4K-foto: wat is het en wat kan ik er mee?

De term 4K-video is inmiddels redelijk bekend onder het grote publiek, maar 4K-foto roept bij veel mensen nog vraagtekens op. De termen hebben inderdaad iets met elkaar te maken, maar uiteraard is er een belangrijk verschil. 4K-foto is de mogelijkheid om scherpe en kwalitatieve foto's te halen uit een stukje 4K-video. Dit geeft talloze creatieve mogelijkheden, omdat je rustig een activiteit kunt vastleggen op film en achteraf een aantal foto's kunt uitzoeken zonder dat de scherpte tegenvalt. Foto's van deze kwaliteit zijn zo'n 8 megapixel.

4K Photo van Panasonic

Panasonic Panasonic is een van de pioniers op het gebied van 4K-foto. De camera's met deze functionaliteit zijn er dan ook op ingericht om hier optimaal gebruik van te kunnen maken. Als je 4K-foto's wilt isoleren uit een stukje 4K-film, kies je de 4K Photo modus waardoor de camera instellingen zoals opnameformaat, beeldkwaliteit en helderheidsniveau afstemt om de perfecte foto te kunnen maken.

Wat is 4K-foto nou eigenlijk? - 1

Doorgaande ontwikkeling

Zoals gezegd, stond – en staat – Panasonic vooraan wat betreft deze relatief nieuwe functionaliteit. Zo was de GH4 de eerste systeemcamera met 4K-foto en mede daardoor is deze camera nog steeds populair onder videografen. In de opvolger van de GH4, de Panasonic GH5 is zelfs alweer sprake van 6K-video en 6K-foto. En ondertussen beschikken bijna alle high-end camera's van Panasonic over hun 4K Photo modus. Zo blijven ze aan de weg timmeren.