Welke studioflitser moet ik kopen?

Een studioflitser kopen? Je kunt kiezen uit losse flitskoppen en complete studio flitssets. Maar welke flitser past er bij jouw fotografie en waar moet je precies op letten bij het kopen van een studioflitser? Op deze handige adviespagina staat alles uitgelegd!

Bekijk alle flitsers

Wat is een studioflitser?

Een studioflitser is een krachtige flitser die je gebruikt voor het fotograferen in de studio of op locatie. Je kan hem vanaf je camera aansturen met een zender en hebt de volledige controle over het licht. Bijvoorbeeld over de intensiteit van het licht, hoe het licht er uit ziet en waar het licht valt. Op de voorkant van een studioflitser kun je speciale accessoires plaatsen om het licht naar jouw wens vorm te geven. Bekende fabrikanten van studio apparatuur zijn Broncolor, Elinchrom, Falcon Eyes, Godox en Profoto.

Waar moet je op letten bij het kopen van een flitser?

Natuurlijk is je budget een grote factor, maar het allerbelangrijkste is dat je een studioflitser koopt die qua mogelijkheden aansluit bij wat jij wilt fotograferen en waar je de komende jaren mee vooruit kunt. Er zijn een aantal punten waar je op let bij het kopen van een flitser:

Het vermogen
Het vermogen van een studioflitser wordt uitgedrukt in wattseconde. Een 1000Ws is krachtiger dan een flitskop van 250Ws. In een thuisstudio is een flitser van 1000Ws waarschijnlijk te veel van het goede. Houd er rekening mee dat het vermogen van een flitser op ISO 100 gemeten is. Wanneer jij je camera op ISO 200 zet, verdubbel je het licht dat binnenkomt in de camera. Daardoor kan een 100Ws flitser met een zoomreflector al krachtig genoeg zijn voor wat jij ermee wilt doen!

Beginnende fotografen starten vaak met flitsers van 250Ws of 500Ws omdat deze veelzijdig zijn én scherp geprijsd zijn. Met twee flitsers van 250Ws kun je een half totaal portret maken en kleine objecten goed belichten. Voor een portret van top tot teen, een foto van twee personen en grotere onderwerpen heb je twee flitsers van 500Ws nodig. Het vermogen moet écht passen bij jouw soort fotografie. Fotografeer je vaak buiten? Dan heb je vaak een meer krachtige flitser nodig om de zon als lichtbron ‘uit te sluiten’.

Regelbaarheid
Het is niet altijd nodig om op vol vermogen te flitsen, een portret zacht inflitsen kan ontzettend mooi zijn! De kracht van een flitser kun je daarom instellen en dit wordt de regelbaarheid genoemd. Wanneer je een flitser op minimaal 1Ws en maximaal 500Ws kunt instellen, heb je een enorm bereik tot je beschikking. Het vermogen van een flitser kun je bijvoorbeeld instellen in stappen van 1/3e, 1/2e of hele stops. Dit kan per studioflitser anders zijn. Kijk niet alleen naar hoe hard een flitser kan flitsen, maar vooral ook naar hoe zacht de kop kan flitsen.

Het instellicht
Het instellicht of de instellamp, is een continu licht dat je naar wens kunt in- of uitschakelen. Dit gebruik je om te zien hoe het licht op je onderwerp valt. Niet bij alle flitsers is het instellicht even sterk. Wat duurdere flitsers hebben een sterkere instellamp. De sterkte van de instellamp is bovendien niet bij elke flitser regelbaar. Als je het instellicht graag harder of zachter wilt zetten, is dit iets waar je op moet letten. Bij sommige flitsers gaat de intensiteit van het instellicht automatisch mee omhoog of omlaag wanneer je het vermogen van de flitser aanpast. Dit wordt proportioneel instellicht genoemd.

Flits oplaadtijd
Een flitser moet, na het afgeven van een flits, ‘opladen’ voordat je nog een keer kan flitsen. Werk je op vol vermogen, dan duurt dit natuurlijk langer dan wanneer je werkt op een lager vermogen. Niet elke flitser is even snel met het tussentijds opladen. Duurdere merken hebben flitsers met een merkbaar snellere oplaadtijd waardoor je sneller achter elkaar kan fotograferen.

Flitssnelheid
Een flits is snel voorbij. Maar de ene flitser kan het licht sneller leveren dan een flitser van een ander merk, zelfs als deze twee flitsers even krachtig zijn qua vermogen. Het verschil kun je zelf niet waarnemen, maar je camera wel. Beeld je eens in dat je een golfbal laat vallen en daar een foto van maakt? Bij een ‘langzame’ flits is de golfbal net niet helemaal scherp en bij een ‘snelle’ flits, is de bal zo scherp dat je de afzonderlijke putjes van de bal kunt tellen. Fotografeer je veel bewegende of snelle onderwerpen, dan heb je een flitser nodig met een korte flitsduur. Er bestaan zelfs flitsers met speciale ‘freeze’ modi voor dit soort snelle momenten.

De kleurechtheid
Hoe korter een lamp flitst, hoe meer kleurecht een foto is. Tragere flitsers zijn vrij warm van kleur omdat deze een nagloed hebben. Dat geeft wat onscherpte in de foto. Er is wat betreft flitssnelheid en kleurtemperatuur zeker een verschil tussen goedkope en duurdere studioflitsers.

Handig om te weten

Zet de witbalans van je camera op ‘flitslicht’ of stel de witbalans handmatig in op 5500K als je gaat fotograferen. Zo weet je zeker dat de serie foto’s die je maakt, gelijk is qua witbalans. De witbalans is goed te corrigeren in de nabewerking als je in RAW fotografeert. Maar hoe minder je hoeft na te bewerken, hoe fijner natuurlijk!

