Ik heb een droombaan

Ik heb een droombaan Dat klopt, want met bijna twintig jaar ervaring als auto- en motorfotograaf prijst Jacco van de Kuilen (46) zich zeer gelukkig. Hij stamt nog uit de tijd dat het eerste resultaat, al dan niet in negatief, op celluloid werd bekeken. Z’n agenda is gevuld met free-lance opdrachten voor o.a. AutoWeek, Moto73, Motoplus, Mercedes Benz Magazine en diverse klassiekerbladen. “Van belang is de locatiekennis, want de omgeving bepaalt immers voor vijftig procent de kwaliteit van het eindresultaat”. Hoe is het zover gekomen dat deze gepassioneerde fotograaf met zijn Canonapparatuur tot ver over de grenzen aan de slag kon gaan?

Ik moet erop kunnen vertrouwen dat camera’s met 40 graden boven of onder nul probleemloos werken. Het is vooral zaak dat ze tegen een stootje kunnen”. Daarom werkt Jacco inmiddels met een zeer uitgebreid assortiment Canon-apparatuur, waaronder drie onverwoestbare 1D Mark III’s

T90..., Jacco's eerste Canon
Op z’n zeventiende kocht hij z’n eerste spiegelreflex met een kort zoomlensje. Jacco was gelijk bevangen door de magie en de techniek van de fotografie. Iedere folder of brochure werd uitgespit en zijn boekenkast zwichtte onder stapels rijkelijk geïllustreerde fotoliteratuur. Op twintigjarige leeftijd ging hij werken in een goed gesorteerde fotospeciaalzaak wat een snoepwinkel werd. De professionele T90 werd toen zijn eerste Canon en daar kwam al snel een batterij lenzen en camera’s bij. “Het effect van het gebruik van grote telelenzen vond ik magisch”. Niet zozeer vanwege de vergrotingsfactor, maar om de abstracte dieptewerking en ragscherpe dieptewerking ervan”. Veelvuldig zat Jacco in de natuur met een tas vol apparatuur en experimenteerde naar hartenlust met alles wat voor handen was.

Autofocus
Inmiddels was het autofocus-tijdperk aangebroken en voltooide Jacco de Fotovakschool in Apeldoorn. In loondienst maakte hij trouwreportages, portretten en productfotografie. “Het plafond van de winkel kwam wel steeds verder naar beneden”. Uiteindelijk koos hij voor een full-timebaan in de automobielfotografie, waarvan met name de combinatie van het fotograferen en reizen hem aansprak. “De fotografie werd ineens volwassen voor mij”. Zes jaar later trok hij de stoute ondernemersschoenen aan en sindsdien geniet Jacco daar elke dag van. In road- en airmiles werden gegrossierd de afgelopen dertien jaar als zelfstandig fotograaf.

Ik heb een droombaan

De onverwoestbare Canon EOS 1D Mark III
Inmiddels werkt hij met een zeer uitgebreid assortiment aan Canon-apparatuur, waaronder drie onverwoestbare Mark III’s. “Ik moet erop kunnen vertrouwen dat deze camera’s met 40 graden boven of onder nul probleemloos werken. Het is vooral zaak dat ze tegen een stootje kunnen”. Per opdracht wordt er bekeken wat er meegenomen wordt. Dat varieert van een rugzakje tot een kofferbak vol apparatuur. Aan het fotograferen van klassiekers of motoren beleeft hij het meeste plezier. “Daar is de emotie en passie veel puurder. Toch zat ik met een grote grijns achter het stuur van de nieuwe Porsche 911 Targa bij de introductie in Bari. Het is de afwisseling in de opdrachten, omstandigheden, locaties en mensen waarmee ik werk wat het allemaal zo gaaf maakt”.

Jacco gaat nog steeds helemaal op in zijn vak en zal als enthousiast Canon-ambassadeur voor Cameranu zijn ervaringen én vooral beeldmateriaal met u gaan delen. Bent u benieuwd naar Jacco's werk? In zijn portfolio op de Facebookpagina van Cameranu worden elke donderdag 4 nieuwe foto's geplaatst, mét daarbij de instellingen die Jacco heeft gebruikt.

Auteur

Jacco van de Kuilen

Professioneel fotograaf Jacco van de Kuilen heeft inmiddels bijna 20 jaar ervaring als auto- en motorsportfotograaf. Zijn werk wordt geplaatst in topmagazines zoals AutoWeek, Moto73, MotoPlus en het Mercedes Benz Magazine. Jacco is ambassadeur voor Canon en Cameranu.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.