De meeste fotografen hebben een statief in hun uitrusting, want een statief ondersteunt je camera en houdt hem stil bij het maken van beelden. Voor het maken van landschapsfoto's gebruik je een ander soort statief dan voor het maken van macrofoto's of toffe video's. Welk statief is geschikt voor jou? En welke types zijn er? Dat ontdek je hier!
Voor landschapsfotografie heb je een robuust statief nodig dat snel en eenvoudig in te stellen is. Je hebt als landschapsfotograaf te maken met wind, water en ongelijke ondergronden. Daarom moet je statief overal op berekend zijn én je moet 'm goed schoon kunnen maken. Kies daarom voor een robuuste tripod met een balhoofd óf een drieweg-kop en poten met een draaivergrendeling.
Bekijk alle tripods voor landschapsfotografie
Bij macrofotografie kan de kleinste beweging of trilling onscherpte veroorzaken. Je wilt een stabiel statief, dat ook nog eens laag bij de grond kan. Een tripod zonder middenkolom kun je dicht bij de grond gebruiken. Er bestaan zelfs statieven met een omkeerbare middenkolom én statieven waarbij je de middenkolom overdwars op de poten kunt monteren. Wil je macrofoto's maken? Kies dan voor een speciaal macro-statief!
Bekijk statieven voor macrofotografie
Speciaal voor fotografen die veel reizen, zijn er extra lichte statieven. Een reisstatief is over het algemeen erg licht en compact op te bergen. Hoe kleiner en lichter het statief is, hoe makkelijker je hem mee kunt nemen tijdens het reizen, een wandeling of een hike. Een nadeel is dat een reisstatief gemiddeld iets minder hoog is en wat minder draagvermogen heeft. Let bij het kopen van een statief voor op reis op de transportlengte!
Voor het fotograferen van sporten gebruik je vaak zwaardere telelenzen. Daarnaast moet je flexibel zijn en je onderwerp goed en snel kunnen volgen. Met een driepoot-statief ben je daar vaak te beperkt voor. Daarom is een monopod voor sportfotografie een echte uitkomst. Een monopod is gemakkelijk mee te nemen en wordt ook wel een 'eenpootstatief' genoemd. Er bestaan tripods waarbij het mogelijk is om één van de statiefpoten los te draaien en die te transformeren tot een monopod. Zo heb je het beste van beide werelden!
Een kolomstatief, ook wel een zuilstatief genoemd, is een professioneel statief dat in grote studio’s wordt gebruikt. Een kolomstatief is extreem groot, zwaar en stevig, maar soepel in gebruik. Het is daardoor een betrouwbare basis om mee te werken. Je kunt het statief zeer precies instellen en door het hoge draagvermogen is een kolomstatief uitermate geschikt voor zwaardere apparatuur. Daarnaast kun je in de studio natuurlijk prima gebruik maken van een tripod statief. Je hoeft dan niet op het gewicht te letten omdat hij toch vaak op dezelfde plek blijft staan. Een zware aluminium versie voldoet vaak prima.
Het maken van video’s luistert technisch heel nauw. Er zijn verschillende opties wat betreft het vastzetten of stabiliseren van je camera. Ga je voor een traditioneel videostatief? Kies dan voor een tripod met een vloeistof kop. Daarmee kun je hele soepele bewegingen maken tijdens het filmen.
Stabilizers
Een stabilizer is een handzame accessoire waarmee je uitstekend vanuit de hand kunt filmen terwijl je zelf in beweging bent. Trillingen en bewegingen worden opgevangen en gecorrigeerd zodat je een vloeiend en scherp eindresultaat hebt. Bij de meeste stabilizers wordt de camera over meerdere assen gestabiliseerd. Stabilizers zijn er voor je telefoon, camera en zelfs voor professionele videocamera's.
Sliders
Een track of videoslider is feitelijk een rails waar je een statiefkop op kunt zetten. Een slider heeft een hoog draagvermogen en stelt je in staat om vloeiende video-opnames te maken terwijl de camera vanaf het ene punt, naar het andere punt op de slider beweegt. Het tempo daarvan bepaal je zelf. De rail kun je op pootjes en vaak ook op een statief plaatsen.
