Ben je op zoek naar een "f/1.4 prime van rond de 50mm" voor je Nikon camera, dan zou je dit even moeten lezen...
In mijn beleving zijn er op dit moment drie stuks "50mm" objectieven in de "1.4-reeks" die voor de hand liggen:
1. AF-S Nikkor 50mm f/1.4G
2. Sigma 50mm f/1.4dg hsm art
3. AF-S Nikkor 58mm f/1.4G.
En ik heb ze allemaal op een D800 mogen proberen. Van de 50mm Nikkor en de 50mm Sigma zijn ruimschoots reviews voorhanden. Opvallend genoeg weinig voor de 58mm Nikkor.
De Nikkor 50mm f/1.4G is niet verkeerd, heerlijk licht, compact, snel, relatief goedkoop (half geld t.o.v. de Sigma), maar de voor- en achtergrondscherpte vielen mij ronduit tegen. Die ogen rommelig, niet zacht. De Sigma: Stukken scherper dan de 50mm Nikkor. Kijk voor een uitgebreider review bij dat objectief. Dit objectief is ruwweg een keer zo duur als de Nikkor 50mm.
En dan de AF-S Nikkor 58mm f/1.4G. Waarom zou je (bijna) het dubbele uitgeven voor dit objectief ten opzichte van de Sigma? Daarom dit subjectieve stukje proza (het is per slot van rekening mijn visie). Als eerste: Gebruik de f/1.4. Niet diafragmeren naar 2.8 of een nog kleiner gat. Houd de boel VOL open: f/1.4. Het heeft het weinig nut om een bak duiten extra uit te geven voor iets dat je niet gebruikt. Dan zijn er wel goedkopere alternatieven.
Het objectief voelt solide aan. Niet te groot (filtermaat 72mm), niet zwaar. Simpel, geen VR. Alleen een keuzeknopje voor omschakelen tussen M/A en M. Een makkelijk te plaatsen zonnekap is natuurlijk ook aanwezig. Ik houd van scherpte én van mooie zachte overgangen in voor- en achtergrondscherpte. Als voorbeeld: voor portretfotografie gebruik ik vaak de Nikkor 85mm f/1.4 en sinds kort ook de Nikkor 105mm f/1.4. Die beide objectieven zijn op dat gebied ronduit geweldig. Ook de Sigma 50mm is prima in te zetten voor portretten, maar tekent toch wat scherper. Zeker op "Megapixel kanonnen".
En dan dit objectief: de AF-S Nikkor 58mm f/1.4G. F/1.4 was iets waar ik even aan moest wennen. Vol open heb je een zeer beperkte scherptediepte, dus weet waar je aan begint. Even opletten voor het beste resultaat is een "must". Net als de Nikkors 85mm en de 105mm heeft dit objectief een schitterend verloop in de "niet-scherpe-delen" van de foto. Met dank aan de donkere dagen voor kerst en de daarbij behorende verlichting heb ik een 1 op 1 test gedaan met de Sigma en deze Nikkor. De opstelling was als volgt: Op ca. 70cm van de camera een takje fris groen als hoofdobject (je moet wat...). Daarachter op ca. 4 meter een met LED-verlichting (kleur: warm wit) volgehangen struik met voornamelijk (middel-)bruine takken. Bewolkt weer. Uit de hand, afgesteund op een object, f/1.4, 1/125sec., ISO 100, witbalans bewolkt.
Daarna op de computer de resultaten naast elkaar gepresenteerd. Zelfde uitsnede, zelfde presentatiegrootte, geen andere bewerking uitgevoerd. Zo uit de camera. Het resultaat? Verbluffend eigenlijk. Op beide platen zijn de centraal geplaatste takjes uitstekend scherp. Pas bij flink inzoomen lijkt de Sigma iets (echt marginaal) scherper. Daar zul je op een afdruk helemaal niets van terug zien , maar er valt ingezoomd op het beeldscherm wel degelijk een verschilletje te noteren. En dan de achtergrond onscherpte: Op beide foto's zijn de warmwitte LED-lampjes omgetoverd tot oranje bolletjes. En dat geeft twee opvallende verschillen:
1. Bij de Sigma zijn de bolletjes in de hoeken van de foto ronder dan bij de Nikkor. Hier "wint" de Sigma. Bij de Nikkor worden de bolletjes wat minder rond naarmate je verder uit het hart van het objectief/foto komt en ontstaan er kattenoogjes. Bij beide objectieven lopen de bolletjes mooi egaal in elkaar over, maar je kunt ze altijd nog prima herkennen als afzonderlijke bolletjes. Waar ze in elkaar overlopen zie je fraaie, duidelijk afgetekende, kleurverschillen.
2. Een opvallend contrastverschil. Bij de Sigma zijn de onverlichte delen van de (bruine) struik volgelopen met een (zacht)oranje gloed. Echt overal oranje. Variërend van licht naar donkeroranje afhankelijk van de onderlinge afstand van de lampjes. De Nikkor laat een duidelijker scheiding zien tussen de afzonderlijke lampjes. Het levert een duidelijk contrastrijkere plaat op. Bruin tussen de lampjes, oranje op de plaatsen waar de lampjes dichter bij elkaar staan. Geen "oranje brij" zoals bij de Sigma. Hier wint de Nikkor met glans. Iets wat ook terugkwam in (heel) een kleine enquête: Welke foto vind je mooier? Links of rechts? Er werd gekozen voor "rechts". En dat was de opname gemaakt met de AF-S Nikkor 58mm f/1.4G...
Het zijn beide uitstekende f/1.4 objectieven, maar daar houdt de gelijkenis op. Ze geven elk een geheel ander resultaat.
Mijn voorkeur? Voor een foto van bijvoorbeeld een contrastrijke, doorleefde, karakterkop met hard licht kies ik de Sigma.
Voor een zacht portret zal ik altijd voor de Nikkor gaan. Het is maar net wat voor een sfeer je probeert over te brengen. En dat kun je natuurlijk ook inzetten voor "niet-portret-foto's".