niet op staan, dan heb je voldoende aan een medium formaat reflectiescherm met een diameter van circa 80 centimeter. Voor het fotograferen van totaalportret of een foto met twee personen heb je een groter formaat nodig. Hiervoor kun je een ronde reflector met een diameter van zo'n 120 centimeter gebruiken.

Fotografeer je meer dan twee personen? Dan kun je denken aan een groot scherm van 1.5 bij 2 meter. Voor macrofotografie heb je voldoende aan een reflector met een diameter van 30 tot maximaal 60 centimeter, omdat je onderwerpen klein zijn én er vaak weinig ruimte is om een reflector te manoeuvreren. Bij productfotografie zijn deze reflectieschermen ook ideaal.

Hoe bevestig je een reflectiescherm?

Het werken met een reflectiescherm gaat het beste met een assistent die 'm voor je vast kan houden. Heb je geen assistent? Dan kun je ook een lampstatief met een speciale reflectorhouder gebruiken om het scherm te 'fixeren'. In een reflectorhouder kun je het reflectiescherm eenvoudig vast klemmen. Zo’n houder is feitelijk een stang met twee kleine klemmen, waarvan de positie te verschuiven is. Hierdoor kun je de arm voor verschillende formaten reflectieschermen gebruiken. Houdt wel altijd rekening met de wind!

Extra tip

Heb je geen reflectorhouder, maar heb je wel een lampstatief? Dan kun je de lus van het reflectiescherm om het spigot van je lampstatief wikkelen. Doe er vervolgens wat gaffer tape omheen, zet het geheel op de juiste plek en de juiste hoogte neer en je kunt aan de slag! Tijdens het fotograferen kun je met je vrije arm, of met een knie of voet, het scherm een beetje omhoog houden richting je model.

Hoe gebruik je een reflectiescherm?

Voordat je met een reflectiescherm aan de slag gaat, is het handig om te weten hoe licht werkt. De hoek van inval, is namelijk ook de hoek van uitval. Wat houdt dat in? De hoek waarin het licht op de reflector valt, is dezelfde hoek als waarin het licht weer van het scherm af wordt gekaatst. Door een beetje met het scherm te bewegen terwijl je 'm op je model richt, zie je precies wanneer deze het meeste effect heeft. De goede hoek vinden is echt essentieel voor je belichting. Dit is niet moeilijk, maar vergt de eerste keer wat oefening.

Op welke afstand gebruik je een reflectiescherm?

Hoe dichter je de reflector bij je onderwerp houdt, hoe meer licht er op je onderwerp komt en hoe beter het effect zichtbaar wordt. Licht neemt tenslotte af naarmate het meer afstand moet overbruggen. Houdt daarom rekening met de afstand tussen het reflectiescherm en je onderwerp. Soms is het al voldoende om de schaduwen een klein beetje op te lichten en moet je het scherm dus verder van je onderwerp houden. Probeer het maar eens!

Hoe kun je een rond reflectiescherm opvouwen?

Het is niet moeilijk om een reflector op te vouwen, wel moet je er een klein handigheidje in krijgen en wat kracht zetten. Als je het scherm eenmaal een bepaalde kant op draait, valt de reflector al snel in zijn gevouwen vorm terug en kun je 'm makkelijk met je meenemen. Volg de hieronder genoemde stappen op om een reflectiescherm in te vouwen:

  1. Houdt het scherm rechtop voor je lichaam vast met je handen halverwege het scherm
  2. Plaats links je duim aan de voorzijde van het scherm en plaats je andere vingers juist aan de achterkant van de reflector
  3. Plaats rechts je duim aan de achterzijde van het scherm en plaats de rest van je vingers aan de voorkant van de reflector
  4. Maak gelijktijdig een draaiende beweging met allebei je handen terwijl je het reflectiescherm stevig vasthoudt: je rechterhand draai je van jezelf af en je linkerhand draai je naar jezelf toe
  5. Breng je handen wat meer naar elkaar toe terwijl je het scherm opvouwt
  6. Het reflectiescherm gaat als vanzelf weer in elkaar, maar bij een nieuwe reflector kost het wat meer kracht dan bij een scherm dat al regelmatig gebruikt is
Advies over reflectieschermen - 8
Advies over reflectieschermen - 9
Advies over reflectieschermen - 10

Dit heb je nodig

Een eigen thuisstudio maken?
Een eigen thuisstudio maken?
Wil je thuis professionele foto’s maken in een eigen fotostudio? Hier vind je een lijst met wat je nodig hebt en lees je handige tips.
Lees meer
Langer doen met je achtergrond?
Langer doen met je achtergrond?
Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk met een rol achtergrondpapier kunnen doen in je studio. Lees deze 6 handige tips!
Lees meer