Hoe gebruik je de Blackmagic ATEM Mini tijdens een livestream?

Wil jij een livestream maken met een productie met meerdere camera's? Dan zijn de Blackmagic ATEM Mini producten handig om te gebruiken. Op deze pagina staat stap voor stap uitgelegd hoe je deze switchers kunt gebruiken.

Bekijk alle Blackmagic ATEM Mini's

Hoe stel je de switcher in?

Stap 1: Sluit stroom aan

De eerste stap is het aansluiten van de voeding met behulp van de meegeleverde voedingsadapter. Ook de meeste 12 Volt voedingen werken prima, dit kan zelfs met een 12 Volt V-mount batterij zijn. Gebruik hiervoor de juiste D-tap naar DC kabel.

Stap 2: Aansluiten van de monitoring

Standaard zie je op de HDMI-output het geselecteerde input signaal. Als je een ATEM Mini Pro of Extreme gebruikt, kun je kiezen voor een multiview beeld. Zorg ervoor dat je op de M/V-knop drukt bij de selectie van de video-uitgang. Nu kan je al je bronnen zien.

Stap 3: Plug je videobronnen in

Sluit vervolgens je HDMI-camera's en computers aan op de HDMI-ingangen van de Blackmagic ATEM Mini. Dit geeft je de mogelijkheid om tussen vier of acht verschillende videobronnen, afhankelijk van je model, te schakelen bij het maken van het livestream programma. Alle HDMI-ingangen zijn standaard geconverteerd, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de video-instellingen!

Stap 4: Verbind je computer

Als je streamt, dan gebruiken alle modellen de USB-output net als een webcam. Sluit eerst de USB kabel aan op een computer. Je computer zal de ATEM Mini herkennen als een webcam en je kunt hem vervolgens selecteren als de webcam bron in je streaming software, zoals YouTube of Skype.

Stap 5: Video streamen

Skype is een goede app om een livestream te testen. Je kunt Skype voor de ATEM Mini configureren door in de audio- en video-instellingen Blackmagic Design als de video- en audiobronnen te kiezen. Je ziet de Blackmagic ATEM Mini video in het voorbeeldvenster en je kunt gaan streamen!

Schakelen tussen effect overgangen

Zodra je de camera's hebt aangesloten, kun je beginnen met het schakelen van je programma. Om over te schakelen met een video-effect, druk je op AUTO zodat de invoer knoppen een mooie overgang gebruiken.

Omdat knippen de populairste overgang is, zijn er speciale knoppen voor knippen en automatische overgangen. Met de knoppen boven de knop AUTO kun je het type automatische overgang wijzigen. Je kunt kiezen tussen mix, dip, DVE push, DVE squeeze, en verticale en horizontale wipes. Natuurlijk zijn er nog veel meer overgangen beschikbaar als je de speciale ATEM Software Control gebruikt.

Kiezen voor de juiste overgang

Voordat je je eerste programma maakt, is het de moeite waard om na te denken over de soort overgangen die beschikbaar zijn. Vanuit creatief oogpunt kan een mix overgang heel elegant aanvoelen, omdat het beeld geleidelijk van de ene bron in de andere overgaat, terwijl langzamere mix overgangen dromerig en zacht kunnen aanvoelen. Een wipe overgang beweegt een lijn over de oorspronkelijke bron die de volgende bron onthult. Afhankelijk van de hoeveelheid zachte rand die je instelt in de veeg parameters creëer je een gevoel. Je kunt zelfs een wipe met een rand instellen die een kleur of zelfs live video gebruikt. DVE-overgangen zijn erg leuk en ze bewegen het hele beeld tijdens de overgang, dus ze kunnen gek en spannend aanvoelen, waardoor ze perfect zijn voor kindershows!

Een beeld plaatsen in beeldoverlay

De optie picture in picture zet een video in een klein kader dat je over de hoofdbron kunt plaatsen en aanpassen. Hiervoor gebruik je de digital video effects processor, of DVE. De DVE gebruikt ingang 1 als standaard bron, dus als je bijvoorbeeld een game via Twitch streamt en je reacties meteen wilt laten zien, dan sluit je de camera aan op ingang 1. Zorg er hier voor dat je spelconsole een van de andere ingangen gebruikt. Om picture in picture in te schakelen, selecteer je het op het bedieningspaneel. De Blackmagic Atem Mini kan keyen, bijvoorbeeld bij het gebruik van een green screen. Het is belangrijk dat je deze key functie, in het geval van deze picture in picture instelling uitzet. Je vindt de knoppen om de positie van de DVE in te stellen op het paneel. Je kunt eventueel de positie en de randen volledig aanpassen met behulp van ATEM Software Control.

