Thuisstudio maken? Dit heb je nodig!

Wil je thuis professionele foto’s maken in een eigen fotostudio? Hier vind je een lijst met de spullen die je nodig hebt om een thuisstudio te maken én lees je nuttige tips voor het fotograferen van portretten, producten, huisdieren en newborns.

> Bekijk complete studiosets

Wat heb je nodig?

Er zijn een aantal dingen die je écht nodig hebt voor het maken van een eigen fotostudio. Je kunt bijvoorbeeld niet zonder licht (flitsers of continu verlichting), een lampstatief en een achtergrond. Houd er rekening mee dat de achtergrond en een opstelling met meerdere lampen soms best wat ruimte in beslag kan nemen. Kijk dus ook naar de ruimte die je beschikbaar hebt en pas hier je spullen op aan.

Studiolampen

In een studio heb je licht nodig om je onderwerp te belichten. Je kunt kiezen uit continu licht of flitslicht. Continulampen staan ook wel bekend als ‘daglicht lampen’. Van beide varianten zijn er losse lampen en complete sets te koop. Bij complete startsets worden er meestal lampstatieven, softboxen, een triggerset en een opbergtas meegeleverd.

Bekijk studiolampen

Lampstatieven

Voor elke lamp of flitser heb je een lampstatief nodig. Hiermee kun je de juiste positie van het licht bepalen. Let bij het kopen van een lampstatief op de minimale hoogte, de maximale hoogte en het draagvermogen van het lampstatief. Gebruik je een groot formaat of zware lichtvormer op de lamp? Dan is het verstandig om een zandzak erbij te kopen en die op een statiefpoot te leggen om wat tegengewicht te geven.

Bekijk alle lampstatieven

Licht accessoires

Om het licht naar jouw wens te krijgen, zijn er lichtvormers koop. Denk aan een reflector, softbox, paraplu, snoot, kleurenfilter, kleppenset of een grid. Elke lichtvormer heeft een eigen effect op het licht. Ter aanvulling is een reflectiescherm een hele handige accessoire voor het oplichten van schaduwen bij portretten of productfotografie.

Bekijk studio accessoires

De juiste achtergrond

Je kunt kiezen uit een achtergronddoek of uit twee soorten achtergrondrollen: papieren rollen of vinyl rollen. Papieren rollen zijn relatief licht, goedkoper en in allerlei kleuren verkrijgbaar. Het nadeel van een papieren rol is dat de rol sneller kan kreuken, vies wordt of beschadigd. Vinyl rollen zijn goed schoon te maken en gaan langer mee dan een papieren rol, maar het nadeel is dat ze een reflectie kunnen geven en naast zwaar, ook wat duurder zijn.

Heb je geen ruimte voor het opzetten van een achtergrondsysteem en achtergrondrollen? Dan is een opvouwbare oftewel 'collapsible' achtergrond wat voor jou! Deze schermen kun je compact bergen. Een opvouwbare achtergrond kun je uitgeklapt makkelijk tegen een muur aanzetten.

Collapsibles | Papieren rollen | Vinyl rollen | Achtergrond doeken

Achtergrondsysteem

Een achtergrondsysteem is de basis voor het ophangen van een achtergrondrol of een achtergronddoek. Er bestaan verschillende systemen voor achtergronden. Je kunt kiezen uit een set met twee statieven en een dwarsligger of gaan voor een systeem met permanente haken voor aan de muur of het plafond.

Bekijk achtergrondsystemen

Gaffer tape

Gaffer tape is onmisbaar in een studio! Het is speciaal tape dat sterk is, maar toch makkelijk loslaat en geen lijmresten achterlaat na het verwijderen. Dit tape is ideaal om een uitgerolde achtergrond vast te plakken aan de vloer. En met een klein stukje tape zorg je ervoor dat een opgerolde achtergrondrol, niet meer uitrolt wanneer je ‘m opbergt.

Bekijk gaffer tape

Klemmen

Een klem is een veelzijdige accessoire voor studiofotografen. Met twee klemmen kun je een uitgerolde achtergrond fixeren en voorkom je dat de rol verder afrolt tijdens het fotograferen. Ook zijn de klemmen handig voor het ophangen van achtergronddoeken en voor het vasthouden van reflectieschermen.

Reserveonderdelen

Het is slim om reserveonderdelen te hebben voor het geval dat er tussendoor iets stuk gaat. Je kunt het onderdeel vervangen en snel weer verder gaan met fotograferen. Lampen en flitsbuizen gaan in de regel heel lang mee, maar ze hebben een beperkte levensduur. Denk aan een reserve bolletje voor je daglichtlampen en het instellicht of een flitsbuis voor je flitser.

Dit wil je thuis in je studio hebben

Handig voor portretfotografie

Je kunt al veel verschillende portretten maken met maar één flitser en twee lichtvormers: een softbox en een paraplu. Een reflectiescherm is dan een onmisbare accessoire waarmee je schaduwen kunt oplichten. Gebruik daarvoor een lampstatief met een speciale houder voor een reflector. Een tweede flitser kun je inzetten als accentlicht op het model of om de achtergrond te belichten.

Bekijk reflectieschermen | Bekijk reflectorhouders

Handig voor productfotografie

Voor het fotograferen van producten heb je niet perse een achtergrondsysteem en een achtergrondrol of achtergronddoek nodig. Voor het vrijstaand fotograferen van een kleiner product heb je vaak al voldoende aan een opnametafel en wat lampen. Ook zijn er draagbare fotostudio’s te koop voor kleinere onderwerpen zoals handgemaakte producten of sieraden. Deze mini studio’s worden veel gebruikt door mensen met een eigen webshop. Een portable fotostudio is compact, makkelijk mee te nemen en wordt zeer compleet wordt geleverd.

Bekijk producttafels en mini-studio’s

Handig voor huisdierfotografie

Dieren kunnen natuurlijk schrikken van de flitsen. Wil je huisdieren gaan fotograferen? Koop dan continulampen in plaats van studioflitsers. Het voordeel van werken met continue licht is dat je niet hoeft te flitsen en dat het licht heel erg natuurlijk is. Je ziet meteen wat het licht doet en hoe het er uit zal zien op de foto. Wat je ziet, is wat je krijgt!

Bekijk continu verlichting

Handig voor newbornfotografie

Voor de rust is het verstandig om niet te flitsen bij baby’s, maar om te werken met continu licht. Kies voor een grote softbox om het licht zacht te maken en gebruik eventueel een reflector om schaduwen op te lichten. Koop een grote zitzak als basis voor de ondergrond zoals een mooie deken of achtergronddoek. De baby kan daar veilig en comfortabel liggen én ligt meteen wat hoger. Zo kun je makkelijker foto’s maken vanuit een lager standpunt.

Bekijk accessoires voor newbornfotografie

Bekijk de meest populaire studiosets

Meer lezen?

Alles over reflectieschermen
Alles over reflectieschermen
Een reflector is een handige accessoire! Leer over het oplichten van schaduwen, het tegenhouden én verzachten van licht.
Lees meer
Welke studioflitser moet ik kopen?
Welke studioflitser moet ik kopen?
Welke flitser past er bij jou en waar moet je op letten bij het kopen van een studioflitser? Op deze pagina staat alles uitgelegd!
Lees meer