De 'gewone' tripod is het meest populaire type statief en wordt ook wel een 'driepoot' of een 'driepootstatief' genoemd. Een tripod gebruik je bijvoorbeeld voor landschapsfotografie, het maken van zelfportretten en foto’s met een lange sluitertijd. Ben je op zoek naar een allround statief? Kies dan voor een tripod!
De monopod is een eenpootstatief waarmee je een extra steuntje hebt en toch flexibel blijft. Ook is het makkelijk om een bewegend onderwerp te volgen met je camera vanaf waar jij staat. Een monopod blijft niet zelfstandig staan, maar heeft als voordeel dat hij snel op te zetten is. Dit eenpootstatief is populair onder sport- en natuurfotografen.
Een mini-statief is een klein statief die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Deze statieven zijn handig voor op reis, tijdens een wandeling of als tafelstatief. Omdat deze statiefjes niet in hoogte verstelbaar zijn moet je hem op een slimme plek neer zetten. Er bestaan zelfs mini-statieven met flexibele poten die je om een leuning, poot of tak kunt klemmen.
De selfie-stick is een handige accessoire voor je smartphone of action cam. Met een selfie-stick maak je makkelijk foto’s van jou en je vrienden of maak je een vlog tijdens een dagje uit. Een selfie-stick is heel klein en makkelijk in gebruik. Bovendien kun je jezelf in volle vaart filmen met een action cam.
Een videostatief is speciaal ontworpen voor gebruik met videocamera's. Het belangrijkste verschil tussen een foto- en videostatief zit 'm in de statiefkop. Een videokop is gevuld met speciale vloeistof voor het dempen van trillingen en het vertragen van eventuele bewegingen die je met de kop maakt tijdens het filmen. Dit resulteert in soepele videobeelden zonder schokken.
Met een stabilizer maak je zelfs uit de hand vloeiende beelden. Stabilizers zijn er voor je smartphone, spiegelreflexcamera en zelfs voor professionele videocamera's. Een stabilizer, of ook wel gimbal compenseert ongewenste camerabewegingen en zorgt voor soepele beelden. Ze zijn perfect om tijdens het lopen, skiën of rijden mooie beelden te maken.
Bekijk alle stabilizers | Bekijk stabilizers voor GoPro
Schouderstatieven en rigs zijn geschikt voor professionele videomakers. Een schouderstatief leunt letterlijk op je schouders met één of twee beugels. Hierdoor heb je veel stabiliteit en omdat je minder gewicht hoeft te tillen met je handen, krijg je minder last van je handen én kun je langer achtereen filmen.
Met een rig heb je allerlei uitbreidingsmogelijkheden voor accessoires zoals verschillende handgrepen, een externe monitor, videolamp of een follow focus systeem. Een rig is vanuit de basis naar jouw wensen op te zetten. Je kunt ermee filmen vanuit de hand, vanaf je schouder of het geheel bevestigen op een statief.
Een dolly is een soort van mini skateboard met speciale wielen, dat is ontworpen om vloeiende horizontale camerabewegingen te creëren. Monteer je camera op de dolly en je kunt de dolly met de hand verplaatsen. De meeste dolly’s kunnen niet alleen rechtdoor, maar ook in bochten rijden.
Om een strakke volgbeweging in je opname te krijgen heb je een track of glider nodig, ook wel 'camera slider' genoemd. Een slider is gemakkelijk op te zetten en kan behoorlijk wat gewicht dragen. Met een slider kun je ook een timelapse creëren met een bewegend camerastandpunt.
Een crane is een bewegende kraan waar je je camera op kunt plaatsen. Je ziet hem vaak op grote festivals boven het publiek. Als tegenhanger van je camera worden er gewichten gebruikt. Hierdoor krijg je beelden die ongekend stabiel zijn. Je kunt de arm zelf bewegen tijdens het opnemen. Met een crane heb je een dan ook een grote reikwijdte en kun je heel soepel opnames vanuit meerdere hoeken maken, ideaal voor het produceren van professionele video’s!