Tips en inspiratie

Tips voor het fotograferen met je telefoon

Arlene Londema 2 jaar geleden

De camera’s van smartphones worden steeds beter…, zo goed zelfs dat je gemakkelijk hoge kwaliteit foto’s en video’s kunt maken met je telefoon. Naast alledaagse kiekjes en het maken van selfies wordt een telefoon steeds vaker gebruikt voor het maken van kleine reportages, iets wat bekend staat als ‘mojo’, oftewel mobiele journalistiek. Ook worden smartphones regelmatig ingezet voor bijvoorbeeld het filmen van vlogs. Net als voor compact camera’s, systeemcamera’s en DSLR’s zijn er inmiddels allerlei hulpmiddelen bedacht om nog betere foto’s en video’s met een smartphone te kunnen maken. In deze blog geef ik tien fotografie-tips om het beste uit je vertrouwde telefooncamera te halen!

1: Beginnen bij de basis

Maak goed kennis met de camera app die je gebruikt op je telefoon. Vaak zitten er tal van mogelijkheden verstopt in het menu. Neem even de tijd om alle opties in het menu door te spitten. Je kunt verschillende rasters aanzetten om het perfecte kader te maken met de ‘regel van derden’ of speel met de witbalans, de sluitertijd of het diafragma. Bovendien is het met digitale waterpas of een raster in beeld makkelijker om een landschapsfoto te maken met een rechte horizon.

Kijk eens rond naar verschillende camera-apps en fotobewerkings-apps; zo ontdek je steeds meer om de kwaliteit van je foto’s te kunnen optimaliseren. Met apps als Snapseed voor Apple of Android en Adobe Lightroom mobile is het makkelijk om foto’s te bewerken en naar een nog hoger niveau te tillen door ze een finishing touch mee te geven. Met Adobe Lightroom mobile kun je zelfs in RAW fotograferen! En..., een schone lens is al de helft van de kwaliteit dus maak deze even schoon met een doekje voordat je serieus aan de slag gaat!

2: Gebruik een selfie-stick of mini-statief

Het eerste hulpmiddel dat ik wil noemen is een logische; gebruik af en toe een selfie-stick of een statief! Met een selfie-stick kun je meer van jezelf in beeld brengen en ook komt het de scherpte ten goede omdat je de telefoon dan niet te dichtbij jezelf houdt. Door handige telefoonhouders is het mogelijk om een smartphone snel op een statief te plaatsen. Een klein statiefje komt altijd wel wel van pas bij het maken van een foto vanuit een bijzonder standpunt of voor het maken van een groepsfoto waar je zelf ook bij op wilt staan. Je hebt minder last van eventuele bewegingen en neemt automatisch wat meer de tijd om een mooie compositie te maken.

3: Een afstandsbediening voor je telefoon

Natuurlijk kun je een selfie maken vanuit de hand, maar het is toch veel leuker als je er zelf eens helemaal op staat op een mooi plekje? Zelf maak ik nog wel eens gebruik van de timer van mijn camera-app. Handig, maar je blijft heen-en-weer rennen. Met behulp van een afstandsbediening kun je gewoon op je plek blijven staan, op de knop drukken en zo meerdere foto’s maken zonder een halve marathon te lopen. Nog een voordeel is dat een smartphone afstandsbediening klein is en dus altijd zo mee te nemen is in je broek- of jaszak.

4: Smartphone opzetlensjes

Met behulp van handige opzetlensjes, kun je de camera van je telefoon transformeren naar een groothoek, macro- of telelens. Een eenvoudig hulpmiddel om andere foto’s te kunnen maken. Zo is het makkelijker om iets van heel dichtbij te fotograferen, te spelen met het fisheye-effect of meer van de omgeving in beeld te brengen. Zelfs Lensbaby heeft een Sweet Spot opzetlens voor smartphones waarmee je foto’s kunt maken die het bekende Lensbaby-effect hebben. Ook voor smartphone lenzen geldt weer dat je ze altijd zo mee kunt nemen doordat ze lekker klein zijn.

