Welk statief moet ik kopen?

De meeste fotografen hebben een statief in hun uitrusting, want een statief ondersteunt je camera en houdt hem stil bij het maken van een foto of video. Maar welk type statief is geschikt voor jou? En welke statieven zijn er? Dat ontdek je op deze pagina!

Tripods

De 'gewone' tripod is het meest populaire type statief en wordt ook wel een 'driepoot' of een 'driepootstatief' genoemd. Een tripod gebruik je bijvoorbeeld voor landschapsfotografie, het maken van zelfportretten en foto’s met een lange sluitertijd. Ben je op zoek naar een allround statief? Kies dan voor een tripod!

Bekijk alle tripods

Monopods

De monopod is een eenpootstatief waarmee je een extra steuntje hebt en toch flexibel blijft. Ook is het makkelijk om een bewegend onderwerp te volgen met je camera vanaf waar jij staat. Een monopod blijft niet zelfstandig staan, maar heeft als voordeel dat hij snel op te zetten is. Dit eenpootstatief is populair onder sport- en natuurfotografen.

Bekijk alle monopods

Mini-statieven

Een mini-statief is een klein statief die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Deze statieven zijn handig voor op reis, tijdens een wandeling of als tafelstatief. Omdat deze statiefjes niet in hoogte verstelbaar zijn moet je hem op een slimme plek neer zetten. Er bestaan zelfs mini-statieven met flexibele poten die je om een leuning, poot of tak kunt klemmen.

Bekijk alle mini-statieven

Selfie-sticks

De selfie-stick is een handige accessoire voor je smartphone of action cam. Met een selfie-stick maak je makkelijk foto’s van jou en je vrienden of maak je een vlog tijdens een dagje uit. Een selfie-stick is heel klein en makkelijk in gebruik. Bovendien kun je jezelf in volle vaart filmen met een action cam.

Bekijk alle sefie-sticks

Videostatieven

Een videostatief is speciaal ontworpen voor gebruik met videocamera's. Het belangrijkste verschil tussen een foto- en videostatief zit 'm in de statiefkop. Een videokop is gevuld met speciale vloeistof voor het dempen van trillingen en het vertragen van eventuele bewegingen die je met de kop maakt tijdens het filmen. Dit resulteert in soepele videobeelden zonder schokken.

Bekijk alle videostatieven

Stabilizers

Met een stabilizer maak je zelfs uit de hand vloeiende beelden. Stabilizers zijn er voor je smartphone, spiegelreflexcamera en zelfs voor professionele videocamera's. Een stabilizer, of ook wel gimbal compenseert ongewenste camerabewegingen en zorgt voor soepele beelden. Ze zijn perfect om tijdens het lopen, skiën of rijden mooie beelden te maken.

Bekijk alle stabilizers | Bekijk stabilizers voor GoPro

Schouderstatieven en rigs

Schouderstatieven en rigs zijn geschikt voor professionele videomakers. Een schouderstatief leunt letterlijk op je schouders met één of twee beugels. Hierdoor heb je veel stabiliteit en omdat je minder gewicht hoeft te tillen met je handen, krijg je minder last van je handen én kun je langer achtereen filmen.

Met een rig heb je allerlei uitbreidingsmogelijkheden voor accessoires zoals verschillende handgrepen, een externe monitor, videolamp of een follow focus systeem. Een rig is vanuit de basis naar jouw wensen op te zetten. Je kunt ermee filmen vanuit de hand, vanaf je schouder of het geheel bevestigen op een statief.

Bekijk alle schouderstatieven en rigs

Dolly’s

Een dolly is een soort van mini skateboard met speciale wielen, dat is ontworpen om vloeiende horizontale camerabewegingen te creëren. Monteer je camera op de dolly en je kunt de dolly met de hand verplaatsen. De meeste dolly’s kunnen niet alleen rechtdoor, maar ook in bochten rijden.

Bekijk alle dolly’s

Tracks en gliders

Om een strakke volgbeweging in je opname te krijgen heb je een track of glider nodig, ook wel 'camera slider' genoemd. Een slider is gemakkelijk op te zetten en kan behoorlijk wat gewicht dragen. Met een slider kun je ook een timelapse creëren met een bewegend camerastandpunt.

Bekijk alle tracks en gliders

Cranes

Een crane is een bewegende kraan waar je je camera op kunt plaatsen. Je ziet hem vaak op grote festivals boven het publiek. Als tegenhanger van je camera worden er gewichten gebruikt. Hierdoor krijg je beelden die ongekend stabiel zijn. Je kunt de arm zelf bewegen tijdens het opnemen. Met een crane heb je een dan ook een grote reikwijdte en kun je heel soepel opnames vanuit meerdere hoeken maken, ideaal voor het produceren van professionele video’s!

Bekijk alle cranes

Meer lezen over statieven?

Wanneer gebruik je welk statief?

Wanneer gebruik je welk statief?

Een statief of monopod gebruik je om je camera te ondersteunen. Maar wanneer gebruik je nu welk soort statief?

> Lees verder

Waar let je op bij het kopen van een statief?

Waar let je op bij het kopen?

Welk materiaal kies je en welke belastbaarheid heb je nodig? Wij helpen je met het maken van de juiste keuze.

> Lees verder