Soort behuizing
Een flitskop wordt warm tijdens het gebruik. Meestal hebben flitsers met een wat lager vermogen een behuizing van kunststof zonder een geïntegreerde koeling voor het afvoeren van de warme lucht. De behuizing is kwetsbaarder en je moet deze lampen goed laten afkoelen voordat je de lichtset opruimt.

Wat meer professionele flitsers hebben of flitsers met een hoger vermogen hebben meestal een metalen behuizing met een eigen motorkoeling. Wanneer je veel reist met je apparatuur is het aan te raden om voor een flitskop te gaan die tegen een stootje kan.

Voeding
De meeste studioflitsers werken op netstroom. Wanneer je ze wilt gebruiken op locatie heb je dus een stopcontact nodig. Als je veel op locatie fotografeert, is het handiger om te kijken naar portable flitsers. Die flitssets werken niet op stroom, maar met een generator of een verwisselbare li-ion accu. Het voordeel van een generator is dat je daar meerdere lampen op kunt aansluiten. Het voordeel van een flitskop die werkt op een li-ion accu, is dat je volledig snoerloos kunt werken.

Bekijk portable flitsers | Bekijk portable sets

Extra functies van studioflitsers

De hierboven genoemde punten zijn voor elke fotograaf belangrijk om naar te kijken, maar net zoals bij camera’s zijn hebben sommige studioflitsers extra functies zoals de ondersteuning van TTL en hoge snelheid synchronisatie. Het is handig om te begrijpen wat deze toevoegingen voor jou als fotograaf kunnen betekenen.

Ondersteuning voor TTL

Een studioflitser moet je handmatig instellen, maar steeds meer flitskoppen hebben TTL. Deze afkorting staat voor de ‘Through The Lens’ techniek. Het vermogen van de flitser wordt automatisch aangepast aan de hand van de lichtmeting van je camera. Met TTL kun je ontzettend snel werken op locatie: je zet de flitser neer, maakt een testfoto, past de camera instellingen naar wens aan en maakt nog een testfoto. Daarna pas je in de camera de flitsbelichtingscompensatie naar boven of naar beneden aan, óf zet je de flitsers om naar handmatig om ze wat bij te stellen en je kunt aan de slag!

High-Speed Synchronisatie of Hypersync

Er bestaan flitsers die Hypersync of High-Speed Sync oftewel ‘Hoge snelheid synchronisatie’ ondersteunen. Met HSS of HS kun je flitsfotografie combineren met extreem korte of snelle sluitertijden op je camera. Daarmee kun je het bestaande licht compleet buitensluiten, zelfs wanneer je buiten aan het werk bent. Dit is nuttig als je bewegingen wilt bevriezen of toch met een groot diafragma wilt werken op het midden van een zonnige dag.

Hoeveel lampen heb je nodig?

Het aantal studioflitsers dat je nodig hebt, is afhankelijk van wat je wilt bereiken en wat je wilt qua look en feel. Het vrijstaand fotograferen van een object kun je met behulp van twee flitsers, maar ook met drie flitsers doen. Voor het maken van een portretfoto kun je al heel goed uit de voeten met één flitser en heb je over het algemeen nooit meer dan drie lampen nodig. Begin met een enkele lamp en bouw de opstelling daarna verder uit om zo goed te zien wat elke flitskop doet. In een setup met drie flitsers heb je als voorbeeld een hoofdlicht, een accentlicht (haarlicht of rim light) en de derde is voor het belichten van de achtergrond of het zachtjes oplichten van wat schaduwen.

Hoe stuur je een studioflitser aan?

Om je flitser aan te sturen heb je een triggerset nodig die bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender plaats je op de hotshoe van je camera en de ontvanger sluit je aan op de flitser. Het is belangrijk om vooraf te controleren dat de trigger en de receiver op hetzelfde kanaal staan.

Sommige studioflitsers hebben een ingebouwde ontvanger of een optische ontvanger. Bij flitsers met een optische ontvanger, heb je alleen een zender nodig. Wanneer je de hoofdflitser triggert, gaan de andere flitsers mee. Dit wordt ‘slave’ genoemd. Flitsers met een optische ontvanger gaan ook mee als er flitsers van andere merken getriggerd worden.

Handig om te weten

Werk je optisch en gaan de flitskoppen niet af? Dan kan dit zijn doordat er te weinig verschil is tussen het omgevingslicht en de flitsers om het signaal te ontvangen. Zet altijd andere aanwezige lampen uit en werk alleen met het instellicht van de studioflitsers.

Accessoires voor studioflitsers

Net zoals een camera een aparte vatting heeft voor een objectief, heeft een studioflitser een speciale aansluiting voor het bevestigen van lichtvervormers zoals een reflector, een softbox of een snoot. De meeste merken hebben een eigen aansluiting voor accessoires waardoor de lightshapers niet universeel uitwisselbaar zijn. Kijk bij het aanschaffen van een flitser of het merk voldoende accessoires biedt voor jouw fotografie, of dat je lightshapers van een ander merk kunt kopen met dezelfde soort aansluiting.

Alles over reflectieschermen
Alles over reflectieschermen
Een reflector is een handige accessoire! Leer over het oplichten van schaduwen, het tegenhouden én verzachten van licht.
Lees meer
Een eigen thuisstudio maken?
Een eigen thuisstudio maken?
Wil je thuis professionele foto’s maken in een eigen fotostudio? Hier vind je een lijst met wat je nodig hebt en lees je handige tips.
Lees meer