5: Gebruik de telefoonflitser niet

De flitser van een telefoon is erg hard en vlak, daarom is het voor het eindresultaat beter om niet te flitsen. Maar wat als je toch een klein beetje extra licht nodig hebt? Er zijn verschillende kleine lampjes te koop die uitkomst bieden! De Yongnuo YN06 Clip-on smartphone flitser en de Lume Cube zijn het waard om aparte te benoemen. De YN06 is een klein maar verrassend krachtig lampje dat met een clip aan een smartphone te bevestigen is. Zo heb je altijd wat extra licht bij de hand. De Lume Cubes hebben een 1/4" statiefaansluiting, een grote lichtopbrengst en zijn in stappen harder of zachter te zetten. Een Lume Cube is op verschillende manieren te bevestigen en kan zelfs meeflitsen als slave met flitsers.

6: Digiscoping met een mobiele telefoon

Wist je dat je met je mobiele telefoon gedetailleerde foto’s kunt maken van vogels, wild of zelfs de maan? Dit heet digiscoping. Afhankelijk van het type telefoon dat je hebt, kun je met behulp van een speciaal hoesje en/of een adapter je telefoon koppelen aan een telescoop en zo unieke opnames maken zonder het onderwerp te hoeven storen. Je hebt hier dus geen spiegelreflexcamera met een loeizware 600mm of 800mm lens voor nodig!

7: Een timelapse of panoramafoto met je telefoon maken

Bij de meeste foto-apps is het mogelijk om een timelapse te maken. Maar dan beweegt je telefoon natuurlijk niet. Met de Cullmann Smartphano 360 statiefkop kun je niet alleen een timelapse maar ook panorama’s maken met je smartphone! En het handige is dat de kop niet alleen voor een telefoon, maar ook voor een smartphone of action cam met een 3-polige GoPro aansluiting te gebruiken is.

8: Hoe maak je mooie foto’s met je smartphone?

Eigenlijk zijn de ongeschreven regels voor het fotograferen met een smartphone gelijk aan het fotograferen met een ‘echte’ camera. Sta stil tijdens het fotograferen, kijk waar je je onderwerp wilt hebben, bekijk naar het aanwezige licht en let op lijnen of patronen die in het beeld zijn of dingen die zich in de achtergrond kunnen bevinden zoals voorbij lopende mensen of uitstekende lantaarnpalen bij iemands hoofd. Door te spelen met de instellingen leer je al snel dat het ook anders kan dan alleen fotograferen met de automatische stand, omdat je veel meer controle hebt over het eindresultaat. Is het licht echt heel lastig? Probeer dan de HDR-functie eens! Er worden dan meerdere foto’s gemaakt met een verschillende belichting en deze foto’s worden samengevoegd tot een natuurlijk resultaat.

9: Niet digitaal inzoomen

Maak geen gebruik van de digitale zoom. De sensor van een telefoon is klein en door digitaal te zoomen krijg je snel ruis en een blokkerig beeld. Beter is het om een stukje naar voren te lopen en zo je onderwerp groter in beeld te kunnen brengen. Door te spelen met de aanwezige instellingen zoals witbalans, ISO-waarde en belichtingscompensatie óf je telefoon net een paar centimeter hoger of wat schuiner te houden kun je bovendien al gauw een ander beeld krijgen dan dat je in eerste instantie op je scherm ziet. Het licht valt al heel snel anders in de camera en dat is een grote sfeer-factor.

10: Druk af en toe foto's af

Natuurlijk is het leuk om foto’s meteen met iedereen te kunnen delen op social media zoals Facebook en Instagram. Maar print je nog wel eens foto’s uit? Tijdens mijn opleiding fotografie was het verplicht om het eerste jaar je huiswerk én in de studio op school analoog te fotograferen en vervolgens het rolletje zelf te ontwikkelen en af te drukken. Likes en hartjes halen het toch niet bij een mooie, echte afdruk waar je met plezier op terug kunt kijken. Kijk eens eens naar de Polaroid Zip Mobile printer of de Fujifilm Instax Share SP-2 EX D printer. Daar kun je smartphone-foto’s prima mee uitprinten als polaroid. Leuk voor aan het magneetbord in de keuken of boven je bureau!

Auteur

Arlene Londema

Fotograaf Arlene Londema is contentspecialist bij CameraNU.nl en geeft er ook regelmatig lezingen. Deze strobistende gearfreak richt zich vooral op het maken van conceptueel werk, portretten en reportages, maar heeft zeer uiteenlopende interesses als het op fotografie aankomt. Ze werkt het liefst op locatie, maar voelt zich ondanks dat ook helemaal thuis in een fotostudio.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.