Wanneer gebruik je welk statief?

Een statief gebruik je om je camera te ondersteunen. Maar voor het maken van landschapsfoto's gebruik je een ander statief dan voor het maken van macrofoto's of toffe video's. Wanneer gebruik je nu welk soort statief?

Landschapsfotografie

Voor landschapsfotografie heb je een robuust statief nodig dat snel en eenvoudig in te stellen is. Je hebt als landschapsfotograaf te maken met wind, water en ongelijke ondergronden. Daarom moet je statief overal op berekend zijn én je moet 'm goed schoon kunnen maken. Kies daarom voor een robuuste tripod met een balhoofd óf een drieweg-kop en poten met een draaivergrendeling.

Bekijk alle tripods voor landschapsfotografie

Macrofotografie

Bij macrofotografie kan de kleinste beweging of trilling onscherpte veroorzaken. Je wilt een stabiel statief, dat ook nog eens laag bij de grond kan. Een tripod zonder middenkolom kun je dicht bij de grond gebruiken. Er bestaan zelfs statieven met een omkeerbare middenkolom én statieven waarbij je de middenkolom overdwars op de poten kunt monteren. Wil je macrofoto's maken? Kies dan voor een speciaal macro-statief!

Bekijk statieven voor macrofotografie

Reisfotografie

Speciaal voor fotografen die veel reizen, zijn er extra lichte statieven. Een reisstatief is over het algemeen erg licht en compact op te bergen. Hoe kleiner en lichter het statief is, hoe makkelijker je hem mee kunt nemen tijdens het reizen, een wandeling of een hike. Een nadeel is dat een reisstatief gemiddeld iets minder hoog is en wat minder draagvermogen heeft. Let bij het kopen van een statief voor op reis op de transportlengte! Het merk MeFoto heeft hele mooie statieven voor je volgende reis.

Bekijk alle reis statieven

Sportfotografie

Voor het fotograferen van sporten gebruik je vaak zwaardere telelenzen. Daarnaast moet je flexibel zijn en je onderwerp goed en snel kunnen volgen. Met een driepoot-statief ben je daar vaak te beperkt voor. Daarom is een monopod voor sportfotografie een echte uitkomst. Een monopod is gemakkelijk mee te nemen en wordt ook wel een 'eenpootstatief' genoemd. Er bestaan tripods waarbij het mogelijk is om één van de statiefpoten los te draaien en die te transformeren tot een monopod. Zo heb je het beste van beide werelden!

Bekijk de monopods

Fotograferen in de studio

Een kolomstatief, ook wel een zuilstatief genoemd, is een professioneel statief dat in grote studio’s wordt gebruikt. Een kolomstatief is extreem groot, zwaar en stevig, maar soepel in gebruik. Het is daardoor een betrouwbare basis om mee te werken. Je kunt het statief zeer precies instellen en door het hoge draagvermogen is een kolomstatief uitermate geschikt voor zwaardere apparatuur. Daarnaast kun je in de studio natuurlijk prima gebruik maken van een tripod statief. Je hoeft dan niet op het gewicht te letten omdat hij toch vaak op dezelfde plek blijft staan. Een zware aluminium versie voldoet vaak prima.

Video-opnames

Het maken van video’s luistert technisch heel nauw. Er zijn verschillende opties wat betreft het vastzetten of stabiliseren van je camera. Ga je voor een traditioneel videostatief? Kies dan voor een tripod met een vloeistof kop. Daarmee kun je hele soepele bewegingen maken tijdens het filmen.

Stabilizers
Een stabilizer is een handzame accessoire waarmee je uitstekend vanuit de hand kunt filmen terwijl je zelf in beweging bent. Trillingen en bewegingen worden opgevangen en gecorrigeerd zodat je een vloeiend en scherp eindresultaat hebt. Bij de meeste stabilizers wordt de camera over meerdere assen gestabiliseerd. Stabilizers zijn er voor je telefoon, camera en zelfs voor professionele videocamera's.

Bekijk de stabilizers

Sliders
Een track of videoslider is feitelijk een rails waar je een statiefkop op kunt zetten. Een slider heeft een hoog draagvermogen en stelt je in staat om vloeiende video-opnames te maken terwijl de camera vanaf het ene punt, naar het andere punt op de slider beweegt. Het tempo daarvan bepaal je zelf. De rail kun je op pootjes en vaak ook op een statief plaatsen.

Bekijk de tracks en gliders

Meer lezen over statieven?

Welk statief moet ik kopen?
Welk statief moet ik kopen?
Wat voor statief is geschikt voor jou als beeldmaker? Is een tripod of een monopod handiger? En welke soorten statieven bestaan er?
Lees meer
Hoe maak je een statief schoon?
Hoe maak je een statief schoon?
Statiefpoten rusten op gras, in het zand en soms zelfs in het water. Maak alle onderdelen van je statief daarom regelmatig schoon!
Lees meer