Een voice over in je uitzending

Als je een verhaal wilt vertellen of commentaar wilt toevoegen aan je livestream productie, sluit dan een microfoon aan op een van de 3.5mm microfooningangen. Of gebruik twee microfoons voor het uitzenden van interviews, zodat je afzonderlijk kunt regelen hoe luid of stil ze zijn.

Boven elke video-ingang knop bevinden zich de kleinere audio bedieningsknoppen waarmee je iedere audiobron kunt in- en uitschakelen. Er bestaan vele soorten microfoons, zoals kleine, draadloze dasspeld microfoons waarmee de presentator zich vrij kan bewegen zonder kabels, of grotere bureau-microfoons voor presentatoren. Ook kun je een podcast setup direct aansluiten op de Atem Mini als je je podcast met meerdere camera’s wil opnemen.

Beelden vooruit kijken

De HDMI-uitgang van de Blackmagic ATEM Mini kan worden gewijzigd en op professionele switchers wordt dit een aux-uitgang genoemd. Je kunt een computer diavoorstelling en een projector doorlussen via een ATEM Mini, zodat je de diavoorstelling als één van je bronnen kunt gebruiken. Je kunt preview out selecteren en de switcher instellen op programma / preview switching, zodat je shots kunt bekijken voordat je het online zet. Op de ATEM Mini Pro modellen kun je zelfs een multiview out selecteren voor volledige multi-camera monitoring. Als je gameplay uitzendt, kan ingang 1 worden ingesteld op nul latentie waardoor de ATEM Mini kan worden doorgelust tussen de console en de monitor van de gamer.

Je live-uitzending opnemen

Je kunt de live-uitzending opnemen via de HDMI-uitgang en recorders zoals de Blackmagic Video Assist, zodat je de livestream later kunt uploaden. Je hoeft alleen maar een USB-schijf aan te sluiten en vervolgens op record te drukken op het frontpaneel. De ATEM Mini Pro en Extreme ondersteunen ook opname op meer dan één USB-schijf, zoals een Blackmagic MultiDock. Zo kun je blijven opnemen op een tweede schijf wanneer de eerste schijf vol raakt.

Video streamen via Ethernet

Als je wilt livestreamen en je hebt de Pro of Extreme modellen, kun je rechtstreeks streamen via de ethernetverbinding. Zodra je ethernet met het internet hebt verbonden, moet je eerst een streamingsleutel aanvragen bij de streamingdienst. Op de pagina output palet van de ATEM Software Control switcher selecteer je de streaming service en de server die je wilt gebruiken. Kies de server die het dichtst bij je locatie is en voert de streaming key in. Kies voor de hoogste kwaliteit, tenzij je een snelheid beperkte internettoegang hebt. Druk op de on-air toets op het paneel en nu zou je het programma live moeten zien op de streamingdienst. Op de Pro en Extreme modellen kan je jouw streaming status zien in de multiview.

Als je de Blackmagic Pocket Cinema camera'’ hebt, dan kun je deze besturen als studio camera's vanaf de Blackmagic ATEM Mini. Video en bediening gaat via de HDMI-aansluiting, dus sluit eerst de camera's aan. Nu kun je naar de ATEM Software Control Camera pagina gaan om een CCU stijl interface te krijgen waar je jouw camera's kunt aanpassen. Beweeg de hoofdregelaar van de CCU omhoog en omlaag om de diagrafma te regelen en van links naar rechts om het zwartniveau aan te passen. Er zijn knoppen voor kleurtint om de camera's te balanceren. Bovendien kun je de focus, versterking en sluitertijd van de camera instellen. Voor toegang tot DaVinci kleurcorrectie selecteer je het DaVinci pictogram om het volledige kleurenwiel van de primaire corrector te openen.

Zelf video livestreamen?
Zelf video livestreamen?
Wil jij zelf een video livestream opzetten? Op deze pagina staat uitgelegd met welke apparatuur en accessoires je dat kunt doen!
Lees meer
Welke microfoon moet ik kopen?
Welke microfoon moet ik kopen?
Het geluid van een video is heel belangrijk. Waar let je op bij het kopen van een microfoon en wat voor microfoons zijn er?
Lees meer